Ανακοίνωση εργαζομένων ΔΗΡΑΣ ΚΩ

Απρίλιος 27, 2015
jumbo-banner

Έκπληξη μας προκάλεσε, ως εργαζόμενους του Δημοτικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού, η πρόσκληση της Προέδρου του ΔΗΡΑΣ με τηλεφωνικό μήνυμα Παρασκευή βράδυ για συνάντηση το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Απριλίου προκειμένου να μας ανακοινώσει τις θέσεις του ΔΗΡΑΣ ως εργοδότη και γενικότερα της δημοτικής αρχής, σχετικά με την επίσχεση εργασίας και τα αιτήματά μας για αυτή.

Έκπληξη γιατί για μια ακόμη φορά αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματός μας καθώς και για το ότι για πρώτη φορά γνωστοποιήθηκαν οι θέσεις της εργοδοσίας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης.
Απογοήτευση βέβαια μας προκαλεί το γεγονός ότι μας κάλεσε από το Σάββατο σε 48 ώρες, τη Δευτέρα, να έχουμε παύσει την επίσχεση εργασίας (λες και θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα του ΔΗΡΑΣ μέσα σε 24 ώρες).

Απογοήτευση επίσης μας προκάλεσε αυτό το γεγονός διότι αναδεικνύει τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Διοίκηση του ΔΗΡΑΣ τα προβλήματα των εργαζομένων, που θεωρεί ότι είναι πρόβλημα τους ενός λεπτού.
Στην ανακοίνωση αυτή βέβαια πρέπει να παρατηρήσουμε και να καταστήσουμε γνωστό ότι δεν υπάρχει έγγραφη δέσμευση αλλά οιονεί τελεσίγραφο για την επίλυση των προβλημάτων, στο οποίο καλούμαστε ένα δώσουμε απάντηση.

Απογοήτευση διότι ενώ παραμένουμε απλήρωτοι για 117 ημέρες έως σήμερα, ενώ γνωρίζει ότι ως Διοίκηση δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις της όπως ορίζει ο νόμος, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να έρθει να συζητήσουμε για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης, ώστε να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο σοβαρό ενημερωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο τους στην τοπική κοινωνία, ήρθε να ζητήσει την συμφωνία μας στο παράνομο καθεστώς εργασίας που προτείνει, στην καταβαράθρωση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας, της προσωπικής και οικογενειακής μας υπόστασης. Επιπλέον είναι αντιφατικό από τη μια να μιλάει για μείωση μισθών και από την άλλη για πρόσληψη νέων ανθρώπων. Αυτή η αντίφαση εισπράττεται ως κοροϊδία.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι εθελοντές, δεν βρισκόμαστε από χόμπι στο ΔΗΡΑΣ, έχουμε υποχρεώσεις που τις καλύπτουμε με το παραπάνω ως εργαζόμενοι και καλούμε το Δήμο Κω να κάνει το ίδιο για τις δικές του υποχρεώσεις.
Ως δημότες μάλιστα αναρωτιόμαστε, το ίδιο σκοπεύει να προτείνει η δημοτική αρχή και στους άλλους εργαζόμενους του Δήμου;
Η Διοίκηση του ΔΗΡΑΣ γνωρίζει πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε την ευθύνη του Μέσου το σύνολο των εργαζομένων ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της και συνέβαλλε καθοριστικά στη βελτίωση της λειτουργίας ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Γι αυτό άλλωστε η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωναν κατ επανάληψη σε πολλούς από εμάς ότι συμπάσχουν, κατανοούν το δίκαιο του αγώνα μας και τον υποστηρίζουν.

Η αλλαγή της στάσης του Δήμου πραγματικά μας οδηγεί να αναρωτηθούμε τι άλλαξε και έφτασε να ζητάει τη συναίνεσή μας στη διαμόρφωση παράνομου εργασιακού καθεστώτος στο ΔΗΡΑΣ όταν γνωρίζει ότι το ύψος της μισθοδοσίας καθενός μας και γενικότερα το εργασιακό καθεστώς καθορίζεται με βάση τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και δεν αποτελεί αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης και από την άλλη προτείνει προσλήψεις νέων ανθρώπων. Ουσιαστικά υπονομεύεται με αυτό τον τρόπο κάθε δυνατότητα διαλόγου και εξεύρεσης λύσης.
Εμείς, όπως και όλοι οι δημότες του νησιού μας, χαρήκαμε όταν ακούγαμε κατ΄επανάληψη τη δημοτική αρχή να υπερασπίζεται τη νομιμότητα στις λειτουργίες και αποφάσεις της, πως επομένως ζητάει από εμάς συμμετοχή σε παρανομία;

Εν κατακλείδι, όπως είναι γνωστό η επίσχεση εργασίας σταματά όταν καταβάλλεται το σύνολο των οφειλών. Ενώ όμως η Διοίκηση του ΔΗΡΑΣ αναγνωρίζει το δίκαιο του αγώνα μας και δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε οφειλή εν΄τούτοις καμία ενέργεια εκ μέρους της δε γίνεται για την καταβολή έστω μέρους της οφειλής προκειμένου να έχουμε το έναυσμα προσωρινής άρσης της επίσχεσης εργασίας.

Εμείς συμβάλλαμε για την ταχύτερη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί λύση και να επανέλθει ο ΔΗΡΑΣ στο καθεστώς λειτουργίας του, γεγονός όμως που η εργοδοτική πλευρά δε δείχνει να αποδέχεται.
Είμαστε ανοιχτοί, όπως άλλωστε πράξαμε έως τώρα, σε κάθε συζήτηση και διάλογο, ο οποίος όμως δε γίνεται με τελεσίγραφα, για βελτίωση της λειτουργίας των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης ως συνέπεια τήρησης των νόμιμων υποχρεώσεων του Δήμου ως ιδιοκτήτη του ΔΗΡΑΣ.

Κως, 27 Απριλίου 2015
Οι σε επίσχεση εργασίας εργαζόμενοι του Δημοτικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Κω

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot