Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Δουλοπάροικοι στο νησί των ιπποτών

Δουλοπάροικοι στο νησί των ιπποτών
jumbo-banner
 
Πρωταγωνίστρια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου αναδεικνύεται και φέτος η Ρόδος 
 
 
Μαθητευόμενοι ή ενοικιαζόμενοι σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα και ωράριο, κακοπληρωμένοι ή εντελώς απλήρωτοι, εργάζονται πάνω από ένας στους πέντε ξενοδοχοϋπαλλήλους.
     
Πρωταγωνίστρια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου αναδεικνύεται και φέτος η Ρόδος - Μαθητευόμενοι ή ενοικιαζόμενοι σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα και ωράριο, κακοπληρωμένοι ή εντελώς απλήρωτοι, εργάζονται πάνω από ένας στους πέντε ξενοδοχοϋπαλλήλους
 
«Οι μαθητευόμενοι δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς να εξαιρούνται οι αργίες. Αυτό επιβαρύνει την υγεία τους και έχουμε δει ακόμα και λιποθυμίες»
 
Το καθεστώς εκμετάλλευσης των μαθητευομένων σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά οι πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζει ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες στην τοπική «Πρόοδο», οι μαθητευόμενοι καλύπτουν βασικά πόστα, καταλαμβάνοντας θέσεις επαγγελματιών του κλάδου, ενώ δεν λαμβάνουν αλλά ούτε και πληρώνονται τα δύο εβδομαδιαία ρεπό που βάσει του νόμου δικαιούνται.
 
Κοινή πρακτική
 
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Καλλιθέας στη Ρόδο, αλλά ανάλογα περιστατικά συναντώνται σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, όπως μας πληροφορεί ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζόμενων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.
 
«Αυτή είναι μια γενική πρακτική που τείνει να κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν σχολές από ξένες χώρες που στέλνουν μαθητευόμενους εργαζομένους, οι οποίοι υπάγονται στο εργατικό δίκαιο άλλων κρατών της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας. Επίσης, απασχολούνται στον κλάδο ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι από πρακτορεία της Ανατολικής Ευρώπης που δρουν ως σύγχρονα δουλεμπορικά. Οι μαθητευόμενοι συχνά μένουν απλήρωτοι, δεν παίρνουν ρεπό και εργάζονται πολύ παραπάνω απ’ ό,τι προβλέπεται στα ωράριά τους. Δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς να εξαιρούνται οι αργίες. Αυτό επιβαρύνει την υγεία τους και έχουμε δει ακόμα και λιποθυμίες.
 
»Αυτοί οι μαθητευόμενοι δεν είναι δίπλα σε κάποιον άλλον εργαζόμενο, για να μάθουν από αυτόν τη δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα τον αντικαθιστούν. Εκτιμάμε ότι από τους 23.000 εργαζομένους στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό στη Ρόδο, περίπου οι 5.000 απασχολούνται, είτε με το καθεστώς της μαθητείας είτε με το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας. Η κατάσταση αυτή αποτελεί έναν δούρειο ίππο, για να περιοριστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον χώρο», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γιαννόπουλος.
 
Μπορεί φέτος στη χώρα μας να ήρθαν αρκετά εκατομμύρια τουρίστες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν ευνοήθηκαν ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και οι μαθητευόμενοι στον χώρο των ξενοδοχείων, διαπίστωση που μας επιβεβαιώνει και ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.
 
«Η κατάσταση στη Ρόδο είναι παρόμοια με εκείνη που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Αλλού τα πράγματα είναι και χειρότερα. Ανάλογα φαινόμενα έχουμε παρατηρήσει στη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κρήτη και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική. Θύματα είναι Ελληνες και ξένοι μαθητευόμενοι που δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι μαθητευόμενοι δεν μπορούν να αποτελούν περισσότερο από το 17% του προσωπικού σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητευόμενοι βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
 
»Το ρεπό αποτελεί άγνωστη λέξη για τους εργαζομένους και τους μαθητευομένους. Οι μαθητευόμενοι, που δεν έχουν ούτε ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν κάνουν απλώς την πρακτική τους, αλλά εργάζονται κανονικά, αντικαθιστώντας άλλους επαγγελματίες», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαγεωργίου.
 
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή