Menu
«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

«Φλερτάρει» με υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Φλερτάρει» με υποψηφιότη…

Και ο Σταύρος Θεοδωρ...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είναι ζευγάρι με την Αποστολία Λυβιάκη; [βίντεο]

Κωνσταντίνος Βασάλος: Είν…

Ποια είναι η hot μελ...

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο Nammos παραλία για 21.600 ευρώ

Μύκονος: “Χαρίζουν” στο N…

Στη χαμηλότατη για...

Διορίζονται 177 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από το ΑΣΕΠ του 2008 (πίνακας)

Διορίζονται 177 μόνιμοι ε…

Από το Υπουργείο Π...

Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω σεισμού οι απόφοιτοι του Β. Αιγαίου

Μοριοδοτούνται για την ει…

Λίγες ημέρες πριν απ...

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά …

Από τον άλλο μήνα ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Μ…

Παρουσίαση: Ανδρέας ...

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι 3 υπουργοί που μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό του Τσίπρα

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι…

Ο ανασχηματισμός εύκ...

Prev Next

«Δημήτρης Γάκης: Να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ

«Δημήτρης Γάκης: Να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ
jumbo-banner
«Δημήτρης Γάκης: Να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο. Φτάνει πια η κυβερνητική απαξίωση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες!»
 
Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην επανακατάθεση ερώτησης που αφορά στην ορθή συγκρότηση και λειτουργία των απαραίτητων Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ στη Δωδεκάνησο. Η μνημονιακή πολιτική της απαξίωσης και της ταλαιπωρίας των νησιωτών ΑμεΑ πρέπει να σταματήσει. Όχι όμως με ανέξοδες επικοινωνιακές υποσχέσεις παροχολογίας, αλλά με ουσιαστικά και άμεσα μέτρα που αφορούν στη συγκρότηση των αναγκαίων επιτροπών στη νησιά και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξυπηρέτησης όσων εκκρεμεί η εξέτασή τους από Υγειονομικές Επιτροπές. Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τίθεται ειδικότερα το πρόβλημα του συμπολίτη μας Φ.Π., χρόνια πάσχοντα, ο οποίος ταλαιπωρείται στη διαδικασία εξέτασης του από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή για πάνω από τέσσερα χρόνια.
Στην ερώτηση, που εκτός από το βουλευτή Δωδεκανήσου συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιώργος Πάντζας, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να ασχοληθούν επιτέλους επί της ουσίας με τα ΚΕΠΑ και να προσφέρουν την αναγκαία κοινωνική και οικονομική στήριξη σε μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της νησιωτικής χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης
 
16.09.2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας  
- Υγείας
Θέμα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες Υγειονομικές Επιτροπές και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο»
H ισοπεδωτική και αντικοινωνική μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, έχει σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες ΑμεΑ στη νησιωτική χώρα να είναι εγκλωβισμένα σε λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ επί μήνες και να κινδυνεύουν οι ίδιοι/ίδιες και οι οικογένειές τους με οικονομική εξαθλίωση.

Ταυτόχρονα, παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, οι συνθήκες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και διαδικασιών πιστοποίησης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στη Δωδεκάνησο, όπως και σε όλη τη νησιωτική χώρα δεν έχουν βελτιωθεί. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποστάσεις, η γεωγραφική ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών και οι δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης με τα άλλα νησιά. Το επίπεδο εξυπηρέτησης των δικαιούχων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις αγκυλώσεις στη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών, ή ακόμα χειρότερα περιμένουν  πάνω από 12 μήνες τη συνεδρίαση των Επιτροπών για την περίπτωσή τους, η οποία δεν γίνεται με διάφορες προφάσεις.

Μια ειδική, δυστυχώς όχι ή μόνη, περίπτωση είναι η αντιμετώπιση του ασθενούς Φ.Π. με κυστική ίνωση που ταλαιπωρείται πάνω από τέσσερα χρόνια, περιμένοντας να εξεταστεί από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή (ΒΥΕ) στη Ρόδο, η οποία δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μέχρι σήμερα, και είναι άγνωστο αν έχει συσταθεί και ως τέτοια. Η καθυστέρηση οφείλεται σε απόφαση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής (ΑΥΕ) για  επανεξέταση της περίπτωσής του μετά από δύο χρόνια, σε μια χρόνια πάθηση, δημιουργώντας αξεπέραστα  προβλήματα στη χορήγηση του επιδόματος στο δικαιούχο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι, ο συνάνθρωπός μας να βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς δεν λαμβάνει το προνοιακό επίδομα που δικαιούται για την κάλυψη των αναγκών του που πηγάζουν από την αναπηρία. Στην ίδια θέση αναμονής για τη σύσταση ΒΥΕ στη Ρόδο, βρίσκονται πάνω από 10 ακόμα άτομα που περιμένουν να εξεταστεί η προσφυγή τους κατά της γνωμάτευσης της ΑΥΕ που αξιολόγησε την περίπτωσή τους.

Οι αναιτιολόγητες καθυστερήσεις σύστασης ΒΥΕ λειτουργούν ουσιαστικά σαν ένα εργαλείο περικοπής κοινωνικών δαπανών. Αυτό, η κοινωνία δεν το αποδέχεται, ο πολιτισμός μας δεν το επιτρέπει,  δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κυβερνητική αδιαφορία στους συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται.

Επειδή το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες είναι αδιαπραγμάτευτο.

Επειδή μια κοινωνία δείχνει τον πολιτισμό που την διακρίνει μέσα από τον τρόπο αντιμετώπισης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Επειδή, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Επειδή, πρέπει να αρθεί άμεσα η αμφισβήτηση επί της σοβαρότητας της ασθένειας του Φ.Π. και να αποδοθούν άμεσα τα επιδόματα που νομίμως δικαιούται.
Επειδή, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημογραφικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ, όπως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα (άρθρο 101 του Συντάγματος της Ελλάδας) και να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ακριτικής Δ/νήσου.

Επειδή, τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει στην ερώτησή μας με αρ. πρωτ. Κοινοβουλευτικού Ελέγχου 1124/16-07-14 και τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο συνεχίζουν να υφίστανται ταλαιπωρώντας πολίτες και εργαζόμενους, την επανακαταθέτουμε ως έχει.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1.    Πότε θα συσταθεί, στελεχωθεί και θα λειτουργήσει η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή (ΒΥΕ) ΚΕΠΑ στη Ρόδο; Πότε θα εξεταστεί η προσφυγή του Φ.Π. όπως και των άλλων ατόμων με χρόνιες παθήσεις των οποίων εκκρεμεί η ένσταση;
2.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να σταματήσει να υφίσταται η σημερινή κατάσταση ομηρίας των ΑμεΑ και χρόνια πασχόντων και οι Υγειονομικές Επιτροπές που απαιτούνται, να λειτουργούν ορθά, έγκαιρα και με γνώμονα την πραγματική διάσταση των προβλημάτων υγείας των ασθενών, ειδικότερα στις παραμεθόριες περιοχές όπως είναι η Δωδεκάνησος;
3.    Ποιός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη λειτουργία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Υγειονομικών  Επιτροπών ΚΕΠΑ στη Δωδεκάνησο; Θα λειτουργήσουν οι απαιτούμενες υγειονομικές επιτροπές και στα άλλα μεγάλα νησιά, όπως είναι η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, η Λέρος και η Κως;
4.    Προτίθενται να προχωρήσουν στη σύσταση ΒΥΕ που θα εξυπηρετεί το βόρειο συγκρότημα της Δ/νήσου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Δημήτρης Γάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γεώργιος Πάντζας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή