Menu
Το παραδοσιακό πανηγύρι στην Παναγία την Αχούσα (φωτό-βίντεο)

Το παραδοσιακό πανηγύρι σ…

Με επιτυχία και μεγά...

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, ο πανηγυρικός εσπερινός στον ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης στην Κω (φωτό-βίντεο)

Με την προσήκουσα λαμπρότ…

Παρουσία αρκετών πισ...

Σ. Φρούντζας: Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι από Λέσβο… από Κω;;

Σ. Φρούντζας: Μοριοδοτούν…

Δημοσιεύθηκε χθες,...

«Έναρξη δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας στο νησί της Κω»

«Έναρξη δολωματικών ψεκασ…

Από την Διεύθυνση ...

«Γιορτή Κρασιού» το Σάββατο 26 Αυγούστου στο Θεατράκι Ευαγγελίστριας Ασφενδιού

«Γιορτή Κρασιού» το Σάββα…

Στο πλαίσιο των Πολι...

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανακούφιση των πολιτών της Κω”

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρ…

Η Αντιδήμαρχος Οικ...

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ σε 570.000 επιστροφές φόρου

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός…

Έξι στους δέκα φορολ...

Περισσότερα από 35 δισ. στην Ελλάδα έως το 2020

Περισσότερα από 35 δισ. σ…

«Ειδικά», όπως σημ...

Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση αποδυνάμωσε την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία προς χάριν της  Fraport

Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση…

Η Κυβέρνηση αποδυν...

Μύκονος: Ουπς! Τους πιάσαμε σε ερωτικές αγκαλιές στην ξαπλώστρα

Μύκονος: Ουπς! Τους πιάσα…

Είναι τρελά ερωτευ...

Θέλεις σαν τρελή να κάνεις σχέση και φαίνεται; 5 λόγοι για να ηρεμήσεις… ΤΩΡΑ!

Θέλεις σαν τρελή να κάνει…

Σπουδαίο πράγμα ο ...

Τουρισμός με… «αβάσταχτη ελαφρότητα»

Τουρισμός με… «αβάσταχτη …

Οταν αυτός ο τομέας ...

Prev Next

Κόνσολας: Να παραταθεί η προθεσμία της εξόφλησης επιταγών για εμπόρους και επιχειρηματίες, λόγω των capital controls

Κόνσολας: Να παραταθεί η προθεσμία της εξόφλησης επιταγών για εμπόρους και επιχειρηματίες, λόγω των capital controls
jumbo-banner

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας αναδεικνύοντας δύο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και η αγορά λόγω των capital controls και της τραπεζικής αργίας.

Το πρώτο ζήτημα που θέτει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είναι το ζήτημα της εξόφλησης επιταγών που έχουν συσσωρευθεί από τις 29 Ιουνίου έως σήμερα και οι οποίες δεν μπορούσαν να εξοφληθούν λόγω της τραπεζικής αργίας και των ελέγχων κεφαλαίου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας , οι επιταγές αυτές πρέπει να εξοφληθούν πλέον άμεσα αλλά με δεδομένο ότι έχουν συσσωρευθεί πολλές υποχρεώσεις , σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία εξόφλησης , εντός 8 ημερών μετά το άνοιγμα των τραπεζών, χιλιάδες έμποροι, επιχειρηματίες και επαγγελματίες κινδυνεύουν να ενταχθούν στον Τειρεσία.
Ο κ. Κόνσολας ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την χορήγηση μιας μικρής επιπλέον παράτασης για την εξόφληση των επιταγών που έληγαν το διάστημα 29 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου.

Το δεύτερο ζήτημα που θέτει στην ερώτηση του ο κ. Κόνσολας αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και οι έμποροι που εισάγουν προϊόντα ή πρώτες ύλες από το εξωτερικό και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, λόγω των capital controls.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την θεσμοθέτηση ειδικής ρύθμισης για να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν μέρος των καταθέσεων τους για να αποπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις και να επιτραπεί σε όσες επιχειρήσεις εισάγουν συνάλλαγμα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, να τους δοθεί η δυνατότητα να το μετατρέπουν σε ευρώ και να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους για εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα capital controls, πολλές επιχειρήσεις είτε θα κλείσουν είτε θα μειώσουν το προσωπικό τους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ : « Ανάγκη άμεσων ρυθμίσεων για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα capital controls και την τραπεζική αργία στην εξόφληση επιταγών και στις εισαγωγές»

Κύριε Υπουργέ,
Οι έλεγχοι κεφαλαίων και η 20ήμερη τραπεζική αργία προκαλεί σειρά προβλημάτων στην αγορά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την πλευρά σας.
Συγκεκριμένα:
α) Υπάρχει έντονο πρόβλημα με την εξόφληση των επιταγών που έληγαν στο διάστημα 29 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου και δεν μπορούσαν να εξοφληθούν.
Βάσει του νόμου, η εξόφληση τους πρέπει να γίνει εντός 8ημέρου από το άνοιγμα των τραπεζών. Με δεδομένο όμως ότι έχουν συσσωρευθεί πλήθος υποχρεώσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο για εμπόρους, επιχειρηματίες και επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά την εξόφληση επιταγών.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να ενταχθούν στον Τειρεσία και να βρεθούν σε αδιέξοδο χιλιάδες έμποροι και επιχειρηματίες.
β) Υπάρχει ζήτημα στις συναλλαγές και στην εξόφληση των υποχρεώσεων των ελληνικών επιχειρήσεων σε προμηθευτές του εξωτερικού για την εισαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών, λόγω των capital controls.
Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, υπάρχουν 6.000 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων για την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό για την εξόφληση αγοράς προϊόντων και πρώτων υλών.
Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει λύση αφού η παράταση αυτής της εκκρεμότητας οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο ή σε μείωση του προσωπικού τους.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε ρύθμιση νέας παράτασης στην εξόφληση των επιταγών , λόγω της τραπεζικής αργίας.
2. Εάν προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με τη εξόφληση αγοράς προϊόντων ή πρώτων υλών σε προμηθευτές του εξωτερικού, λόγω των ελέγχων κεφαλαίων. Με ποιο τρόπο προτίθεται να δώσει λύση; Εξετάζει το ενδεχόμενο να τους δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν μέρος των καταθέσεων τους ή να μπορούν να μετατρέπουν συνάλλαγμα σε ευρώ για να είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή