Εκδόθηκε από τον περιφερειάρχη η πρώτη απόφαση για εισφορά από γη σε χρήμα για ξενοδοχείο της Λάρδου

Νοέμβριος 27, 2015
jumbo-banner
Tην πρώτη απόφαση μετατροπής οφειλόμενης εισφοράς από γη σε χρήμα σε ξενοδοχειακή εγκατάσταση, ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας, στην περιοχή Λοθιάρικα Λάρδου, εξέδωσε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.

Το χρονίζον αυτό ζήτημα, μετά από διερεύνηση σε νομικό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΝΑΙ, προέκυψε, όπως έγραψε η «δημοκρατική» ότι πρόκειται για θέμα που άπτεται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Η πρώτη απόφαση υπεγράφη μετά από συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο Ρόδου ενώ, όπως έγραψε η «δημοκρατική», αναμένεται σειρά συσκέψεων για την συνολική διευθέτηση του θέματος.

Ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Φιλιππάκος, γνωμοδότησε ότι ο Δήμος Ρόδου αναρμοδίως ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο για την είσπραξη οφειλών ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Από σαφέστατες διατάξεις Προεδρικών Διαταγμάτων αλλά και του Καλλικράτη, προκύπτει συγκεκριμένα ότι  η αρμοδιότητα για τον υπολογισμό και την επιβολή της εισφοράς, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία αφού κινήσει τις διαδικασίες, εν συνεχεία οφείλει να καταβάλει τα εισπραχθέντα στον δικαιούχο Δήμο.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί σαφέστατη ακυρότητα σχετικών διοικητικών πράξεων του Δήμου Ρόδου, που εκδόθηκαν μέχρι τώρα.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Δ. Σαλαμαστράκης από την άλλη θεωρεί ότι η εισφορά γης σε χρήμα είναι προαπαιτούμενο της έκδοσης οικοδομικής αδείας. Όπως υποστηρίζει, δεν πρόκειται για θέμα χωροταξικό και ότι οι συγκεκριμένες οφειλές δεν αφορούν έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεως με αποτέλεσμα εφόσον είναι προαπαιτούμενο της έκδοσης της οικοδομικής αδείας, η αρμοδιότητα να ανήκει στο Δήμο.
Το τι μέλλει γενέσθαι θα προκύψει από τις συσκέψεις που θα ακολουθήσουν.
Εν πάση περιπτώσει, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, σε συνέχεια της από 4 Νοεμβρίου 2015 γνωμοδότησης του κ. Φιλιππάκου, της από 20 Οκτωβρίου 2015 αίτησης της ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας αλλά και της από 6 Δεκεμβρίου 2013 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου με την οποία εγκρίνεται ομοφώνως η αιτούμενη μετατροπή της οφειλόμενης εισφοράς από γη σε χρήμα, αποφάσισε:
-Τη μετατροπή σε χρήμα της οφειλόμενης εισφοράς σε γη, έκτασης 1.518 τ.μ.,  από την  εταιρεία για  την αναβάθμιση της υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας και προσθήκη κατ’ έκταση ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων (5*) στην περιοχή «Λοθιάρικα» του Δ.Δ. Λάρδου Δήμου Ρόδου.
Ο καθορισμός της τιμής μονάδας για τη μετατροπή σε χρήμα της ως άνω οφειλόμενης εισφοράς σε γη, θα γίνει σύμφωνα με τις περί απαλλοτριώσεως κείμενες διατάξεις.

 Πηγή:

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot