Menu
38 νέες άδειες υπαίθριου στάσιμου εμπορίου προκηρύσσει ο Δήμος Κω

38 νέες άδειες υπαίθριου …

Ο Δήμαρχος Κω Γιώργο...

Πάρε βαθιά ανάσα: To trailer του 7ου επεισοδίου του Game of Thrones μόλις κυκλοφόρησε

Πάρε βαθιά ανάσα: To trai…

Και ενώ ακόμα επισήμ...

Τραγωδία. Ραγίζει καρδιές το βίντεο για την νεκρή κόρη του παρουσιαστή

Τραγωδία. Ραγίζει καρδιές…

Σαν βόμβα έσκασε χθε...

Πατέρας έστησε «ενέδρα» στον επίδοξο βιαστή της κόρης του!

Πατέρας έστησε «ενέδρα» σ…

Απίστευτες σκηνές στ...

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – Πάνος Βλάχος: «Δεν επιστρέφουμε στη Μουρμούρα»

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – …

Διαψεύδουν κατηγορημ...

“Η Κως αλλιώς...γαστρονομικώς. Δεν είναι πλέον σύνθημα, είναι πραγματικότητα.”

“Η Κως αλλιώς...γαστρονομ…

Το Σάββατο το βράδυ ...

Ποια μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση να «αναβάλλει»

Ποια μέτρα επιδιώκει η κυ…

Την αναβολή της εφαρ...

To σημείωμα του μαγαζάτορα για τις διακοπές που έγινε viral (φωτο)

To σημείωμα του μαγαζάτορ…

Το γύρο του διαδικτύ...

Με κάρτα οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Με κάρτα οι πληρωμές ΕΝΦΙ…

Με χρεωστική ή πιστω...

Επίσκεψη Βρετανικής προξενικής ομάδας στη Λέρο

Επίσκεψη Βρετανικής προξε…

Την Παρασκευή 25.8.2...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποινικές διώξεις κατά γενικού γραμματέα, περιφερειάρχη & 48 δημάρχων (πίνακας)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποινικές διώξε…

Την ανάλυση των 12...

Prev Next

Εισήγηση Δ. Γερασκλή στο ΔΣ για τα εκτελεστέα Έργα - ΒΙΝΤΕΟ

Εισήγηση Δ. Γερασκλή στο ΔΣ για τα εκτελεστέα Έργα - ΒΙΝΤΕΟ
jumbo-banner

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την χώρα, όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, η διαδικασία ψήφισης του τεχνικού προγράμματος του δήμου αποκτά και άλλα χαρακτηριστικά εκτός από τα καθαρά τεχνοκρατικά που συνήθως έχει.

Έτσι τα οικονομικά δεδομένα για την σύνταξη του προγράμματος είναι αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο μια που οι διαθέσιμοι πόροι για την κατασκευή έργων έχουν περιοριστεί δραστικά.

Η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ ήρθε ως επιστέγασμα σε μία άνευ προηγουμένου υστέρηση εσόδων εθνικής προέλευσης και βεβαίως είναι πια προφανές ότι οι μόνες δυνάμεις που μπορούμε να στηριχθούμε ως δήμος και ως κοινωνία είναι οι δικές μας.

Παρά το δυσμενές κλίμα πιστεύω ότι καταφέραμε, με αρκετά μεγάλη προσπάθεια, να υλοποιήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό αυτά που είχαμε προγραμματίσει για το 2015, βάζοντας τις βάσεις για ακόμα αποτελεσματικότερη λειτουργία το 2016.

Έτσι ήδη 13 έργα με ίδιους πόρους που είχαμε προγραμματίσει έχουν συμβασιοποιηθεί (6 ήδη έχουν ολοκληρωθεί) και είναι σε εξέλιξη.

Επίσης έχουν ήδη συμβάσεις 1 έργο του ΕΣΠΑ (ΧΥΤΑ) και 1 έργο του ΠΔΕ (αντιπλημυρικό στην Καρδάμαινα.

4 έργα είναι προς υπογραφή εκ των οποίων τα 3 έιναι από ίδιους πόρους και 1 από το ΠΔΕ (2η φάση ηλεκτροφωτισμού επαρχιακού).

Ακόμα από το ΔΣ έχουν ψηφιστεί ακόμα 8 μελέτες για έργα εκ των οποίων τα 2 είναι στον αέρα και επίκειται η διακήρυξη για τα άλλα 6.

Σημαντικά στοιχεία που χαρακτήρισαν την πολιτική μας στόχευση πέρυσι αλλά εξακολουθούν να ισχύουν και φέτος είναι τα παρακάτω:

Ο σχεδιασμός ενώπιον της κοινωνίας και των πολιτών. Λαϊκές συνελεύσεις σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και ουσιαστική συζήτηση με τους πολίτες για τον προσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων.
Βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας της υπηρεσίας προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις παρεμβάσεις.
Προσδιορισμός συγκεκριμένων παρεμβάσεων σε κάθε δημοτική κοινότητα χωρίς σε καμία περίπτωση να μπαίνουμε στην λογική να αναφέρουμε δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα που εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι προοπτικές υλοποίησης.
Προσπάθεια εξισορρόπησης της ανάπτυξης με κατεύθυνση των διατιθέμενων πόρων σε περιοχές που παρουσιάζουν υστέρηση.
Προτεραιότητα στα έργα του ΕΣΠΑ που κλείνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το δυνατόν λιγότερα προβλήματα μια που ο σχεδιασμός της προηγούμενης περιόδου δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος να εντάξουμε έργα μεγαλύτερης κλίμακας.
Τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα αποτελούν προτεραιότητα και αφού το 2015 έγιναν θετικά βήματα για την επέκταση του σχεδίου πόλης της Καρδάμαινας και την βιοτεχνική ζώνη της πόλης Κω, συνεχίζουμε με συγκεκριμένη στόχευση και το 2016, έχοντας επίγνωση των θεσμικών δυσκολιών αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου.
Το 2016 όμως χαρακτηρίζεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την δημιουργία του ενιαίου δήμου στο νησί, οι δημοτικές κοινότητες έχουν αποκεντρωμένους πόρους που αυτές αποφάσισαν που και σε ποια έργα θα διαθέσουν.

Μπορεί αυτό για κάποιους να είναι ασήμαντο όμως για εμάς πέρα από την σπουδαιότητα που έχει είναι και μία εξόχως συμβολική κίνηση στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων.

Παρέμβαση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ταυτόχρονα συμβολική μπορεί να θεωρηθεί και η κατασκευή του παιδικού σταθμού στην Κέφαλο.

Η αξία του συγκεκριμένου έργου νομίζω ότι είναι αδιαμφισβήτητη ο δε συμβολισμός του έχει να κάνει με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων του δήμου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος, οι πόροι εξοικονομήθηκαν από την μείωση στην επιχορήγηση του ΔΗΡΑΣ.

Ακόμα έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων μια που προκύπτει ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων έχει πλέον υπερβεί την φέρουσα ικανότητα των υφιστάμενων υποδομών με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία από τις καταστροφές.

Δυστυχώς αυτά τα έργα είναι χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους και έτσι η εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ολοκλήρωσή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Μεγάλη προτεραιότητα για το 2016, μετά και την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών και την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, αποτελεί η κατασκευή της επέκτασης του ΧΥΤΑ.

Έργο τεράστιας σημασίας τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που πλέον με την επαναλειτουργία της ανακύκλωσης αλλά και τις άλλες δράσεις που ετοιμάζονται, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σηκώσει τεράστιο και δυσανάλογο βάρος στην προσπάθεια οικονομικής σταθεροποίησης της χώρας και τα περιθώρια που έχει, με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ανάπτυξη είναι ελάχιστα.

Έτσι βρισκόμαστε ως κοινωνία μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις που πρέπει από κοινού να πάρουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε το επίπεδο ζωής που κατακτήσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν όμως και ένα οικονομικό αντίκρισμα που αυτή την περίοδο φαντάζει δυσβάστακτο μπροστά στα τόσα άλλα που καλείται κάθε πολίτης να δώσει στο κράτος χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορεί να ελέγξει την ανταποδοτικότητα αυτών που πληρώνει.

Το μεγάλο στοίχημα πια για το σύνολο της κοινωνίας και για το δήμο της Κω είναι η δημιουργία μίας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα βασίζεται στις αρχές της ανταποδοτικότητας, της διαφάνειας, του ελέγχου και της λογοδοσίας.

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να σταθούμε σίγουροι στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον που αξίζει στους πολίτες και το νησί της Κω.

dhra.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή