Απρόθυμοι να πληρώσουν τα τέλη οι επιχειρηματίες – Ούτε 1 ευρώ δεν εισέπραξε το ΕΒΕΔ

Απρίλιος 02, 2015
jumbo-banner

Δύσκολη αποδεικνύεται στην πράξη η εφαρμογή των δύο υπουργικών αποφάσεων που εγκρίθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους για την λειτουργία των Επιμελητηρίων όλης της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του ΕΒΕΔ.

Με τις δύο υπουργικές αποφάσεις καθορίστηκαν τα τέλη που επιβάλλεται να πληρώνουν οι επιχειρηματίες, καθώς και οι τιμές για την παροχή υπηρεσιών από το ΓΕΜΗ.
Όπως ανακοίνωσε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προχθές το βράδυ ο οικονομικός επόπτης κ. Γιώργος Αντώνογλου τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ!

«Στα τέλη του 2014 συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΒΕΔ. Τότε ο οργανισμός ήταν σε διαφορετικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τα έσοδά του. Με το νέο καθεστώς είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε τροποποίηση για να εναρμονιστεί το ΕΒΕΔ με την κείμενη νομοθεσία. Εγγράφεται ένας νέος κωδικός που αφορά τη χρήση υπηρεσιών από το ΓΕΜΗ. Θα ήθελα να δώσω στοιχεία. Μετά από ένα μήνα λειτουργίας με το νέο σύστημα τα έσοδα είναι μηδέν. Δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ. Επίσης δεν έχουμε ενημέρωση από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Θυμίζω πως οι εισπράξεις πηγαίνουν στην ΚΕΕ, παρακρατείται ένα ποσό και το υπόλοιπο στέλνεται σε μας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημέρωση. Θέλω να πιστεύω πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο τέλος Απριλίου. Εξίσου χαμηλά ήταν τα έσοδά μας και τους δύο προηγούμενους μήνες. Όλοι περίμεναν την εφαρμογή του νέου συστήματος και ήταν απρόθυμοι να πληρώσουν», εξήγησε ο κ. Γιώργος Αντώνογλου.

Η πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού εγκρίθηκε ομοφώνως από τα μέλη του δ.σ. ΕΒΕΔ.

Ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε και στην αλλαγή του τρόπου προμηθειών.
«Έχουμε εισέλθει στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ΝΠΔΔ. Στο εξής θα πρέπει να διεξάγονται διαγωνισμοί για προμήθειες υλικών με κόστος άνω των 20.000 ευρώ. Εξαιτίας της υποστελέχωσης του οργανισμού θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Δεν θα μπορούμε να προχωρούμε άμεσα στην υλοποίηση κάποιων έργων. Ενημερώθηκαν σχετικά και οι υπάλληλοι των παραρτημάτων του ΕΒΕΔ στα νησιά», δήλωσε ο κ. Γιώργος Αντώνογλου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου προέβη σε ενημέρωση για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με στελέχη της κυβέρνησης.
«Από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα ζητήσαμε να τεθεί σε εφαρμογή ένα τολμηρό και σωστό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Το φαινόμενο χρησιμοποιείται από κάποιους επιχειρηματίες που θεωρούν πως αυτό είναι μαγκιά. Τέτοιου είδους μαγκιές δεν χωράνε στις συμπεριφορές μας. Αίτημά μας ήταν ακόμη η εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη κάθε μορφής παρεμπορίου που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και διαρροή εσόδων από τα ταμεία του κράτους. Συζητήσαμε για τους τρόπους καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων», εξήγησε ο κ. Γιάννης Πάππου που αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.

«Ζητήσαμε να μην προχωρήσουν σε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ γιατί θα υπήρχαν επιπτώσεις και στο τουριστικό μας προϊόν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πάψουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αιτηθήκαμε να ενισχυθούν με προσωπικό η ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υποβαθμίζουν την περιοχή μας στα μάτια των επισκεπτών μας. Είναι αναγκαίο ακόμη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την χορήγηση βίζας. Αναγκαίο είναι ακόμη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Ρόδου για τη διεκδίκηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» και στην έκθεση Food Expo.

«Είχαμε επίσης επίσκεψη εννεαμελούς αντιπροσωπείας από το Μαρμαρίς. Μας παρουσίασαν πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας ανά κλάδο και τομέα με έμφαση στις εξαγωγές. Πρέπει να αναφέρω πως οι δικές μας εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα δεν έχει καλούς ρυθμούς», δήλωσε ο κ. Πάππου.

Εκτενή ενημέρωση στα μέλη του ΕΒΕΔ έκανε στην προχθεσινή συνεδρίαση και ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ για τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τις ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο κ. Μιχαήλ προέτρεψε τους επιχειρηματίες να μην χάσουν την ευκαιρία και να επωφεληθούν από την ευκαιρία που τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου μετά από συνεργασία που είχε με τον προϊστάμενο της Εφορίας κ. Ν Καλογερόπουλο πληροφορήθηκε ότι είναι λιγότεροι από δέκα οι επιχειρηματίες που έχουν οφειλές πάνω από 1.000.000 ευρώ και μπορούν να πληρώσουν!
Στην προχθεσινή συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι εστάλη επιστολή στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα για να εφαρμοσθεί πιο δίκαιη πολιτική εξυπηρέτησης των δανείων που είχαν συνάψει δεκάδες επιχειρηματίες με την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδ/σου.

«Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας με τον καθορισμό μέσω της εκκαθάρισης δανείων και ρυθμίσεων μακροχρόνιας περιόδου και για τους χρηματοδοτούμενους από τη Συνεταιριστική Τράπεζα, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της χώρας. Επιπροσθέτως ζητούμε την έγκριση μείωσης των επιτοκίων όλων των χρηματοδοτήσεων αφού αυτά παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς προ 15 μηνών ( + 10) και δεν έγινε καμία προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς οι οποίες ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από συστημικές τράπεζες. Το κλείσιμο δανείων, οι διαταγές πληρωμής και οι πλειστηριασμοί σε μια οικονομία που είναι σε ύφεση επιδεινώνουν την ήδη δυσχερέστατη οικονομική πραγματικότητα για το σύνολο των επιχειρήσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που εστάλη στον κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Διευθυντής του ΕΟΤ κ. Αγαπητός Ξάνθης μίλησε για τις νέες τεχνικές – λειτουργικές προδιαγραφές των τουριστικών μονάδων. Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προκύπτουν για την ανανέωση του Σήματος Λειτουργίας των Τουριστικών Καταλυμάτων.
Αναφορά έγινε προχθές και στην εμμονή ορισμένων δημάρχων να εισπράττουν το Δημοτικό Φόρο. Εστάλησαν ήδη επιστολές στους δημάρχους Πάτμου Γρηγόρη Στόικο, Λέρου Μιχ Κόλλια, και Κω Γιώργο Κυρίτση.

Ο κ. Πάππου δήλωσε πως αν οι δήμαρχοι δεν συνετιστούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες.

«Από την ώρα που βγήκε η απόφαση για την ακύρωση του ΣτΕ προς τιμήν του ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος ζήτησε να σταματήσουν οι υπηρεσίες να εισπράττουν το φόρο. Σε άλλα νησιά δεν συνέβη αυτό. Αναγκαστήκαμε να στείλουμε επιστολές για να ενημερώσουμε τους δημάρχους για τα αυτονόητα. Το κείμενο έχει συνταχθεί από το Δικηγορικό Γραφείο Ζέππος Γιαννόπουλος. Αν δεν συμμορφωθούν οι αυτοδιοικητικοί οι επιχειρηματίες θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Οι δήμαρχοι και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος», δήλωσε ο κ. Πάππου.

«Είναι σαφές και αναντίρρητο ότι, μετά την έκδοση της ως άνω υπ’ αριθ. 4504/2014 αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει ο Δήμος σας να απόσχει πλέον από τη βεβαίωση οποιουδήποτε ποσού ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. σε βάρος των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δράστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου σας, αλλά και επιπλέον θα πρέπει να ανακαλέσει όλες τις πράξεις βεβαίωσης ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. που έχουν ήδη εκδοθεί για ποσά που δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε περιπτώσεις που, παρά τα ανωτέρω, συνεχισθεί η βεβαίωση ποσών ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ή η επιδίωξη είσπραξης ποσών βεβαιωμένων κατά το παρελθόν, ο Δήμος σας, πέρα από την λαϊκή κατακραυγή για ενέργειες αντίθετες προς την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας μας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με σωρεία προσφυγών, αγωγών αποζημίωσης, ανακοπών και αιτήσεων αναστολής, οι οποίες θα ασκηθούν από τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες και οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσουν, λαμβανομένου υπόψη ότι η κρίση της αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ακολουθηθεί από όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια (Πρωτοδικεία και Εφετεία).

Έτσι ο Δήμος σας, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να επιστρέψει τα όποια ποσά ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. τυχόν εισέπραξε παρανόμως και μάλιστα εντόκως με επιτόκιο 6% υπολογιζόμενο από την ημερομηνία επίδοσης της προσφυγής (βλ. μεταξύ άλλων απόφαση υπ’ αριθ. 4322/2013 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου), αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις και δικαστικές δαπάνες που θα επιδικασθούν σε βάρος του Δήμου.

Εξ άλλου, είναι βέβαιο ότι η οποιαδήποτε αίτηση υποβληθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια από τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες για την αναστολή είσπραξης των βεβαιωθέντων ποσών ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα γίνει δεκτή, δεδομένου ότι η βασιμότητά της δεν θα είναι μόνο προφανής, αλλά αναμφισβήτητη και απολύτως βέβαιη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που εστάλη στους δημάρχους Κω Πάτμου και Λέρου.

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot