Δήλωση Μίκας Ιατρίδη από την Αστυπάλαια για την συμπεριφορά της Κυβέρνησης σε ανθρώπους με αναπηρία

Σεπτέμβριος 04, 2014
jumbo-banner
 «Είναι σαδιστική η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Το αρμόδιο Υπουργείο θέτει προθεσμία για επαναξιολόγηση ακόμα και σε άτομα με μόνιμη αναπηρία!»

Ερώτηση για την πολύμηνη αναμονή στην οποία υπόκεινται οι συνάνθρωποι μας με αναπηρία, προκειμένου να πιστοποιηθούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη. Η βουλευτής Δωδεκανήσου είχε καταθέσει δύο ακόμα ερωτήσεις σχετικά με το θέμα αυτό, τον Ιανουάριο του 2013 και το Φεβρουάριο του 2014.
Με δεδομένο ότι η κατάσταση χειροτερεύει, και ύστερα από συνάντηση που είχε στην Αστυπαλιά με μια οικογένεια, μέλος της οποίας πάσχει από μόνιμη αναπηρία, η Μίκα Ιατρίδη ζητά με την ερώτηση της από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει λύση στο πρόβλημα της αναμονής.

Ολοκληρώνοντας την ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι, ακόμα και στις περιπτώσεις μόνιμης αναπηρίας, η κυβέρνηση θα κόψει τη σύνταξη και τα επιδόματα το Δεκέμβρη του 2014, υποχρεώνοντας τους ανθρώπους αυτούς να ξαναπεράσουν πιστοποίηση και την ταλαιπωρία της μακρόχρονης αναμονής.
Για αυτό, τονίζει η βουλευτής Δωδεκανήσου, πρέπει  να ληφθούν μέτρα ώστε συνάνθρωποι μας με μόνιμη αναπηρία να περνούν πιστοποίηση για μια και μόνη φορά, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία τους και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής και η αντίστοιχη γραφειοκρατία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    
Θέμα: «Συνεχίζονται οι λίστες της ντροπής για τα ΑΜΕΑ, σε αναμονή της πιστοποίησης τους από τα ΚΕΠΑ».
Με ερώτηση μου τον Ιανουάριο του 2013 είχε τεθεί το θέμα  της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία υποβάλλονται οι συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι καλούνται να «πιστοποιηθούν» για την αναπηρία τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Αντίστοιχη ερώτηση κατέθεσα και το Φεβρουάριο του 2014, παραθέτοντας και συγκεκριμένες περιπτώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.
Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι άνθρωποι με μόνιμη αναπηρία, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αναγκάζονται να περνούν συνεχώς πιστοποιήσεις από τα ΚΕΠΑ, ώστε να δικαιούνται τη σύνταξή τους, το επίδομα κίνησης και το επίδομα παραπληγίας.  
Αν και το παράδειγμα δεν είναι μοναδικό, συμπολίτης μας στα Δωδεκάνησα, πατέρας δεκάχρονου αγοριού, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το 2011 σταμάτησε η καταβολή της σύνταξης και των επιδομάτων, γιατί χρειαζόταν νέα πιστοποίηση, η οποία και έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα. Για δύο χρόνια η οικογένεια αυτή δεν είχε κρίσιμα για την επιβίωση της εισοδήματα. Περαιτέρω, όταν πέρασε επιτροπή το 2013 και δόθηκαν αναδρομικά τα ποσά των δυο χρόνων που μεσολάβησαν, η εν λόγω οικογένεια πλήρωσε και εισφορά αλληλεγγύης ύψους 500 ευρώ.
Το δυστύχημα είναι ότι ο άνθρωπος αυτός θα δει τα επιδόματα του να κόβονται ξανά το Δεκέμβρη του 2014, προκειμένου να ξαναπεράσει την πιστοποίηση. Μία φαύλη μυλόπετρα που συνθλίβει όχι μόνο τη συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά και το σύνολο των περιπτώσεων των ατόμων που πάσχουν από αναπηρία.
Επειδή στην πράξη αποδεικνύεται ότι αυτά που είπε ο Υφυπουργός Εργασίας σε τηλεοπτικό κανάλι και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε για λύση απέχουν από την πραγματικότητα. Επειδή παραμένει η ανάλγητη πολιτική, άνθρωποι με μόνιμη αναπηρία να εξετάζονται για πιστοποίηση, λες και υπάρχει περίπτωση να γιατρευτεί η αναπηρία τους. Επειδή οι καθυστερήσεις δεν κρατούν δύο ή τρεις μήνες, αλλά αγγίζουν τα δύο χρόνια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες «πιστοποίησης» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τα ΚΕΠΑ;
2.Τι θα πράξει με τα επιδόματα που κόβονται, χωρίς να είναι υπαίτιοι οι άνθρωποι με αναπηρία και για τους οποίους το επίδομα αυτό αποτελεί το μόνο πόρο για την επιβίωση τους;
3.Θα προβλεφθεί για όσους πάσχουν από μόνιμη αναπηρία, να περνούν για μια και μόνη φορά πιστοποίηση, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών, η αντίστοιχη γραφειοκρατία και, συνακόλουθα, η αναμονή για την πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot