Menu
Βούλγαρος υπ. Άμυνας: Το ΝΑΤΟ να πυροβολεί τους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα

Βούλγαρος υπ. Άμυνας: Το …

Πρόταση-σοκ από τον ...

Αυτό ήταν το «Τρίγωνο των Βερμούδων» του Αιγαίου

Αυτό ήταν το «Τρίγωνο των…

Στην πιο επικίνδυν...

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» 2017: Ξεκινούν δύο προγράμματα – Ποιοι οι δικαιούχοι

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» 2…

Πρόγραμμα «γέφυρα» γ...

Συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" στις 19 Αυγούστου

Συναυλία της Λαϊκής Ορχήσ…

Στις 19 Αυγούστου,...

Γλυκό ψυγείου με 3 κρεμένιες στρώσεις και γεμιστά μπισκότα

Γλυκό ψυγείου με 3 κρεμέν…

Μαγική καλοκαιρινή σ...

Κεφτέδες κοκκινιστοί με πιπεριές

Κεφτέδες κοκκινιστοί με π…

H παράδοση θέλει τ...

Europa League: Ο θριαμβευτής ΠΑΟΚ, η σκληρή ΑΕΚ και ο επιπόλαιος Παναθηναϊκός

Europa League: Ο θριαμβευ…

Ιδανικό ξεκίνημα γ...

Τα ζώδια σήμερα 18 Αυγούστου: Καρκίνε, ο εαυτός σου θα είναι προτεραιότητα για εσένα σήμερα.

Τα ζώδια σήμερα 18 Αυγούσ…

Τι λένε τα ζώδια για...

Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας στις τράπεζες

Πώς θα ρυθμίσετε τις οφει…

Στενό μαρκάρισμα α...

Έλενα Κουντουρά: "Ο τουρισμός ενώνει τους ανθρώπους"

Έλενα Κουντουρά: "Ο …

Καταδίκασε σήμερα ...

Συντάξεις: 30% οι νέες μειώσεις! Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν με το νέο σύστημα

Συντάξεις: 30% οι νέες με…

Τα ποσά είναι μειωμέ...

Καιρός: «Μπάστακας» τα μελτέμια! Εως και 7 μποφόρ

Καιρός: «Μπάστακας» τα με…

Καλός θα είναι και...

Prev Next

Ξηλώνονται οι σκαλωσιές από το «Ακταίον»

Ξηλώνονται οι σκαλωσιές από το «Ακταίον»
jumbo-banner

1. Η είδηση της ημέρας είναι ότι επί τέλους! ‘’ξηλώνονται οι σκαλωσιές και τα κουρέλια’’ που ‘’στόλιζαν’’ ένα όμορφο κτήριο σε μια πολύ κεντρική θέση της πόλης το ‘’ΑΚΤΑΙΟΝ-ALBERGO JELSOMINO’’ για να δείχνουν ότι στην πόλη υπάρχει οικοδομικός οργασμός παραγωγής προ των τοπικών εκλογών του 2014 ή για να δείχνει τα λάθη της προηγούμενης δημοτικής αρχής (ίσως αδικούμε κάποιους αλλά ειλικρινά πιστεύουμε ότι έχουμε και εμείς της νέας δημοτικής αρχής ευθύνες).

Εδώ και ένα χρόνο το κτήριο ταλαιπωρείται από κακές διαδικασίες μελέτης-δημοπράτησης-εκτέλεσης, κακές τεχνικές παρεμβάσεις, κακή διαχείριση εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας και εν τέλει από τοπικά πολιτικά λάθη. Σε τεχνικό επίπεδο η αποκάλυψη των σιδηρών οπλισμών των οριζόντιων και κατακόρυφων σεναζ σκυροδέματος και η έκθεση τους στην υγρασία στο παραθαλάσσιο έντονο διαβρωτικό περιβάλλον και στις βροχές του χειμώνα επιβάρυναν την φθορά του οπλισμού τόσο όσο τα προηγούμενα 50 χρόνια (Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 206)! Με την αλλαγή της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να έχει κηρυχτεί έργο αιχμής και προτεραιότητας και να αντιμετωπιστεί με διαδικασίες ‘’εκτάκτου ανάγκης λόγω της θέσης και της οικοδομικής του αξίας’’. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες νέας μελέτης, αδειοδοτησης και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για αξιοποίηση με την μορφή της σύμβασης παραχώρησης.

Όμως οι προδιαγραφες της πρόσκλησης ενδιαφέροντος απαιτεί από τον Δήμο να καθορίσει περιορισμούς στην αξιοποίηση του κτηρίου που αντιστοιχούν στην ιστορία, στην λειτουργία και εμφάνιση της πόλης και τις ελλείψεις σε επίπεδο παραγωγής και προσφοράς υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη προκήρυξη με το περιεχόμενο της θα είναι σημαντική γιατί θα επηρεάσει όλες τις επόμενες διαδικασίες αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας που θα γίνουν μέσω συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Γι αυτό το ζήτημα των όρων δημοπράτησης καλό θα ήταν να τεθουν σε δημόσια διαβούλευση.

2. Με αφορμή αυτό το δημοτικό έργο και την κατάσταση που επικρατεί σε μια σειρά χρηματοδοτούμενα έργα της περιόδου που έχουν αναστατώσει την ζωή στους οικισμούς και τους δρόμους στους οποίους εκτελούνται, αποδεικνύει ελλείψεις σε επίπεδο δεσμεύσεων στις προδιαγραφες δημοπράτησης. Είναι ευθύνη των κρατικών και κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά και των τοπικών υπηρεσιών στο βαθμό που δεν έχουμε διατυπώσει περιορισμούς και αιτήματα που να διασφαλίζουν την κατασκευή των έργων με την ελάχιστη επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας. Όλοι έχουμε πάει σε πόλεις της Ευρώπης. Και εκεί γίνονται έργα. Όμως ο προγραμματισμός τους και μέθοδοι εκτέλεσης τους είναι σαφείς και διαφορετικοί (παρακολουθήσαμε τυχαία έργο αντικατάστασης δικτύου αποχέτευσης στο Δουβλίνο για 4 μέρες όπου στις 11.00 μ.μ έκλεινε η συγκοινωνία μέχρι τις 5.00 πμ και μετά δίνονταν σε χρήση το συγκεκριμένο τμήμα παρέμβασης χωρίς να προκαλείται επιβάρυνση στους χρήστες του δρόμου.

Απλά εδώ δεν υπάρχει ο σεβασμός στον πολίτη και στον επισκέπτη και αυτό επιτρέπει την σημερινή κατάσταση στο Ζηπάρι, στο Τιγκάκι, στην Καρδάμαινα αλλά και στο ‘’ΑΚΤΑΙΟΝ-ALBERGO JELSOMINO’’ ! Ειδικά την περίοδο αιχμής της τουριστικής κίνησης πρέπει να υπάρχει δέσμευση για τα δημόσια έργα σε κρίσιμα και κεντρικά σημεία των οικισμών μέσω των κανονισμών λειτουργίας τους που θα εμπεριέχονται στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις των εργολάβων των τευχών δημοπράτησης
Ναι! Τα πράγματα μπορεί να γίνουν αλλιώς! Αρκεί να το προσπαθήσουμε!
Η ευθύνη της δημοτικής αρχής εν όψει της 5-ετίας και του νέου ΕΣΠΑ είναι προφανής

Νίκος Μυλωνάς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή