«Παρέμβαση Γάκη, Σαντορινιού και Καματερού στη Βουλή για το θέμα του τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος της Digea στη Δωδεκάνησο»

Ιούνιος 11, 2015
jumbo-banner

Η ολοκληρωμένη και ποιοτική κάλυψη όλων των νησιών της Δωδεκανήσου από το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea», αποτελεί ζήτημα περιφερειακής και εθνικής σημασίας, τονίζουν στην ερώτηση που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, Ν. Σαντορινιός και Ηλ. Καματερός.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατοίκων, φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης των μικρών ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου, δεν έχει δοθεί καμιά ουσιαστική λύση στην προβληματική κάλυψη με ποιοτικό ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε αρκετές περιοχές - ακόμα και ολόκληρα νησιά δεν έχουν ψηφιακή κάλυψη – του Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση με την επανακατάθεση της ερώτησης με θέμα: «Ολοκληρωμένη και ποιοτική κάλυψη της Δωδεκανήσου από το ψηφιακό σήμα της Digea», ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία να δοθεί άμεσα μια συνολική λύση στο πρόβλημα της ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. «Η κοινωνικήσυνοχήστη νησιωτική ακριτική Ελλάδα αφορά και στην ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων σε υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Προϋποθέτει για λόγους εξάλειψης της επικοινωνιακής απομόνωσης, την απρόσκοπτη παροχή ποιοτικού ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος», υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Δωδεκανήσου.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

<Ακολουθεί το κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης >

 

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-          Επικρατείας

-          Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα:    «Ολοκληρωμένη και ποιοτική κάλυψη της Δωδεκανήσου από το ψηφιακό σήμα της Digea»

Η έναρξη λειτουργίας της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τη Digea στις 6 Φεβρουαρίου 2015, αντί να βελτιώσει την ποιότητα παροχής τηλεοπτικού σήματος στους ακρίτες, δημιούργησε προβλήματα στην κάλυψη με ψηφιακό σήμα σε αρκετές περιοχές της Δωδεκανήσου. Οι νησιώτες, αναρωτιούνται δικαιολογημένα: Έγινε ο κατάλληλος σχεδιασμός, διενεργήθηκαν οι σχετικές προμετρήσεις για τη βέλτιστη υλοποίηση του έργου της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή πλατφόρμα στη Δωδεκάνησο; Στη Ρόδο, πολλά χωριά (Αρχίπολη, Ψίνθος, Μαριτσά, Ελεούσα, κ.ά), έχουν τυχαία ή μερική κάλυψη, ενώ και άλλα νησιά του νομού αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ψηφιακό σήμα, έχοντας ουσιαστικά μείνει εκτός του «ψηφιακού χάρτη», όπως για παράδειγμα η Τήλος, που δεν καλύπτεται από τα κύρια κέντρα εκπομπής που ορίζονται στο χάρτη συχνοτήτων του ψηφιακού δικτύου και οι Λειψοί, με μηδενική σχεδόν ισχύ σήματος στα περισσότερα μέρη του νησιού. Αντίστοιχα προβλήματα στην παροχή του τεχνολογικά προηγμένου τηλεοπτικού σήματος, παρουσιάζονται και σε περιοχές της Κω, στην Κάσο και τη νότια Κάρπαθο, που επίσης δεν καλύπτονται όπως θα έπρεπε από το ψηφιακό σήμα της Digea. Παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατοίκων, φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης των μικρών ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου, η ισχύς του ψηφιακού σήματος δεν καλύπτει γεωγραφικά τα περισσότερα σημεία των νησιών.

Η ελλιπής κάλυψη του νέου δικτύου εντείνει το αίσθημα απομόνωσης και δυσαρέσκειας των ακριτών κατοίκων των νησιών μας, καθώς πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με την αγορά νέου εξοπλισμού ενίσχυσης του σήματος, ή/και με το καθόλου αμελητέο κόστος σύνδεσης με εναλλακτικούς ιδιωτικούς παρόχους ψηφιακού σήματος. Οι τοπικές αρχές, επαγγελματικοί και αναπτυξιακοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες στη Δωδεκάνησο, ανησυχούν έντονα για την ψηφιακή «υστέρηση», τόσο με τη σημερινή «μεταβατική» κατάσταση, όσο και - όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στα υπομνήματα και στις σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας κατοίκων των νησιών – σε σχέση με την μελλοντική πραγματική κάλυψη και το σχεδιασμό των κέντρων εκπομπής. Οι δημοσιευμένοι χάρτες συχνοτήτων, οι περιοχές απονομής και τα κέντρα εκπομπής που τους αντιστοιχούν, είναι από τον αρχικό σχεδιασμό και δεν υπάρχουν δημοσιευμένες ολοκληρωμένες εκθέσεις για το ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Επειδή, το ψηφιακό σήμα, δεν είναι μόνο τηλεοπτική ενημέρωση. Είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως για θέματα πολιτικής προστασίας, ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας.

Επειδή, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, δεν αφορά μόνο στην ποσοτική κάλυψη, αλλά, πρωτίστως, στην γεωγραφική κάλυψη, που θα πρέπει να είναι στο 100% της ελληνικής επικράτειας.

Επειδή, θα πρέπει να προωθείται έμπρακτα η κοινωνικήκαι εδαφικήσυνοχήιδιαίτερατωννησιωτικών καιδιασυνοριακώνπεριοχών της ΕΕ.

Επειδή, στη νησιωτική ακριτική Ελλάδα για εθνικούς λόγους γενικά, αλλά και για ειδικούς λόγους εξάλειψης της επικοινωνιακής απομόνωσης, θα πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα ψηφιακό ραδιοτηλεοπτικό σήμα.

Επειδή, δεν έχετε απαντήσει στην υπ’ αρ. πρωτ. 1778/16-4-2015 ερώτηση μας και τα προβλήματα κάλυψης με ποιοτικό ψηφιακό σήμα στα μικρά ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου παραμένουν το ίδιο έντονα, επανακαταθέτουμε την ερώτηση ως έχει.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Είναι συνεπής η εταιρεία Digea απέναντι στις συμβατικές της υποχρεώσεις για την κάλυψη του νομού Δωδεκανήσου με ποιοτικό επίγειο ψηφιακό σήμα;
  2. Ποιός ευθύνεται που εκτεταμένες περιοχές της Δωδεκανήσου και ολόκληροι νησιωτικοί δήμοι δεν καλύπτονται με ψηφιακό σήμα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στερούνται το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας;
  3. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν και με ποιό χρονοδιάγραμμα, ώστε να επιτευχθεί σύντομα η ποιοτική κάλυψη όλων των περιοχών όλων των νησιών του νομού Δωδεκανήσου από το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Δημήτριος Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Ηλίας Καματερός

-.-

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot