Menu
«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

«Φλερτάρει» με υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Φλερτάρει» με υποψηφιότη…

Και ο Σταύρος Θεοδωρ...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είναι ζευγάρι με την Αποστολία Λυβιάκη; [βίντεο]

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είν…

Ποια είναι η hot μελ...

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο Nammos παραλία για 21.600 ευρώ

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο N…

Στη χαμηλότατη για...

Διορίζονται 177 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το ΑΣΕΠ του 2008 (πίνακας)

Διορίζονται 177 μόνιμοι ε…

Από το Υπουργείο Π...

Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω σεισμού οι απόφοιτοι του Β. Αιγαίου

Μοριοδοτούνται για την ει…

Λίγες ημέρες πριν απ...

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά …

Από τον άλλο μήνα ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Μ…

Παρουσίαση: Ανδρέας ...

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι 3 υπουργοί που μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό του Τσίπρα

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι…

Ο ανασχηματισμός εύκ...

Prev Next

Γ. Χατζημάρκος: “Κανένας αιρετός με άλλοθι. Η φορολογική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προαπαιτούμενο για την ωρίμανση του πολιτικού προσωπικού και του εκλογικού σώματος”

Γ. Χατζημάρκος: “Κανένας αιρετός με άλλοθι. Η φορολογική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προαπαιτούμενο για την ωρίμανση του πολιτικού προσωπικού και του εκλογικού σώματος”
jumbo-banner

Την ανάγκη της φορολογικής αποκέντρωσης ως απαραίτητης διαδικασίας για την ωρίμανση του πολιτικού συστήματος όσο και του εκλογικού σώματος, η οποία συνιστά “προαπαιτούμενο” για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση,

επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην ομιλία του, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, στο ξενοδοχείο «Rodos Palace», με θέμα «Φορολογική Διοίκηση – Προκλήσεις Φορολογικών Μεταρρυθμίσεων», με βασική ομιλήτρια την γενική γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου.


Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε κατ' αρχήν σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της χώρας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει λάβει μυθικές διαστάσεις και ότι έχει εξελιχθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών.

Τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό, η λύση του οποίου περνά μέσα από την αλλαγή μοντέλου διοίκησης και παραγωγικού μοντέλου, με την παράλληλη αλλαγή νοοτροπίας τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και εκλογικού σώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πρότασή του, που από το 2012 καταθέτει σε κάθε ευκαιρία, περί φορολογικής αποκέντρωσης σε συνάρτηση με την οικονομική και πολιτική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όχι την επιβολή νέων φόρων, αλλά την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας (και όχι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα). Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκτήσει τους δικούς της μηχανισμούς είσπραξης και διαχείρισης των φορολογικών εσόδων.

Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να πει ότι με τα σημερινά δεδομένα, το κεντρικό κράτος , διαχρονικά απρόθυμο να αποκεντρώσει πόρους για να συντηρεί το σύστημα των πελατειακών σχέσεων με τους αιρετούς, θα επικαλεστεί την αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εισπράξει και να διαχειριστεί φορολογικά έσοδα, ωστόσο υπογράμμισε ότι “κάποτε πρέπει να γίνει η αρχή”, αν θέλουμε να λειτουργήσει η Ελλάδα ως ένα προηγμένο ευρωπαϊκό κράτος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Περιφερειάρχης στην πολιτική διάσταση – πέραν της οικονομικής – της φορολογικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μιας διαδικασίας κατεξοχήν ωρίμανσης των αιρετών, του πολιτικού συστήματος συνολικά, αλλά και του εκλογικού σώματος.

“Δεν θα υπάρχει πια το άλλοθι της κεντρικής διοίκησης για να καλύψει την αποτυχία μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σχεδιάσει, να φορολογήσει, να υλοποιήσει και να κριθεί από τον βαθμό υλοποίησης του προγράμματός της. Οι πολίτες από την πλευρά τους, θα πρέπει σκεφτούν πολύ καλά ποιος θα τους φορολογήσει και θα αξιοποιήσει τους φόρους που θα εισπράξει”, ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και κατέληξε: “Κανένας αιρετός με άλλοθι. Όταν αυτό θα γίνει πραγματικότητα, τότε, μαζί με τους αιρετούς θα ωριμάσει και το εκλογικό σώμα. Αν δεν γίνει αυτό, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από το τέλμα”.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή