Εξαρθρώθηκε «συμμορία» αλλοδαπών που διέπραττε συστηματικά κλοπές από δωμάτια ξενοδοχείων στη Ρόδο

Ιούνιος 22, 2015
jumbo-banner

Συνελήφθησαν ένας 24χρονος Σύριος και ένας 35χρονος Γάλλος

Εξιχνιάστηκαν συνολικά -22- διαρρήξεις και κλοπές χρηματοκιβωτίων, αντικειμένων και χρήματων από ενοίκους τουριστικών καταλυμάτων

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και κατοχής ναρκωτικών

Υπολογίζεται ότι η λεία που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται στις 60.000€

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, εγκληματική ομάδα – συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές από δωμάτια ξενοδοχείων στο νησί της Ρόδου και εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι δυο -22- υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια στην Κω.

Συνελήφθησαν την Παρασκευή (19.06.2015) ένας 24χρονος υπήκοος Συρίας και ένας 35χρονος υπήκοος Γαλλίας, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε και τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και σκιαγραφήθηκε το προφίλ (profiling) της εγκληματικής τους ομάδας.

Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε από τη μελέτη της υπόθεσης και την ανάλυση των περιστατικών, οι κατηγορούμενοι προσποιούμενοι τους παραθεριστές ενοικίαζαν αυτοκίνητα και μετέβαιναν σε ξενοδοχεία όπου εντόπιζαν δωμάτια, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν και αφού τα παραβίαζαν αφαιρούσαν από αυτά μικρά χρηματοκιβώτια ασφάλισης αντικειμένων (safe box), χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η εγκληματική τους δραστηριότητα περιλαμβάνει -21- κλοπές που διέπραξαν στη Ρόδο και -1- στην Κω, κατά το τελευταίο εικοσαήμερο, ενώ η αξία των αντικειμένων και χρήματών που αφαίρεσαν εκτιμάται στις 60.000 ευρώ.

Ως προς το χρονικό της σύλληψης των δραστών, την Παρασκευή το απόγευμα (19.06.2015) αστυνομικοί που διερευνούσαν την υπόθεση εντόπισαν τον 24χρονο σε ξενοδοχείο της Ιαλυσού, όπου είχε γίνει κλοπή χρηματοκιβωτίου από δωμάτιο και τον προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.

Ο 24χρονος κατά την προσαγωγή του επέδειξε παραποιημένο δελτίο ταυτότητας γαλλικών αρχών, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία και προϊόντα κλοπής.

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ιδίας ημέρας εντοπίσθηκε στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ο 35χρονος συνεργός του, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν διαφορά χρηματικά ποσά και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Παράλληλα, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν ενοικιάσει δηλώνοντας ψευδή στοιχεία διαμονής και χρησιμοποιούσαν για να προσεγγίζουν τα σημεία των διαρρήξεων, βρέθηκαν κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, αντικείμενα και χρηματικά ποσά προερχόμενα από κλοπές.

Επιπλέον, από την εξέλιξη της υπόθεσης και την εξέταση των συλληφθέντων προέκυψε ότι για την απόκρυψή των κλοπιμαίων φρόντιζαν να τα συγκεντρώνουν σε κτήμα «καβάτζα», όπου τα κάλυπταν επιμελώς με πέτρες.

Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και μέρος των οποίων αναγνωρίστηκε, αποδόθηκε στους δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται προκειμένου να ταυτοποιηθεί η προέλευσή τους.

Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν προχθές (20.06.2015) το απόγευμα στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και κρατούνται προκειμένου σήμερα να παραπεμφθούν ενώπιον της κα Ανακρίτριας.

Το προανακριτικό έργο διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου υπενθυμίζει στους πολίτες ενδεικτικά μέτρα ασφαλείας που μπορούν να εφαρμόζουν στα ταξίδια και τις διακοπές τους:

Στο ταξίδι
• Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
• Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
• Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά. 
• Όταν πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), να επιδεικνύετε μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
• Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
• Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο. 
• Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή
• Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
• Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία
• Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση
Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να Θυμάστε
Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).
Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη.

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot