Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στη Greek Tourism Expo και στην International Luxury Travel Market

Δεκέμβριος 02, 2014
jumbo-banner
Η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν την Κυβέρνηση και την ΤΡΟΙΚΑ να συζητούν την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

H κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις νησιωτικές οικονομίες και θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην τουριστική δραστηριότητα. Μία τέτοια προοπτική θα ήταν εφιαλτική για τα νησιά μας, τα οποία θα οδηγηθούν στον μαρασμό.  

Τη στιγμή που ο τουρισμός παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά από μία δύσκολη τριετία τουλάχιστον, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα μας καθιστούσε αφερέγγυους και αναξιόπιστους απέναντι στους συνεργάτες μας τουρ οπερέιτορς. Πάνω από όλα θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των νησιών μας και θα ωφεληθούν οι ξένες αγορές, οι οποίες θα καρπωθούν τη μερίδα των τουριστών που θα απομακρυνθούν από τα ελληνικά νησιά.   

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να ορθοποδήσουν σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον θα αναγκαστούν να επωμισθούν την αύξηση του ΦΠΑ οι ίδιες, αφού τα συμβόλαια για την τουριστική περίοδο του 2015 έχουν ήδη υπογραφεί, οι τιμοκατάλογοι των τουρ οπερέιτορ έχουν εκδοθεί και δεν αλλάζουν.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί παραγωγικό κλάδο, ο οποίος ακόμη και στα χρόνια της κρίσης έχει μετατραπεί σε σημαντικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας και οπωσδήποτε της αγοράς εργασίας. Με τα σχέδια της Κυβέρνησης όμως για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θα στερέψει αυτή η αιμοδοτική ικανότητα του τουρισμού, με ό,τι και αυτό συνεπάγεται.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελεί προνόμιο. Αντίθετα θεσπίσθηκε για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας, το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιώτικες περιοχές.

Συντεταγμένα λοιπόν και σε κοινή πορεία θα πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να αποτραπεί μία τέτοια τραγική προοπτική. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ενώσει όλους τους ΟΤΑ και τους φορείς σε Δωδεκάνησα και σε Κυκλάδες σε μία κοινή προσπάθεια ανατροπής του εφιαλτικού σεναρίου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα των νησιών μας στον τουρισμό, αν δεν θέλουμε να δούμε τα νησιά μας να μαραζώνουν, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δημιουργήσουμε ένα συμπαγές μέτωπο στη μάχη της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού
Μαριέττα Παπαβασιλείου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot