Menu
«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

«Φλερτάρει» με υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Φλερτάρει» με υποψηφιότη…

Και ο Σταύρος Θεοδωρ...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είναι ζευγάρι με την Αποστολία Λυβιάκη; [βίντεο]

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είν…

Ποια είναι η hot μελ...

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο Nammos παραλία για 21.600 ευρώ

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο N…

Στη χαμηλότατη για...

Διορίζονται 177 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το ΑΣΕΠ του 2008 (πίνακας)

Διορίζονται 177 μόνιμοι ε…

Από το Υπουργείο Π...

Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω σεισμού οι απόφοιτοι του Β. Αιγαίου

Μοριοδοτούνται για την ει…

Λίγες ημέρες πριν απ...

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά …

Από τον άλλο μήνα ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Μ…

Παρουσίαση: Ανδρέας ...

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι 3 υπουργοί που μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό του Τσίπρα

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι…

Ο ανασχηματισμός εύκ...

Prev Next

Έντονη ανησυχία στα νησιά για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Έντονη ανησυχία στα νησιά για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
jumbo-banner

Επίσημη ενημέρωση επί του σχεδίου της κυβέρνησης και των εταίρων για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο με την συνδρομή του ΝΑΤΟ, αξιώνουν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος,

λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων και των αντιφατικών ενημερώσεων, που υφίστανται σχετικά με τον αποκλεισμό ή μη της Δωδεκανήσου, από τις επιχειρήσεις. (σχετικά έχει γράψει η «δ»).

Οι επιπτώσεις για τους κατοίκους των νησιών και στις δύο περιπτώσεις είναι αναμφίβολα πολλές, ενώ τίθενται και θέματα εθνικής κυριαρχίας, τα οποία έχουν εύλογα προκαλέσει την ανησυχία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου, που αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα, από το 1960 με απόφαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ταυτίζονται τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα των κρατών-μελών. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της νατοϊκής επιχειρήσεως στο Αιγαίο θα γίνονται σεβαστά μόνον τα 6 από τα 10 μίλια του ελληνικού εναερίου χώρου, γεγονός που εγείρει θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Η περιοχή όπου, θα δρα η νατοϊκή δύναμη φέρεται ότι περιλαμβάνει, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο έως το Αγαθονήσι.

Η Τουρκία μετά την κρίση στα Ιμια δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία οριοθετήσεως που υπέγραψε το 1932 με την Ιταλία για τα Δωδεκάνησα.
Θεωρεί ότι τα Δωδεκάνησα παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένα βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, αφήνονται εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού παρότι το 25% των μεταναστευτικών ροών εντοπίζεται στην περιοχή. Εάν η Τουρκία αποδεχόταν τη δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, θα έπρεπε είτε να αναγνωρίσει τα όρια εμμέσως, είτε να εμπλακεί σε διαρκείς αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα για την περιοχή δράσεως των σκαφών της ακτοφυλακής κάθε χώρας.

Ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας, που θα έχουν οι επιχειρήσεις, το σίγουρο είναι ότι οι μεταναστευτικές ροές θα κατευθυνθούν προς την περιοχή μας, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αρμοδίως αν θα υπάρξει σε αντιστάθμισμα αύξηση της δυνάμεως της Frontex, αν θα υπάρξουν πόροι στην αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών και εξόδων της φιλοξενίας των προσφύγων ή ως και αντισταθμιστικά μέτρα έναντι των προβλημάτων, που δύνανται να ανακύψουν στον τουρισμό.
Ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προχθές με δηλώσεις του, ανέτρεψε όμως τα δεδομένα, που είχαν γίνει γνωστά.

Αφού τόνισε συγκεκριμένα ότι δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αποσαφήνισε ότι τα Δωδεκάνησα δεν εξαιρούνται!

Τόνισε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η μέση γραμμή των συνόρων βάζει τα Ίμια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Κατέστησε εξίσου σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας αντιστοίχως, ενώ σκοπός της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης είναι η προειδοποίηση και η επίβλεψη της προσπάθειας μετακίνησης από τα παράλια της Μ. Ασίας προς το Αιγαίο.

Όπως είπε, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα ενημερώνει την τουρκική Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτή να σταματήσει σκάφος ή βάρκα πριν αυτή ξεκινήσει από τα παράλια της Μ. Ασίας, ενώ όταν αυτά τα άτομα εντοπιστούν, θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία με επιτήρηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, που θα παρακολουθεί.

«Οι Τούρκοι θα έχουν το ΝΑΤΟϊκό πλοίο που θα τους ειδοποιεί. Αν δεν τους σταματήσουν, τότε τα άτομα αυτά θα επιστρέφουν πίσω με ευθύνη του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, είπε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει και κάθε φορά θα αναχαιτίζεται από την Ελλάδα».
Ερωτηθείς για τον λόγο που η ΝΑΤΟϊκή δύναμη πλέει κοντά στον 21ο Μεσημβρινό, «στη μέση του Αιγαίου», και αν αυτό σχετίζεται με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών.

Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η αρχική ελληνική πρόταση, αλλά και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η μετακίνηση της Frontex στα τουρκικά παράλια, με τη διαφορά ότι αυτό απαιτεί την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex, ώστε να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Ο Καμμένος για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό 
αεροσκάφος στη Ρόδο

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, εν μέρει παραδέχτηκε ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε την τελευταία στιγμή πορεία, γιατί το αεροσκάφος θεωρήθηκε στρατιωτικό και του απαγορεύτηκε από την Τουρκία να ανεφοδιαστεί στην Ρόδο!

Ο κ. Καμμένος δήλωσε σχετικά με το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Ρόδο ,«Στις 6 Φεβρουαρίου του 2016, γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς τις τουρκικές αρχές από το ΥΠΕΞ για υπερπτήση του αεροσκάφους του Πρωθυπουργού που θεωρείται πολεμικό αεροσκάφος πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στη Ρόδο».
«Η απάντηση από την Τουρκία ήταν ότι σας επιτρέπουμε υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με προϋπόθεση ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαστεί στο Μπόντρουμ, διότι θεωρούν τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη ζώνη. Η απάντηση του Πρωθυπουργού μέσω του ΥΠΕΞ ήταν ότι δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε το αίτημα σας για ανεφοδιασμό στο Μπόντρουμ» πρόσθεσε.


dimokratiki.gr
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή