Η Περιφέρεια θα ελέγξει τις ΜΚΟ για τις υπηρεσίες που παρέχουν

Φεβρουάριος 19, 2016
jumbo-banner

Στην λειτουργία των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) στα νησιά και στους ελέγχους που δρομολογούνται από την Περιφέρεια και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης.

«Ο περιφερειάρχης προχώρησε στην σύσταση επιτροπής για να ελέγχονται οι ΜΚΟ για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν. Πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα και έρχονται σε άμεση επαφή με τους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στα νησιά μας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταγραφεί όλοι. Εμείς εντοπίσαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ελέγξαμε τα πιστοποιητικά σπουδών τους και την προσεχή Τρίτη μεταβαίνουμε στην Κω προκειμένου να κάνουμε επιτόπιο έλεγχο και να διαπιστώσουμε πώς είναι η κατάσταση. Κατόπιν τούτου, θα τους δώσουμε πιστοποίηση και θα ενημερώσουμε το υπουργείο Υγείας». Όπως εξήγησε, οι ΜΚΟ που πηγαίνουν στα νησιά είναι πάρα πολλές, αλλά μόνον δύο παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες.

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Ο κ. Καραμαρίτης ανακοίνωσε ότι στα σχέδια της ΑΜΚΕ «Γαληνός» είναι να γίνεται έγκαιρη διάγνωση καρκίνου σε πρώιμα στάδια σε κατοίκους των μικρών και απομακρυσμένων νησιών. «Σε συνεργασία με την Ογκολογική Εταιρεία ξεκινάμε ένα πρόγραμμα στο οποίο θα γίνονται εξετάσεις από ειδικευμένους γιατρούς που θα έρθουν από την Αθήνα, σε κατοίκους μικρών νησιών. Τα νησιά που έχουν επιλεγεί για τον πρώτο κύκλο είναι: Αμοργός, Ανάφη, Κύθνος και Σέριφος (Κυκλάδες) και από τα Δωδεκάνησα είναι Σύμη, Λέρος, Λειψοί και Πάτμος. Οι γιατροί θα επισκέπτονται τα νησιά, θα κάνουν ενημέρωση, εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού και εξετάσεις για νεοπλασίες παχέος εντέρου, μαστού, δέρματος, πνεύμονα, γυναικολογικού καρκίνου και άλλες παθήσεις», εξήγησεο κ. Καραμαρίτης.

Απώτερος στόχος είναι να καταφέρει η «Γαληνός» να πάρει και την κινητή ογκολογική μονάδα μαστογραφίας και να επισκέπτεται να νησιά.
Αναφερόμενος, στο επεισόδιο που σημειώθηκε χτες στο Καστελόριζο, το οποίο έμεινε ακάλυπτο λόγω έλλειψης γιατρού, τους οποίους πληρώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε: «Είχαμε κάνει πρόταση στο υπουργείο υγείας για την κάλυψη κάποιων νησιών τα οποία δεν περιλήφθηκαν στον σχεδιασμό. Στο Καστελόριζο έστειλαν αγροτικό γιατρό και όχι γιατρό γενικής ιατρικής, όπως προτείναμε εμείς. Είναι ευθύνη του υπουργείου και όχι της Περιφέρειας», είπε ο κ. Καραμαρίτης.

ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ
Την προσεχή Κυριακή η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει μια δράση με την Λέσχη Λάιονς, για να εγκατασταθούν απινιδωτές στην Λάρδο και στην Κατταβιά αφού προηγηθεί εκπαίδευση δέκα ατόμων σε κάθε χωριό για την χρήση τους. «Όπως ξέρετε, στα χωριά μας δεν υπάρχει κανένας που να ξέρει να χειριστεί απινιδωτή. Αν εκπαιδευτούν μερικά άτομα και λάβουν πιστοποίηση θα σώσουμε ζωές» είπε ο κ. Καραμαρίτης. Τους απινιδωτές έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ερωτηθείς τέλος, ο κ. Καραμαρίτης για τους ελέγχους που κάνει η Περιφέρεια στους παράνομους οίκους ανοχής στην Ρόδο, είπε: «Η υπηρεσία μας είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των νομίμως εκδιδομένων γυναικών και όχι για τις παράνομες. Εμείς κάναμε ελέγχους αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν ξεκαθαρίζει ποιος έχει την ευθύνη για να κάνει ελέγχους. Εάν μας το επιτρέψουν, θα το αναλάβουμε».

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot