Δήλωση Βάιου Καλοπήτα σχετικά με την εντεινόμενη κρίση του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά της Δωδεκανήσου

Αύγουστος 25, 2015
jumbo-banner

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της Δωδεκανήσου ιδιαίτερα στην Κω, Λέρο, Σύμη , Κάλυμνο αλλά πλέον και την Ρόδο με τις συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές αγγίζει τα όρια της ακραίας ανθρωπιστικής, αλλά και της βαθιά κοινωνικής κρίσης.

Μετά από επτά μήνες απραξίας, καθυστερήσεων και απουσίας συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής , καθημερινά οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων στα νησιά πληθαίνουν, οι συνθήκες διαβίωσής τους χειροτερεύουν και η ανησυχία των κατοίκων για τη ζωή τους, τις περιουσίες τους και τη δημόσια υγεία μεγαλώνει, συνάνθρωποι μας χάνουν τις ζωές τους από την πείνα, οι δήμοι αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση .

Το μεταναστευτικό δεν ξέσπασε μέσα σε μια νύκτα , φαίνεται ότι όσοι σκέφτονται να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα πιστεύουν ότι θα αντιμετωπισθούν φιλικά από τις ελληνικές αρχές και μπορούν με σχετική ησυχία να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Από τις αρχές της άνοιξης είχε παρατηρηθεί το ζήτημα , με αύξηση σε πανελλαδική εμβέλεια της τάξης του 476% τον Μάρτιο του 2015 (8.162 άτομα έναντι 1.462 πέρυσι) σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2014 . Αύξηση άκρως ανησυχητική με δεδομένες τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τον χειμώνα στο Αιγαίο.

Ο χρόνος μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών δεν μπορεί να καταστεί νεκρός την ώρα που ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο . Άμεσα χρειάζεται να υλοποιηθούν οι δράσεις, αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να στελεχωθούν οι διοικητικές δομές έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υποδοχή των προσφύγων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αλλά και κατοχύρωσης της δημόσιας ασφάλειας .

Βάιος Καλοπήτας
Μηχανικός Περιβάλλοντος
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot