ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το έκτακτο συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ

Σεπτέμβριος 16, 2015
jumbo-banner

Ο τραγικός θάνατος των 34 προσφύγων, μεταξύ των οποίων 15 βρέφη και παιδιά, ανοιχτά του Φαρμακονησίου, οι χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στα νησιά του Αιγαίου,

που κινδυνεύουν τη ζωή τους στα σύνορα και τα τρένα της μεγάλης φυγής μέχρι να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ αρκετά για να αγγίξουν την ανύπαρκτη ευαισθησία της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκπροσώπων της.

Είναι αυτοί που έχουν τεράστιες ευθύνες για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τις αντιδραστικές-δολοφονικές οργανώσεις, όπως ο ISIS, που η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν αρχικά, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Προκλητικά ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Ενώ, μαζί, αποφασίζουν το μακέλεμα των λαών, ανταγωνίζονται για το μοίρασμα της λείας, καθώς αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της τάξης των καπιταλιστών που εκπροσωπούν.

Το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της ΕΕ πήρε πίσω ακόμα και τις εξαγγελίες για τη μετεγκατάσταση του μηδαμινού αριθμού των 120.000 προσφύγων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Αλλά, ακόμη και η μετεγκατάσταση των μόλις 40.000 προσφύγων, που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο Συμβούλιο, δεν θα είναι υποχρεωτική.

Συμφώνησαν, όμως, για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots («καυτών σημείων») σε Ελλάδα και Ιταλία, δηλαδή κέντρων διαλογής των χρήσιμων για τα μονοπώλια προσφύγων, που θα μπορέσουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη. Συμφώνησαν για την ένταση της καταστολής στα σύνορα, με την ενίσχυση της Frontex, ενώ προωθούν την ανάπτυξη μονάδων άμεσης επέμβασης στα σύνορα. Συμφώνησαν ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου, που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, παραμένει.

Το Κόμμα μας καλεί το λαό να παλέψει για :
• Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
• Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια.
• Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
• Άμεση χρηματοδότηση από ΟΗΕ και ΕΕ.
• Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν.
• Όχι σε νέες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών. Όχι στα νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα που μόνο περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα, παρά οδηγούν στην επίλυση του.
• Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις των ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σε τρίτες χώρες

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot