Ποινή φυλάκισης 5 ετών σε ναυτικό πράκτορα της Κω

Ιούλιος 11, 2015
jumbo-banner

Κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης εις βάρος ναυτιλιακής εταιρείας

Ποινή φυλάκισης 5 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε ναυτικό πράκτορα από την Κω, που κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης εις βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας «ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ Ν.Ε», συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Φώτη Μανούση.

Ο καγηγορούμενος κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για το ό,τι στην Κω «κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του έτους 2006 με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ιδιοποιήθηκε παράνομα ξένο κινητό πράγμα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που του το είχαν εμπιστευθεί λόγω της ιδιότητας του ως εντολοδόχου».

Συγκεκριμένα στον παραπάνω τόπο και χρόνο με την ιδιότητά του ως ναυτικός πράκτορας και στα πλαίσια προφορικής συμβάσεως, που είχε προηγουμένως συνάψει με την εγκαλούσα ναυτική εταιρεία, με αντικείμενο την πρακτόρευση εκ μέρους του ταξιδιωτικών εισιτηρίων για το φ/γ- ο/γ πλοίο «Θεσσαλονίκη», ανέλαβε την έκδοση ταξιδιωτικών εισιτηρίων σε επιβάτες του παραπάνω πλοίου και την είσπραξη του αντιτίμου, για λογαριασμό της, πλην όμως, ενώ κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα εξέδωσε και εισέπραξε για λογαριασμό της εισιτήρια συνολικής αξίας 26.484,87 ευρώ, δεν απέδωσε ως όφειλε το ανωτέρω ποσό στην εγκαλούσα παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές οχλήσεις της προς τρίτο, αλλά το παρακράτησε ιδιοποιώντας το παράνομα.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007 κατόπιν μήνυσης της ναυτικής εταιρείας.
Σύμφωνα με κατάθεση στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας του κ. Φώτη Μανούση, εκπροσώπου της πολιτικώς ενάγουσας, ο κατηγορούμενος έπρεπε να λάβει προμήθεια 5% επί του καθαρού ναύλου.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του, ενώπιον του ανακριτή Κω, δεν αρνήθηκε τη σύναψη της ανωτέρω προφορικής σύμβασης πρακτόρευσης με την μηνύτρια, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν της οφείλει κανένα ποσό με την αιτιολογία ότι όσα χρήματα εισέπραττε από την έκδοση των εισιτηρίων, τα έστελνε σε αυτήν και δεν τα παρακρατούσε. Ισχυρίστηκε επίσης ότι παρακράτησε μόνο το ποσό των 11.396,36 ευρώ το οποίο εξόφλησε για λογαριασμό της, λιμενικά τέλη και δικαιώματα καβοδεσίας. Ισχυρίστηκε ακολούθως ότι δεν διαθέτει τα παραστατικά για να αποδείξει τον ισχυρισμό του, περί καταβολής των οφειλομένων, καθώς τα έστελνε στην μηνύτρια χωρίς να κρατά αντίγραφα, λόγω της εμπιστοσύνης που έδειχνε στο πρόσωπό της. Ο κατηγορούμενος αμφισβήτησε το οφειλόμενο ποσό ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία ακύρωσε τα δρομολόγια, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να ακυρώνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί για τα δρομολόγια αυτά και ότι τα εισιτήρια τελικά ακύρωνε μόνο η ίδια η μηνύτρια στα γραφεία της στην Αθήνα, χωρίς ακολούθως να τα αφαιρεί από το οφειλόμενο ποσό.

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ο κατηγορούμενος ότι η ναυτική εταιρεία κατέθεσε μήνυση εναντίον του για λόγους πολιτικής διένεξης με τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.

Το δικαστικό συμβούλιο που εξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι ο τελευταίος ισχυρισμός του προβάλλεται αλυσιτελώς, καθώς ουδεμία σχέση έχουν με την οφειλή από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και δεν δίνουν καμία απάντηση στο ζήτημα αυτό.

Χθες ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε εκ νέου την κατηγορία αμφισβητώντας την οφειλή και τονίζοντας ότι το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων την περίοδο εκείνη λειτουργούσε σε πειραματικό στάδιο και παρουσίαζε προβλήματα με αποτέλεσμα να γίνονται εκδώσεις εισιτηρίων στο ίδιο πρόσωπο ξανά και ξανά.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot