Menu
38 νέες άδειες υπαίθριου στάσιμου εμπορίου προκηρύσσει ο Δήμος Κω

38 νέες άδειες υπαίθριου …

Ο Δήμαρχος Κω Γιώργο...

Πάρε βαθιά ανάσα: To trailer του 7ου επεισοδίου του Game of Thrones μόλις κυκλοφόρησε

Πάρε βαθιά ανάσα: To trai…

Και ενώ ακόμα επισήμ...

Τραγωδία. Ραγίζει καρδιές το βίντεο για την νεκρή κόρη του παρουσιαστή

Τραγωδία. Ραγίζει καρδιές…

Σαν βόμβα έσκασε χθε...

Πατέρας έστησε «ενέδρα» στον επίδοξο βιαστή της κόρης του!

Πατέρας έστησε «ενέδρα» σ…

Απίστευτες σκηνές στ...

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – Πάνος Βλάχος: «Δεν επιστρέφουμε στη Μουρμούρα»

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – …

Διαψεύδουν κατηγορημ...

“Η Κως αλλιώς...γαστρονομικώς. Δεν είναι πλέον σύνθημα, είναι πραγματικότητα.”

“Η Κως αλλιώς...γαστρονομ…

Το Σάββατο το βράδυ ...

Ποια μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση να «αναβάλλει»

Ποια μέτρα επιδιώκει η κυ…

Την αναβολή της εφαρ...

To σημείωμα του μαγαζάτορα για τις διακοπές που έγινε viral (φωτο)

To σημείωμα του μαγαζάτορ…

Το γύρο του διαδικτύ...

Με κάρτα οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Με κάρτα οι πληρωμές ΕΝΦΙ…

Με χρεωστική ή πιστω...

Επίσκεψη Βρετανικής προξενικής ομάδας στη Λέρο

Επίσκεψη Βρετανικής προξε…

Την Παρασκευή 25.8.2...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποινικές διώξεις κατά γενικού γραμματέα, περιφερειάρχη & 48 δημάρχων (πίνακας)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποινικές διώξε…

Την ανάλυση των 12...

Prev Next

Λαική Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: Για τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων

Λαική Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: Για τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων
jumbo-banner
Με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου (συνεδρίαση 18-11-2014) για την παραλαβή της Μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας µε τίτλο «Διερεύνηση του Καθεστώτος Χωροθέτησης Αιολικών Εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»  η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου τονίζει τα εξής :

Στην προσπάθειά της η προηγούμενη περιφερειακή αρχή να προωθήσει τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων στις Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), φρόντισε να καλύψει με τον «ερευνητικό» μανδύα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την εκπόνηση της μελέτης  «Διερεύνηση του Καθεστώτος Χωροθέτησης Αιολικών Εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου». Παρά το γεγονός, ότι ο ρόλος των πανεπιστημίων δεν είναι να εκπονούν μελέτες, στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες, καθιστούν τα πανεπιστήμια «λαγούς» των πολιτικών επιλογών στη βάση των οικονομικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ολοκλήρωσε την προσπάθεια αυτή με την παραλαβή της μελέτης, η οποία αφορά όλα σχεδόν τα νησιά χωρίς να έχουν γνώση οι κάτοικοι των νησιών και τα κατά τόπους συμβούλια, τι προβλέπει η συγκεκριμένη μελέτη  γι΄αυτούς,  σ’ ένα από τα σοβαρότερα θέματα όπως αυτό της ενέργειας και των αιολικών πάρκων. Όταν είναι ήδη γνωστή η αντίδραση των κατοίκων των νησιών Πάρου, Νάξου, Τήνου και Άνδρου  ενάντια στις  95 ανεμογεννήτριες που επρόκειτο να εγκατασταθούν από τους επιχειρηματικούς ομίλους και η προσφυγή τους μετά από κινητοποιήσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Η μελέτη έρχεται να ανατρέψει τις διατάξεις εκείνες που εμποδίζουν την υλοποίηση των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων για τις αιολικές εγκαταστάσεις, έρχεται να τους δώσει τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερο χώρο σε κάθε νησί. Εντάσσεται στα πλαίσια της εξειδίκευσης της ελληνικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» δηλαδή παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους της παραγωγής ηλεκτρικής, και όχι μόνο, ενέργειας. Η πολιτική αυτή, στηρίζεται παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, παρατάξεις και παράγοντες  που θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μονόδρομο για την χώρα.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο  Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, η πολιτική Γης, συνολικότερα η έννοια της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο των σχέσεων παραγωγής στις οποίες κινούνται.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση, κριτήριο για τον όποιο σχεδιασμό  δεν είναι η τεχνική  επάρκεια μιας μελέτης ( η οποία εκπονείται μέσα στα πλαίσια αυτού που την παραγγέλνει)  αλλά η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα “χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον;»  και στην προκειμένη περίπτωση «αιολικά πάρκα για ποιόν;», και  κατ΄ επέκταση «ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;»

Στην περίπτωση των αιολικών  σταθμών αλλά και γενικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου δραστηριοποιούνται κατά κόρον  ιδιώτες με κυρίαρχους τους επιχειρηματικούς ομίλους,  η εφαρμοζόμενη πολιτική φτάνει στα όρια του «νόμιμου» σκανδάλου αφού οι παχυλές επιδοτήσεις που εισπράττουν οι ιδιώτες παραγωγοί τόσο για την κατασκευή των σταθμών, όσο και για την πώληση ενέργειας,  επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος. Ενδεικτικά  η τιμή πώλησης ρεύματος στην χονδρική από ανανεώσιμες πηγές, ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το πενταπλάσιο  του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ( πχ φωτοβολταϊκά) η τιμή χονδρικής  είναι ακόμη μεγαλύτερη! Το κόστος μεταφέρεται τελικά στους  λογαριασμούς της ΔΕΗ  που  πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες
Οι χιλιάδες οικογένειες που στερούνται σήμερα ηλεκτρικού ρεύματος από αδυναμία πληρωμής είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πολιτικής.
Κοροϊδεύουν ασύστολα  τον λαό πολιτικές δυνάμεις που ενώ στηρίζουν την πολιτική του ευρωμονόδρομου ,  ζητούν π.χ. την  συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, «δημόσιο έλεγχο» ή την δημιουργία μη «βιομηχανικών» αιολικών σταθμών στα νησιά κ.λ.π.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα. Η αναμονή ή ανάθεση σε επίδοξους «σωτήρες» διαιωνίζει το σημερινό καθεστώς. Σήμερα, έχει ωριμάσει αντικειμενικά η ανάγκη να γίνει η ηλεκτρική ενέργεια λαϊκή περιουσία. Όχι στα χέρια ενός κράτους που λειτουργεί για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, αλλά στα χέρια του λαού, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο στα μέσα παραγωγής. Μόνο σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας θα μπορέσει έτσι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να στηρίξει την ανάπτυξη για το λαό.
                                Ρόδος 20 Νοέμβρη 2014
 
Για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου
Συνεδρίαση Π.Σ. στις 18/11/2014
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συντάχθηκε σε άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που πολιτικά έχει συνδιαμορφωθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς καμία παρέκκλιση. Την ίδια σύμπνοια είχαν και οι παρατάξεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την από κοινού υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Οι μνημονιακές πολιτικές όπως χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιος απέσπασαν 2 λευκά από την παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Π.Σ. του κ. Μπενέτου και του κ. Φραντζή, με την ελπίδα να αναμορφωθεί στη συνέχεια. Ο καιροσκοπισμός όμως δεν μπορεί να κουκουλωθεί όταν κλείνεις το μάτι δεξιά και αριστερά. Και με τον λαό και με τα μνημόνια.
Η ευθυγράμμιση του προϋπολογισμού στα πλαίσια όλων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης με την ΕΕ και την τρόικα , επιβεβαιώθηκε εξ άλλου και από την σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.  Εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί κι ένα βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση όλης αυτής της βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών γενικότερα.
Πως αλλιώς ερμηνεύει κανείς το γεγονός, ότι δεν υπήρχε κωδικός στον προϋπολογισμό που ν’ αφορούσε παιδεία, υγεία, κοινωνικές παροχές που να μην είχε σημαντική μείωση;
Πως εξηγείται διαφορετικά, ότι ενώ η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων αλλά και υποδομών σε υγεία και παιδεία να είναι στον αέρα, ενώ αντίθετα προγράμματα που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, και  τα έργα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να «ωριμάζουν» και να τίθενται σε προτεραιότητα υλοποίησης;
Δεν είναι όπως ισχυρίζονται εκατέρωθεν οι παρατάξεις αυτές, η καλύτερη διαχείριση των πόρων που διατίθενται, αλλά είναι συνειδητά σε προτεραιότητα οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, όχι μόνο του ντόπιου, αλλά και του ξένου μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση", ο συνδυασμός που στήριξε και στηρίζει το ΚΚΕ καταψήφισε τον προϋπολογισμό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και η αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζει τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα τοπικά κρατικά όργανά της, οι περιφέρειες και οι δήμοι.
Οι σύγχρονες όμως λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα ενιαίο - καθολικό - σύγχρονο - αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Παιδείας, Άθλησης, Πολιτισμού, προστασίας περιβάλλοντος. Έτσι, λοιπόν, πρέπει και απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις γι' αυτό, δεν έχουμε αυταπάτες, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.
Ρόδος 18 Νοέμβρη 2014
        Οι εκλεγμένοι με τη  Λαϊκή Συσπείρωση
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή