Γ. Χατζημάρκος: "Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε το κύρος και το περιεχόμενο του θεσμού της Περιφέρειας"

Νοέμβριος 26, 2014
jumbo-banner
Στους περιφερειάρχες το δικαίωμα της τελικής ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ, μετά τη σθεναρή στάση της ΕΝΠΕ

Μετά την δηλωθείσα ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, καμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας να μην υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του  νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε την πρόθεσή του να δοθεί στους Περιφερειάρχες το δικαίωμα της τελικής ένταξης των έργων των νέων περιφερειακών προγραμμάτων, προς ικανοποίηση του αιτήματος της ΕΝΠΕ και σε αντίθεση με το αρχικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.
 
Η οριστικοποίηση των θεσμικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ ενόψει της έναρξης της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, απετέλεσε, μεταξύ άλλων, αντικείμενο της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης την Τρίτη, στην οποία συμμετείχε  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

" Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σρέκα και τον Γεν. Γραμματέα κ. Ευσταθόπουλο, το νομοσχέδιο που εντός του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση οφείλει να περάσει, σχετικά με τους κανόνες διαχείρισης του επόμενου ΕΣΠΑ, ζήτημα στο οποίο η στάση του συνόλου των μελών της ΕΝΠΕ έδειξε στον Υπουργό την αποφασιστικότητα με την οποία είναι διατεθειμένοι οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας να προστατέψουν το κύρος και το περιεχόμενο του θεσμού.

Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλώσαμε ανυποχώρητοι στο δίκαιο αίτημα για εκχώρηση των πόρων των τομεακών προγραμμάτων και στο θέμα της εκχώρησης πόρων από το  ΠΔΕ για τη συντήρηση του τεράστιου οδικού δικτύου της Περιφέρειας που ως αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στις Περιφέρειες χωρίς την απαιτούμενη εκχώρηση των ανάλογων πόρων.

Αδιαπραγμάτευτα και αδέσμευτα στεκόμαστε απέναντι σε οτιδήποτε αποδυναμώνει και υπονομεύει την αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση και τα δίκαια των νησιωτών."
Σημειώνεται πως  το νομοσχέδιο προέβλεπε αρχικά ότι η ένταξη κάθε έργου ή η τροποποίησή του κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα γίνεται με απόφαση του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής.
 
Το κείμενο στην τελευταία του εκδοχή προέβλεπε, μάλιστα, ότι η απόφαση ένταξης δεν θα απαιτεί ούτε καν την επικύρωση της απόφασης από τον ειδικό γραμματέα ή τον περιφερειάρχη, πρόθεση, ωστόσο, που το υπουργείο Ανάπτυξης επανεξετάζει μετά τη ομόθυμη και ανυποχώρητη στάση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ, στη χθεσινή συνάντηση με τον  υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.   Το νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να δοθεί προς διαβούλευση.
 
Τα μέλη της ΕΝΠΕ κατέστησαν σαφές στον Υπουργό ότι οι περιφέρειες πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη διαχείριση των ΠΕΠ αλλά και στην υλοποίηση κάθε έργου που χρηματοδοτείται από τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα στα γεωγραφικά τους όρια, ώστε να είναι συμβατά με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες κάθε περιφέρειας.
 
Από την πλευρά της ΕΝΠΕ ζητήθηκε μέχρι τέλος του χρόνου να καταβληθεί το σκέλος της Εθνικής Χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά σε δράσεις όπως συντηρήσεις οδικού δικτύου, αποχιονισμούς κλπ. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον υπουργό Ανάπτυξης ενώ η οριστικοποίηση του ύψους της χρηματοδότησης θα προσδιοριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
 
Επαφές στο ΥΠΟΙΚ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για ενημερότητα και πλημμυροπαθείς
Εξάλλου, σήμερα Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, είχαν επαφές στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τον γενικό γραμματέα  Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Μανώλη Μαματζάκη για δύο θέματα, το  άμεσο ξεμπλοκάρισμα της ασφαλιστικής ενημερότητας της ΠΝΑΙ και για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα.
 
Ειδικότερα, για το ζήτημα της ασφαλιστικής ενημερότητας, έγινε ενημέρωση του κ. Μαματζάκη για τις νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ΠΝΑΙ κατά του Δήμου Ρόδου, για το ξεμπλοκάρισμά της, με την επισήμανση ότι αν δεν διευθετηθεί το θέμα εντός του Δεκεμβρίου, θα επέλθει σοβαρή βλάβη στα οικονομικά της Περιφέρειας. Για την ίδια υπόθεση άλλωστε, αύριο Πέμπτη οι επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα συνεχιστούν από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΠΝΑΙ κ. Δημήτρη Σκιαδά.
 
Για το ζήτημα των πλημμυροπαθών, ο Περιφερειάρχης ζήτησε επιτακτικά από το Υπουργείο Οικονομικών να γίνει  εντός του Δεκεμβρίου - και πάντως πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων -   η εκταμίευση των αποζημιώσεων.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot