arxiki selida

«Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αποτελεί παρά μόνο ασπιρίνη για κάθε επιχείρηση»

Οκτώβριος 10, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
eody-banner
jumbo-banner
banner

Προς την σωστή κατεύθυνση κινούνται τα εφαρμοζόμενα από την κυβέρνηση μέτρα, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου: «Ήδη με την εφαρμογή των πρώτων κυβερνητικών μέτρων, παρατηρείται βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να είναι μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και λειτουργική για τους πολίτες και ταυτόχρονα πιο φιλική και ελκυστική απέναντι στους επιχειρηματίες που θέλουν να προβούν σε επενδύσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές από την κυβέρνηση κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε με γοργά βήματα να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται».
Ο κ. Πάππου δηλώνει ότι πρέπει να διατηρηθεί με κάθε τρόπο ο μειωμένος νησιωτικός ΦΠΑ, ή να αντικατασταθεί με άλλα μέτρα που θα αφήνουν το ίδιο ακριβώς αποτύπωμα. Τονίζει ότι το πολυδιαφημιζόμενο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταφορικό ισοδύναμο δεν αποτελεί παρά «ασπιρίνη» για τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης. «Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση συνέδεσε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ με το μεταναστευτικό που ταλανίζει τα νησιά μας, πράγμα που θεωρούμε ότι ήταν μέγα λάθος, καθώς πρόκειται για πρόβλημα νησιωτικό. Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ήταν το μοναδικό μέτρο νησιωτικής πολιτικής που ίσχυσε ιστορικά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, δεν υπήρχε αντίστοιχο μέτρο και σε περίπτωση που χαθεί οριστικά, θα πρέπει να αντικατασταθεί με μέτρα νησιωτικής πολιτικής που να αφήνουν το ίδιο οικονομικό αποτύπωμα με αυτό των μειωμένων συντελεστών.
Οποιοδήποτε μέτρο είναι καλοδεχούμενο. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου διαχρονικά απαιτούσε την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Βεβαίως, από μόνο του το μέτρο δεν αποτελεί παρά ασπιρίνη για την κάθε επιχείρηση. Δεν είναι ικανό να χαρίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να καταστεί πιο ανταγωνιστική και αποδοτική. Καλοδεχούμενο λοιπόν το μέτρο αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικατάσταση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ. Δεν γίνεται να παραπλανούμε τους Δωδεκανήσιους λέγοντας ότι πήραμε το ΦΠΑ αλλά φέραμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Είναι τεράστια το οικονομικό αποτύπωμα του νησιωτικού ΦΠΑ από αυτό του μεταφορικού ισοδυνάμου», είπε ο κ. Πάππου.
Οι συνέπειες της πτώχευσης
του Thomas Cook
Ερωτώμενος για τις συνέπειες από την πτώχευση του Thomas Cook στην τοπική αγορά, ο κ. Πάππου δήλωσε ότι με όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζόμενων, το όποιο πλήγμα θα είναι θεραπεύσιμο. Επίσης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα καλυφθούν σε κάποιο βαθμό οι αεροπορικές θέσεις και οι ξενοδοχειακές κλίνες που μένουν κενές με την κατάρρευση του Thomas Cook.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Σίγουρα, η πτώχευση ενός ταξιδιωτικού οργανισμού όπως ο Thomas Cook δεν επιφέρει επιπτώσεις μόνο στη νησιωτική μας οικονομία αλλά στην οικονομία όλης της χώρας… Βεβαίως θα υπάρξουν κάποια προβλήματα… Θεωρώ όμως ότι με την προσπάθεια που καταβάλλει και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, δεν θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα χάσουν τα δεδουλευμένα τους.
Θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία τον υπουργό και τον υφυπουργό τουρισμού, καθώς με άμεσες ενέργειες θα στηριχθούν όχι μόνο οι ξενοδόχοι και επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων θα καλυφθούν τα απαιτούμενα ημερομίσθια έτσι ώστε να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να έχουν την ασφάλισή τους.
Εφαρμόζονται λοιπόν από τη μία μέτρα ελάφρυνσης για τους επαγγελματίες και ξενοδόχους σε ό,τι αφορά τα απλήρωτα τιμολόγια της Thomas Cook και από την άλλη, τίθενται σε εφαρμογή μέτρα στήριξης των εργαζόμενων. Εν κατακλείδι, θα υπάρξει κάποιο πλήγμα στην αγορά το οποίο θα είναι όμως θεραπεύσιμο και δεν θα επιφέρει μεγάλες συνέπειες στην οικονομία του τόπου μας. Για το 2020 είμαστε αισιόδοξοι ότι οι αεροπορικές θέσεις και οι κλίνες θα καλυφθούν από άλλους τουρ οπερέιτορς».

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot