Αντάρτικο στα νησιά για τον ΦΠΑ

Οκτώβριος 12, 2015
jumbo-banner
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες των έξι νησιών όπου από την 1η Οκτωβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ.

Τα παράπονα και οι πιέσεις στα Επιμελητήρια Μαγνησίας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για τη λήψη δράσεων που θα οδηγήσουν στην κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, με επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, είναι συνεχήΚάτοικοι σε Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Μύκονο, Σκιάθο και Ρόδο εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο χαρακτηρίζουν άδικο και επισημαίνουν ότι μειώνει την ανταγωνιστικότητα, επηρεάζοντας έτσι το εισόδημά τους και αυξάνοντας το οικονομικό κόστος διαβίωσής τους. Τα παράπονα και οι πιέσεις στα Επιμελητήρια Μαγνησίας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για τη λήψη δράσεων που θα οδηγήσουν στην κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, με επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, είναι συνεχή.

Ήδη, η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι γεγονός. Επιχειρηματίας από τη Μύκονο προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι συντελεστές αντίκεινται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότητας των πολιτών, συγκρούoνται με την αρχή της αναλογικότητας και είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Χάνεται το πλεονέκτημα της νησιωτικότητας

«Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά οδηγεί στην απώλεια του νησιωτικού χαρακτήρα της χώρας μας» αναφέρει στο zougla.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, επισημαίνοντας ότι «φορολογούμε τη μόνη υγιή βιομηχανία της χώρας που συνδράμει πραγματικά στο κρατικό ταμείο».

Ο κ. Πάππου θέτει το ζήτημα του ανταγωνισμού με τουριστικές περιοχές στα τουρκικά παράλια, όπου προωθείται ήδη σειρά μέτρων για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν το 0%. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η αύξηση της φορολόγησης συνοδεύεται από πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι «ένας μικρός και ευέλικτος κρατικός μηχανισμός», με παράλληλη «λήψη μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι την αύξηση του ΦΠΑ θα την πληρώσουν όσοι ζουν μόνιμα στα νησιά, καθώς «πολύ λίγες επιχειρήσεις θα απορροφήσουν το κόστος».

«Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να παρατηρούμε το θέμα με το... βλέμμα του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τους μόνιμους κατοίκους» αναφέρει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Διαμάχη ξενοδοχείων και tour operators

Για σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης.

«Στη Σκιάθο τα περισσότερα προϊόντα έρχονται στο νησί από την ενδοχώρα, επομένως αν στην αύξηση του ΦΠΑ συνυπολογίσουμε και τα μεταφορικά, τότε ο προϋπολογισμός των κατοίκων επιβαρύνεται σημαντικά» δηλώνει στο zougla.gr, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα κέρδη από τον τουρισμό για ορισμένα νησιά είναι μεγάλα, ωστόσο το τελικό ποσό μειώνεται λόγω των σημαντικών ελλείψεων στον πρωτογενή τομέα.

Επιπλέον, θέτει το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των τιμών στα πακέτα διακοπών, τα οποία έχουν ήδη κλείσει αρκετοί τουρίστες του εξωτερικού για την επόμενη χρονιά -θέμα που αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα σε τουριστικές επιχειρήσεις και tour operators.

Αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει στο zougla.gr ότι «υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται 3-4 μήνες για να ζήσουν τον υπόλοιπο χρόνο» και ως εκ τούτου η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι ένα άδικο μέτρο που πλήττει τους μόνιμους κατοίκους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι η αύξηση της φορολογίας έρχεται σε σύγκρουση με κοινοτική οδηγία του 2006 για τη νησιωτικότητα και την επιβολή συντελεστών ΦΠΑ, θέτοντας επίσης το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσπιστία του για το κατά πόσο τελικά το μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων στοιχεία που δείχνουν ότι το εφετινό ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις δεν θα συνοδευτεί από περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο.

«Έχουμε τουρισμό μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Τουρίστες από νέες χώρες που ξοδεύουν 40% λιγότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Εκτιμάται ότι διαμορφώνεται μια αναλογία 37 ευρώ/τουρίστα (από 70 ευρώ/τουρίστα στο παρελθόν) προσθέτει.

Υλοποιώντας τη μνημονιακή της δέσμευση, η κυβέρνηση προχώρησε την 1η Οκτωβρίου στην εναρμόνιση του ΦΠΑ στα νησιά με το ισχύον καθεστώς στην ηπειρωτική χώρα, με αποτέλεσμα οι νέοι συντελεστές να διαμορφώνονται σε 6%, 13 και 23% (από 5%,9% και 16%).
zougla.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot