Επιτακτικά αναγκαία μια πολιτική υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Οκτώβριος 11, 2014
jumbo-banner
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτα ως επιτακτική ανάγκη την χάραξη πολιτικής υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, βασισμένη στις διεθνείς συμβάσεις, και την αντιμετώπιση του προβλήματος ως πολιτικού και κοινωνικού και όχι ως αστυνομικού και δημόσιας τάξης.

"Αντί της υποδοχής (σ.σ.: η κυβέρνηση) επιλέγει την παράνομη πρακτική της αποτροπής και την κράτηση των προσφύγων, αναθέτοντας εξ ολοκλήρου σε Λιμενικό και Αστυνομία ένα έργο που δεν τους αντιστοιχεί".
"Η επέκταση της κράτησής τους πέραν του 18μηνου έχει οδηγήσει πολλούς στον δρόμο της αυτοκτονίας και προσβάλλεται συνεχώς στα δικαστήρια" σημειώνεται, ενώ ακόμη και ο Δ. Αβραμόπουλος, ως αρμόδιος επίτροπος, έχει παραδεχτεί πως πρόκειται για παράνομη πρακτική.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο φράχτης στον Έβρο έχει "σπρώξει" τις προσφυγικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο και την ίδια στιγμή δομές φιλοξενίας που θα μπορούσαν αποδεδειγμένα να στηρίξουν μια ρεαλιστική πολιτική υποδοχής είτε επιχειρείται να λειτουργήσουν ως προέκταση των στρατοπέδων κράτησης είτε απαξιώνονται οικονομικά από το κράτος και κλείνουν. "Αντί να παραδεχτεί το αδιέξοδο, η κυβέρνηση περνά σήμερα από την αστυνόμευση στη στρατιωτικοποίηση της μεταναστευτικής και της προσφυγικής πολιτικής".

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν το δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης, με εγγύηση για  την ασφαλή δίοδο των προσφύγων, ενώ πρόσφατη Οδηγία (2001/55/ΕΚ) του Συμβουλίου της Ευρώπης ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας για τους Σύρους πρόσφυγες.

Τέλος, ο ν. 3907/2011 προβλέπει την ίδρυση δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ή υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (άρθρο 8Α). Οι δομές αυτές χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και άλλα προγράμματα της Ε.Ε.

Προτείνουμε: Τη ριζική τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο 3. "Μέχρι να συμβεί αυτό, είναι επείγουσα η ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η Ευρώπη να αναλάβει την υποδοχή των προσφύγων του πολέμου". Έναν εθνικό σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις για την ασφαλή δίοδο και την υποδοχή των προσφυγικών ροών, με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών - όχι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τη μετατροπή των κλειστών κέντρων υποδοχής και των στρατοπέδων κράτησης σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα για τη λειτουργία υπηρεσιών ασύλου στα σημεία εισόδου και την επαρκή στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό (μεταφραστές, γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί). Την κατάργηση του μέτρου της παράτασης κράτησης προσφύγων και μεταναστών πέραν των 18 μηνών. Τη δέσμευση του ΕΣΡ να επιβάλει κυρώσεις σε όσα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις με σκοπό τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινωνίας και τη δαιμονοποίηση των προσφύγων.

Ν.Ε. Βορ. Δωδ/σου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot