Διαψεύστηκαν οι καταγγελίες για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο νοσοκομείο

Οκτώβριος 29, 2014
jumbo-banner
Mε διάταξη που εξέδωσε η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία – Σοφία Μέρη τέθηκε οριστικά στο αρχείο η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από καταγγελίες σε βάρος ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου που εφέροντο να ενεπλάκησαν σε εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Οι οικείοι του Άγγλου, ισχυρίστηκαν συγκεκριμένα ότι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου απέστειλαν στη Μεγάλη Βρετανία νεφρό αγνώστου ατόμου για να αντικαταστήσει εκείνον του οικείου τους που τραυματίστηκε θανάσιμα στη Ρόδο τον Ιούνιο του 2000.

Πρόκειται για τη διαβόητη υπόθεση του “χαμένου νεφρού” που απασχόλησε για τέταρτη φορά την Ελληνική Δικαιοσύνη, μετά από συνεχείς πιέσεις της Αγγλικής κυβέρνησης και αποδείχτηκε ότι ήταν μια “φούσκα” την οποία ανηπαρήγαγαν, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στον τουρισμό της Ρόδου, δεκάδες μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου αφού μελέτησε τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε ανεξάρτητη αρχή και συγκεκριμένα δικαστικός εμπειρογνώμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Ανακριτικής και Εγκληματολογίας των Βρυξελλών έκρινε την καταγγελία ανυπόστατη.

Από την πραγματογνωμοσύνη προέκυψε συγκεκριμένα ότι ο νεφρός που είχε αποσταλεί μετά το θάνατο του Christopher Rochester στη Μεγάλη Βρετανία ήταν πράγματι ο δικός του.

Σύμφωνα με την έκθεση από τον έλεγχο του γεννετικού προφίλ (DNA) που ελήφθη από οστά του άψυχου σώματος του Rochester μετά από την εκταφή του πτώματος και την αντιστοίχισή του με κομμάτια του νεφρού που εστάλησαν στην Αγγλία από τη Ρόδο και διατηρήθηκαν μέσα σε παραφίνη προέκυψε ότι ο νεφρός προέρχεται από τον εκλιπόντα και όχι από κάποιο άλλο άτομο.

Η υπόθεση ήλθε και πάλι στο προσκήνιο μετά από 14 χρόνια ύστερα από αίτημα των αγγλικών αρχών για επανεξέταση των καταγγελιών για την πολύκροτη υπόθεση του δήθεν “χαμένου νεφρού” του Αγγλου υπηκόου.

Η σχετική με το όλο θέμα δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο σε ικανοποίηση αιτήματος δικαστικής συνδρομής των Αγγλικών αρχών που ανταποκρίθηκαν σε θετική έκκληση των συγγενών του αποθανόντος.

Η ελληνική νεκροτομή διαπίστωσε εσωτερική αιμορραγία πολλαπλής αιτιολογίας με συμμετοχή και των αγγείων του νεφρού, και η αγγλική εσωτερική αιμορραγία από κάταγμα πυέλου, υποσημειώνοντας στο έντυπο της έκθεσης νεκροτομής ότι δεν υπήρχε ο αριστερός νεφρός για να εκτιμηθεί και εκφράζοντας την άποψη ότι ο Christopher Rochester πέθανε από αιμορραγία λόγω κατάγματος της πυέλου και όχι από αιμορραγία του νεφρού σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή.

Εν πάση περιπτώσει η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε στην Αγγλία χωρίς νεφρό και ακολούθησαν σχετικές διαμαρτυρίες μέσω της διπλωματικής οδού.
Στην πορεία και αφού ο νεφρός απεστάλη στην Αγγλία διενεργήθηκε εξέταση με την μέθοδο του DNA από την οποία, όπως υποστηρίζουν οι Αγγλοι, προέκυψε ότι δεν ανήκε στον Rochester.

Οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να γίνει εξέταση DNA σε ανεξάρτητο εργαστήριο ώστε να διαπιστωθεί τελικώς αν ο νεφρός που εστάλη στην Αγγλία ήταν του εκλιπόντος ή όχι.

Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έκρινε αναγκαία έτσι την εκταφή του πτώματος του Rochester, ώστε να γίνει η σύγκριση του γενετικού υλικού.

Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου ζήτησε συγκεκριμένα τη λήψη δείγματος DNA από τα μπλοκ παραφίνης του παθολογοανατομικού τμήματος του Γενικού Nοσοκομείου Pόδου από ειδικούς ιατρούς και σύγκριση αυτού με γενετικό υλικό που ελήφθη από τον νεκρό μετά από την εκταφή του πτώματός του στη Mεγάλη Bρετανία.

Με το θέμα ασχολήθηκε, εξαπολύοντας οξεία επίθεση κατά των ιατρών του νοσοκομείου και ο βουλευτής του Durham της Αγγλίας κ. Kevan Jones, ο οποίος δεν δίστασε μάλιστα να μεταφέρει τις σχετικές πληροφορίες στη Βουλή των Λόρδων που ασχολήθηκε εκτενώς με το ζήτημα σε συνεδρίασή της, την 9η Iουνίου 2005.
 
Στο μεταξύ με την την υπ΄αριθμ. 224/2013 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, απορρίφθηκε η αγωγή που υπέβαλε κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και κατά της Β’ ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, η υπήκοος Μεγάλης Βρετανίας κ. Pamela Cummings, μητέρα του Christopher Rochester.

Με την αγωγή διεκδικούσε αποζημίωση ύψους ύψους 207.976,28 ευρώ υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός του οφείλεται σε αμέλεια των ιατρών που τον περιέθαλψαν.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot