Απειλές κατά της ζωής του δέχεται ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος

Φεβρουάριος 12, 2015
jumbo-banner

Απειλές κατά της ζωής του δέχεται το τελευταίο διάστημα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, που αναγκάστηκε να ζητήσει αρμοδίως από την Yποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, τμήμα 5ο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, την φύλαξή του από δύο αστυνομικούς!

Στο περιβάλλον του Περιφερειάρχη κρατούν ωστόσο χαμηλούς τόνους, για το γεγονός, παρά την ανησυχία που έχει προκληθεί, για ευνόητους λόγους.
Ο κ. Χατζημάρκος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δέχτηκε τηλεφωνήματα με απειλητικό περιεχόμενο από πρόσωπα που ομιλούσαν ελληνικά, προφανώς ημεδαπούς, ενώ σ’ ένα από αυτά του ζητήθηκε απειλητικά να ανακαλέσει τις αποφάσεις του για τη μεταστέγαση των Ρομά.

Το γεγονός τον θορύβησε. Εξέφρασε σε οικεία του πρόσωπα φόβους ότι κακοποιά στοιχεία, εξαιτίας των πρωτοβουλιών που ανέλαβε, δεν αποκλείεται να υλοποιήσουν τις απειλές τους, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί αρμοδίως στην ΕΛΑΣ για να εξασφαλίσει την φύλαξη του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ζήτησε αρμοδίως να ανατεθεί η προστασία του σε δύο αστυνομικούς και ήδη η Κρατική Ασφάλεια, αφού μελέτησε τα στοιχεία, έχει αποσπάσει στην προσωπική του φρουρά έμπειρο αστυνομικό, της εμπιστοσύνης του.

Απέρριψε το αίτημά του για έτερο αστυνομικό διότι υπηρετεί ως ειδικός φρουρός και αναμένει νέα αίτησή του για άλλο πρόσωπο επιλογής του.
Ο κ. Χατζημάρκος συνοδεύεται επί του παρόντος από αστυνομικό, που έχει υπηρετήσει επί σειράν ετών στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν δίστασε μάλιστα πρόσφατα να καταδιώξει τους δύο επικίνδυνους και ένοπλους ληστές της Εθνικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στην πλατεία Κύπρου, με μοτοποδήλατο, άοπλος, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, προκειμένου να διευκολύνει τους συναδέλφους του στον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα 84/2011 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-206/16.09.2011, τροποποίησε το σχετικό άρθρο 156 του Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ.141/1991, για τα πρόσωπα στα οποία παρέχεται υποχρεωτικά συνοδεία ασφαλείας.

Εκτός των βουλευτών, των ευρωβουλευτών και των άλλων επισήμων προσώπων, που προβλέπονται από το άρθρο 156 του Π.Δ.141/1991, οι αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας, δικαιούνται δύο αστυνομικούς για την προσωπική τους ασφάλεια.

Η φρούρηση ευπαθών στόχων, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων, καθώς και ο προσδιορισμός της, καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής.

Για τον καθορισμό του είδους της προστατευτικής φύλαξης των ευπαθών στόχων ορίζονται αντικειμενικά κριτήρια, ενώ εάν διαπιστωθεί ότι το διατιθέμενο αστυνομικό προσωπικό εκτελεί καθήκοντα που δεν σχετίζονται με την αποστολή του, αντικαθίσταται άμεσα και ελέγχεται πειθαρχικά, ενώ η αρμόδια επιτροπή επανεξετάζει άμεσα την ανάγκη διατήρησης ή μη της συνοδείας ασφαλείας.

Ο κ. Χατζημάρκος ανέλαβε πρωτοβουλίες για την άμεση επίλυση ενός προβλήματος που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά, το οποίο μάλιστα τέθηκε με επιτακτικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί λόγο αιρεσιμότητας ολόκληρου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για το Νότιο Αιγαίο.

Λόγω της εξάντλησης και των τελευταίων χρονικών περιθωρίων, το θέμα των Ρομά εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, με τη συμμετοχή της ΕΔΑ Νοτίου Αιγαίου και στελεχών της ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης) κ. Ηλία Μπάρδα, Συντονιστή Ομάδας Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού και Δημήτρη Ψαλλίδα, στελέχους της Ομάδας, για την άμεση ενεργοποίηση των δράσεων παρέμβασης στο ζήτημα των Ρομά της Ρόδου και της Κω.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση χωροθέτησης του οικισμού μετεγκατάστασης των Ρομά, απορρέει από τον Κανονισμό 1303/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αφορά στις ειδικές ευάλωτες ομάδες.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία στις περιπτώσεις της Ρόδου και της Κω. Βάσει του στοιχείου της αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, οι Περιφέρειες καλούνται να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό της περιφερειακής τους πολιτικής, αναπτύσσοντας ένα εξειδικευμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

Η προθεσμία που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έληξε στο τέλος του 2014, γεγονός που δεν επιτρέπει άλλες αναβολές ή καθυστερήσεις, χωρίς τον ορατό πλέον κίνδυνο απώλειας ολόκληρου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για το Νότιο Αιγαίο.

Κατά συνέπεια, η άμεση ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, τίθεται πλέον ως επιτακτική ανάγκη, τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και – κυρίως – για την εκπλήρωση της αιρεσιμότητας, προκειμένου να μην χαθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με επείγον έγγραφό του προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ζήτησε εξάλλου να προσδιοριστεί άμεσα ο χώρος μετεγκατάστασης του οικισμού των Ρομά, στο νησί


dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot