Αυστηρή δήλωση Περιφερειάρχη για το θέμα των Ρομά: « Δεν θα δεχτώ να κρυφτεί κανένας από την ευθύνη του για λύση του προβλήματος»

Μάρτιος 06, 2015
jumbo-banner

Θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά στους Δήμους Ρόδου και Κω, έθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος,

απαντώντας στους δημοσιογράφους, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόσο για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης πάνω στο σχέδιο της ΕΕ, όσο και για την πρόταση του Δήμου Ρόδου – όπως διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ – για την δημιουργία περισσότερων του ενός καταυλισμών Ρομά στο νησί της Ρόδου.

Ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα περιμένει τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ρόδου και Κω για τους χώρους μεταγκατάστασης των Ρομά. Ταυτοχρόνως, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή επεξεργάζεται τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, για ενδεχόμενη τροποποίηση του σχεδίου που έχει κατατεθεί.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πιθανότητα δημιουργίας περισσότερων του ενός χώρων μετεγκατάστασης Ρομά (καταυλισμών) στο νησί της Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας και τήρησης των όσων έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι δεν θα είναι εκείνος ο οποίος, έχοντας κάνε την διαβούλευση με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, την τελευταία στιγμή θα τους παρουσιάσει μια άλλη πρόταση.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε:
«Το σχέδιο πάνω στο οποίο γίνεται η διαβούλευση, έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία του. Οποιαδήποτε παρέμβασή μας, τελεί υπό την έγκριση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα ήθελα ποτέ και δεν θα επιτρέψω να φτάσουμε στο σημείο, ανάμεσα στα δεκάδες θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει καταδικαστεί, να είναι και το θέμα των Ρομά. Γνωρίζουν και ο Δήμος Ρόδου και ο Δήμος Κω, ότι αν στο μεταβατικό στάδιο , πριν ακόμη αρχίσει η υλοποίηση του Προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, απαιτηθούν κάποιες δαπάνες, για την προεργασία των υποδομών στον χώρο μετεγκατάστασης, που δεν μπορούν να καταβάλουν οι Δήμοι, θα τις καλύψει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ως Περιφέρεια μέχρι σήμερα έχουμε πάρει όλες τις πρωτοβουλίες και αποφάσεις, με δεδομένη την πολιτική βούληση να δώσουμε άμεσα λύση στο πρόβλημα. Όμως δεν θα δεχτώ να κρυφτεί κανένας από την ευθύνη του για την λύση του προβλήματος αυτού. Το να ερχόμαστε τώρα στο τέλος μια διαδικασίας που έπρεπε να έχει γίνει δεκαετίες πριν και να την γυρίζουμε πίσω στο σημείο μηδέν, είναι κάτι που δεν πρόκειται να το δεχτώ. Αν το δεχτεί αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα πάει μια τέτοια πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ ήμουν εκείνος που πέρασα την διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το θέμα της αξιοπιστίας μας σαν χώρα και σαν περιοχή, όταν συζητάμε στο ίδιο τραπέζι με κάποιους, είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστούμε. Τουλάχιστον αυτά που έχω πει εγώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα τηρηθούν απολύτως».

Για την Οικονομική Επιτροπή
Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης σχετικά με την απόρριψη από την Οικονομική Επιτροπή θεμάτων για την πολιτική προστασία που έφερε προς έγκριση ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, απάντησε:

«Δικαίωμα και υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κρίνει όλα τα θέματα που εισέρχονται για συζήτηση. Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης αντιμετώπισαν το θέμα της θωράκισης όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πήραν τις σωστές αποφάσεις, με τις οποίες συμφωνώ.
Η πρόταση που είχε φέρει ο κ. Κόκκινος αφορούσε μόνο την Ρόδο, όταν έχει προβλεφθεί να γίνει το ίδιο για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και μάλιστα με μεγαλύτερα ποσά. Αυτήν την περίοδο «τρέχουν» εργολαβίες για όλες τις ενότητες του νησιού της Ρόδου ενώ προβλέφθηκαν έξτρα εργολαβίες για όλα τα νησιά, για να είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή που μπορεί να προκύψει πρόβλημα. Επιπλέον, οποτεδήποτε υπάρξει πρόβλημα, μπορούμε από την νομοθεσία να κάνουμε χρήση αυτών των κονδυλίων για την μίσθωση μηχανημάτων. Συνεπώς, είναι απολύτως καλυμμένη η Περιφέρεια πάνω στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, σε όλα τα νησιά».
Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε ότι για τον ίδιο και την παράταξή του το θέμα με τον κ. Κόκκινο είναι λήξαν, παρά τις προσπάθειες να συντηρηθεί στην επικαιρότητα.
«Για μένα και για τους συνεργάτες μου το θέμα αυτό είναι λήξαν Η συζήτηση γίνεται μόνο για να συντηρεί κάποιος το όνομά του στην επικαιρότητα και όχι για κάποιο λόγο ουσίας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του αφήνουν πίσω τους οτιδήποτε θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά στην παραγωγή έργου. «Προσπαθούμε να «χτίσουμε» έναν οργανισμό που παραλάβαμε διαλυμένο και πολιτικά νεκρό. Παλεύουμε να αναστήσουμε αυτόν τον κοιμώμενο γίγαντα, να επαναφέρουμε την παραγωγή πολιτικής, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε λύσεις και όλα αυτά σε διάστημα μόνο πέντε μηνών».

Για το Υδατοδρόμιο Σύρου
Ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό χθες ότι υπεγράφη η πρώτη σύμβαση ανάθεσης μελέτης για το υδατοδρόμιο της Σύρου. «Είναι το πρώτο υδατοδρόμιο για το οποίο ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, ώστε να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο εκκίνησης της υλοποίησης αυτού του μεγάλου στόχου» ανέφερε. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πάρουν σειρά τα υδατοδρόμια της Λέρου, της Μήλου και της Καλύμνου.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot