Menu
Γόρδιος Δεσμός η επιβολή εισφοράς σε αποδείξεις δαπάνης

Γόρδιος Δεσμός η επιβολή …

Στη «φάκα» των ασφαλ...

ΟΑΕΕ: Στον Ατομικό Λογαριασμό οι δόσεις προς πληρωμή

ΟΑΕΕ: Στον Ατομικό Λογαρι…

Στον ατομικό Λογαρια...

Κατέβασαν από το πλοίο τους πυροσβέστες που έσβησαν τη φωτιά στην Κεφαλονιά!

Κατέβασαν από το πλοίο το…

Θόρυβος δημιουργήθηκ...

Τραγωδία στην Κρήτη: Πατέρας βρήκε τον 20χρονο γιο του νεκρό

Τραγωδία στην Κρήτη: Πατέ…

Νέα τραγωδία εκτυλίσ...

Βούλγαρος υπ. Άμυνας: Το ΝΑΤΟ να πυροβολεί τους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα

Βούλγαρος υπ. Άμυνας: Το …

Πρόταση-σοκ από τον ...

Αυτό ήταν το «Τρίγωνο των Βερμούδων» του Αιγαίου

Αυτό ήταν το «Τρίγωνο των…

Στην πιο επικίνδυν...

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» 2017: Ξεκινούν δύο προγράμματα – Ποιοι οι δικαιούχοι

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» 2…

Πρόγραμμα «γέφυρα» γ...

Συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" στις 19 Αυγούστου

Συναυλία της Λαϊκής Ορχήσ…

Στις 19 Αυγούστου,...

Γλυκό ψυγείου με 3 κρεμένιες στρώσεις και γεμιστά μπισκότα

Γλυκό ψυγείου με 3 κρεμέν…

Μαγική καλοκαιρινή σ...

Κεφτέδες κοκκινιστοί με πιπεριές

Κεφτέδες κοκκινιστοί με π…

H παράδοση θέλει τ...

Europa League: Ο θριαμβευτής ΠΑΟΚ, η σκληρή ΑΕΚ και ο επιπόλαιος Παναθηναϊκός

Europa League: Ο θριαμβευ…

Ιδανικό ξεκίνημα γ...

Τα ζώδια σήμερα 18 Αυγούστου: Καρκίνε, ο εαυτός σου θα είναι προτεραιότητα για εσένα σήμερα.

Τα ζώδια σήμερα 18 Αυγούσ…

Τι λένε τα ζώδια για...

Prev Next

Ανάγκη άμεσης ανάληψης Υπουργικών ή Νομοθετικών πρωτοβουλιών, για την αναγνώριση του δικαιώματος εγγραφής σπουδαστών των Δ.Ι.Ε.Κ. στο μητρώο ανέργων

Ανάγκη άμεσης ανάληψης Υπουργικών ή Νομοθετικών πρωτοβουλιών, για την αναγνώριση του δικαιώματος εγγραφής σπουδαστών των Δ.Ι.Ε.Κ. στο μητρώο ανέργων
jumbo-banner

Κύριε Υπουργέ,  Κατόπιν μελέτης σχετικών εγγράφων που είχε αποστείλει ο ΟΑΕΔ προς ενδιαφερομένους και αρμοδίους, γίνεται αντιληπτό πως, βάσει ερμηνείας ισχύουσας νομοθεσίας, δε δίνεται η δυνατότητα σε σπουδαστές των Δ.Ι.Ε.Κ. να εγγραφούν – συμπεριληφθούν ή παραμείνουν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Απαγόρευση, η οποία προσβάλλει καταφανώς το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς και το δικαίωμα στην εργασία εκατοντάδων σπουδαστών.

Βέβαιος, για την αντίληψη από μέρους σας, της ανάγκης άμεσης αποκατάστασης αυτής της καταφανούς αδικίας, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε άμεσα σε συνεργασία με όλους τους αρμοδίους, τόσο για την ένταξη όσων εκ των κατηρτισμένων από τα Δ.Ι.Ε.Κ. το επιθυμούν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να τους δίδετε η δυνατότητα να θεωρούν (εφόσον το επιθυμούν) το δελτίο ανεργίας τους, αλλά και να τυγχάνουν όλων των δικαιωμάτων που δικαιούται ένας άνεργος (όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας, εάν έχει προηγηθεί εργασία κτλ), όσο και για την έγκαιρη και καθοριστική έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή Νομοθετικής Ρύθμισης, ώστε να λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα που παραμένει ανεπίλυτο εδώ και χρόνια.

Δε νοείται και δεν επιτρέπεται, ένας εκπαιδευόμενος να μην έχει δυνατότητα στην εργασία και ειδικά όταν αυτή αφορά σε δομές που λειτουργούν απογευματινές ώρες, δίδοντας ακριβώς τη δυνατότητα αυτή στους σπουδαστές, δηλαδή να εργάζονται. Το θέμα, σας είναι ήδη γνωστό, όπως και σε όλους τους συναρμοδίους. Προσωπικά, δεν επιδιώκω να καρπωθώ καμία πολιτική επίλυσή του. Δε λειτουργώ, ούτε λειτούργησα ποτέ με μικροπολιτικά συμφέροντα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η αντιμετώπισή του οφείλει να είναι άμεση και καθοριστική, διότι είναι αναγκαία.

Παράλληλα δε, θα διαπιστώσετε και μόνος σας, ότι είναι άδικο και απαράδεκτο, μόνο για τους σπουδαστές – φοιτητές των Δ.Ι.Ε.Κ., να γίνεται εφαρμογή του Ν. 1545/85 (άρθρο 3, παρ. 2, περ. γ) και οι μαθητευόμενοι επαγγελματικών σχολών να μη θεωρούνται άνεργοι, σε αντίφαση με τα όσα προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1897/2000 (παρ.2, παράρτ.1), όπως οι ίδιοι αναφέρεται σε έγγραφο της Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ με αριθμό πρωτοκόλλου 48968 και ημερομηνία 18/06/2015, στο οποίο διευκρινίζεται πως, δικαιούται να κατέχουν δελτίο ανεργίας, μόνο όσοι από τους φοιτητές ή σπουδαστές έχουν δώσει προβάδισμα στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας έναντι των σπουδών τους και αυτό είναι προγενέστερο της κατάστασής τους ως «ατόμων χωρίς εργασία» κτλ. Στην περίπτωση δε, των σπουδαστών σε Δ.Ι.Ε.Κ. ούτε αυτό το δικαίωμα τους αναγνωρίζεται, παρά μόνο λαμβάνεται υπόψη των αρμοδίων ένας Νόμος, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1985, δηλαδή πρωτύτερα της δημιουργίας ακόμη και του θεσμού των Δ.Ι.Ε.Κ. (!)

Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλώ, όπως ενεργήσετε άμεσα για την αποκατάσταση αυτής της τραγικά πρόδηλης αδικίας που συντελείτε σε βάρος των σπουδαστών των Δ.Ι.Ε.Κ.. Σπουδαστών, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, που έχουν προχωρήσει τη ζωή τους, έχουν οικογένεια κτλ και αναζητούν, μέσω της περαιτέρω εκπαίδευσής τους, ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Με εκτίμηση,
Δρ Στέφανος Δράκος
Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή