Αυξήσεις στα νησιά και σε φάρμακα, τρόφιμα από τις αλλαγές στον ΦΠΑ

Μάρτιος 26, 2015
jumbo-banner

Εναλλακτικά σενάρια για την αναμόρφωση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την εξειδίκευση των «μεταρρυθμίσεων» που έχει δεσμευθεί να λάβει.

Στα επίσημα κείμενα που έχει ήδη αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει υποσχεθεί μεταξύ πολλών άλλων ότι «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις».

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης όσες φορές έχει κληθεί να εξειδικεύσει τις αλλαγές που θα γίνουν στους συντελεστές του ΦΠΑ έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που ισχύει για τα τρόφιμα ούτε ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στα φάρμακα, τα εμβόλια, τη διαμονή στα ξενοδοχεία, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα λοιπά έντυπα, αλλά κι ότι δεν θα «πειραχτούν» καθόλου οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σενάριο ενιαίου συντελεστή

Αλλες τόσες φορές ωστόσο ο πολύ ομιλητικός υπουργός Οικονομικών έχει ταχθεί και υπέρ της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 15%-16%. Τυχόν υιοθέτηση αυτού του «σεναρίου» θα σήμαινε αυτόματα:

* την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα κ.λπ. από το 6,5% στο 15%-16% με συνέπεια την ανατίμηση όλων αυτών των αγαθών και των υπηρεσιών κατά 7,98%-8,92%!

* Την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από διαγνωστικά κέντρα από το 13% στο 15%-16%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών κατά 1,77% έως 2,65%.

* Τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες από το 23% στο 15%-16%, εξέλιξη η οποία θα οδηγούσε σε μειώσεις των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών κατά 6,2%-6,5%.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και κληθείσα να διευκρινίσει ποιες αλλαγές προκρίνει η κυβέρνηση στο καθεστώς του ΦΠΑ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου αυτού μόνο για τα προϊόντα που διακινούνται και τις υπηρεσίες που παρέχονται στα λεγόμενα «κοσμοπολίτικα» νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, για ορισμένα νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος και η Κως, όπου υπάρχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα κυρίως λόγω τουρισμού, εξετάζεται να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Αν συνέβαινε, ωστόσο, κάτι τέτοιο, τότε ο ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά θα αυξανόταν:
- από το 5% στο 6,5% για τα φάρμακα κ.λπ.
- από το 9% στο 13% για τα τρόφιμα κ.ά.
- από το 16% στο 23% για όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Διάψευση για νησιά

Αμέσως μόλις έγιναν ευρύτερα γνωστές οι δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει ότι εξετάζεται το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα» νησιά του Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα όσα υποστήριξε η κ. Βαλαβάνη ως «προσωπικές απόψεις της αναπληρώτριας υπουργού».

Από την άλλη πλευρά όμως αναζωπυρώθηκε το «σενάριο» για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος ταυτίστηκε με την άποψη του συναδέλφου του, Γ. Βαρουφάκη.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ασκήσει ήδη -επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ– ισχυρές πιέσεις για την εφαρμογή ενός αρκετά υψηλού ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση όχι μόνο των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και όλων των άλλων χαμηλών συντελεστών του φόρου, που ισχύουν για ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ έχουν ζητήσει να θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%-21% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, πλην των υπηρεσιών διαμονής που παρέχουν τα ξενοδοχεία, για τις οποίες δέχονται ο συντελεστής να καθοριστεί στο επίπεδο του 11%.

Αν η απαίτηση των δανειστών για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19%-21% γινόταν δεκτή από την κυβέρνηση, θα σήμαινε αυτόματα:

* Την ανατίμηση φαρμάκων, προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα είναι στο χαμηλό συντελεστή κατά 11,7%-13,6%!
* Την αύξηση των τιμών σε τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες του μέσου συντελεστή κατά 5,3% έως 7%.
* Τη μικρή μείωση όλων των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα έχουν ΦΠΑ 23%.
* Στα νησιά η ανατίμηση στα φάρμακα κ.λπ. θα έφτανε το 15%! Στα τρόφιμα το 11%, ενώ μικρότερη θα ήταν η αύξηση για τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες που τώρα έχουν μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ και είναι στο 16%.

Κοστίζουν 1 δισ. ευρώ

Σήμερα, στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, έχουν καταγραφεί συνολικά 81 απαλλαγές και εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ που εκτιμάται ότι κοστίζουν συνολικά 969,73 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το μεγαλύτερο κόστος, 528,20 εκατ. ευρώ, έχει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται στα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα και τα εμβόλια, τη διαμονή στα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια των θεάτρων, ενώ οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά του Αιγαίου έχει υπολογιστεί ότι κοστίζουν στον Προϋπολογισμό 346,99 εκατ. ευρώ.


e-typos.com 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot