Εισέπρατταν παρανόμως ναύλο για επιδοτούμενα δρομολόγια οι ιδιοκτήτες επιβατικού πλοίου Κω - Νίσυρο

Οκτώβριος 12, 2014
jumbo-banner

Μήνυση με την οποία εγκαλούνται οι νόμιμοι εκπρόσωποι ναυτικής εταιρείας και κάθε άλλος εμπλεκόμενος, υπέβαλε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω ένας κάτοικος της Νισύρου, προκαλώντας προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του δημοσίου.

Η ανώνυμη ναυτική εταιρεία έχει ως αντικείμενο δραστηριοτήτων της την εκμετάλλευση επιβατικών πλοίων και στη δύναμή της ανήκει επιβατικό πλοίο εγγεγραμμένο στα βιβλία του Νηολογίου Πειραιά.
Η Νίσυρος, ως ακριτικό νησί, ανήκον στην επωνομαζόμενη «άγονη γραμμή» εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά με πλοία τα οποία επιδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να έχει τακτική και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των κατοίκων της ακτοπλοϊκή συγκοινωνία τόσο με τον Πειραιά και τη Ρόδο όσο και με την γειτονική Κώ.

Κατά πάγια, νομοθετημένη, τακτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου προκηρύσσονται κάθε χρόνο μειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη συμβάσεων ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας διάρκειας από την πρώτη Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι την τριακοστή πρώτη Οκτωβρίου του επομένου έτους.

Η ναυτική εταιρεία, όπως υποστηρίζεται, συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια και τουλάχιστον από το έτος 2010 στους πιο πάνω μειοδοτικούς διαγωνισμούς, που αφορούν τις επιδοτούμενες γραμμές Νίσυρος –Καρδάμαινα Κω και Νίσυρος –Πόλη της Κω και επιστροφή .

Βάσει των σχετικών προκηρύξεων σε όλα τα δρομολόγια, τα οποία εκτελούνται σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού και επιδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, η μεταφορά των κατοίκων της Νισύρου προς και από Καρδάμαινα Κω και προς και από λιμάνι της πόλης της Κω είναι δωρεάν όπως, ρητά αναφέρεται στους όρους κάθε προκήρυξης.

Το μήνα Μάιο του έτους 2010, όπως υποστηρίζεται, οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας υπέβαλαν αίτηση στο Δήμο Νισύρου προκειμένου, ενόψει των οικονομικών προβλημάτων τα οποία αντιμετώπιζαν, να τους επιτραπεί κατά παρέκκλιση των όσων ανέφερε η σχετική προκήρυξη, να εισπράττουν από τον κάθε επιβάτη που εντασσόταν στις πιο πάνω κατηγορίες και είχε το δικαίωμα να μετακινείται δωρεάν, το 50% της αξίας του αναλογούντος εισιτηρίου κάθε διαδρομής.

Το δημοτικό συμβούλιο Νισύρου, με απόφασή του, ικανοποίησε το αίτημα της πιο πάνω εταιρείας χωρίς στην απόφαση αυτή να εξειδικεύεται ποια θα ήταν η διάρκεια ισχύος της.

Περαιτέρω ο Δήμος Νισύρου δεν φέρεται να κοινοποίησε την πιο πάνω απόφασή του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την έγκριση του νομοτύπου αυτής.

Με βάση την απόφαση αυτή οι εκπρόσωποι της εταιρείας εισέπρατταν από κάθε επιβάτη ο οποίος ταξίδευε από Νίσυρο για Καρδάμαινα και αντιστρόφως το ποσό των 4,50 έως 5,50 ευρώ για κάθε δρομολόγιο και από κάθε επιβάτη ο οποίος ταξίδευε από Νίσυρο για την πόλη της Κω και αντιστρόφως, το ποσό των 6,00 έως 7,00 ευρώ για κάθε δρομολόγιο.

Ο μηνυτής διατείνεται ότι πρόκειται για παράνομη είσπραξη ναύλου από τους επιβάτες οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις των προκηρύξεων.

Τονίζει μάλιστα ότι είναι πασιφανές ότι με τις παραπάνω πράξεις των εκπροσώπων της εταιρείας ζημιώνεται το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο, επιδοτεί τις προαναφερθείσες δρομολογιακές γραμμές για την δωρεάν μετακίνηση των μονίμων κατοίκων και λοιπών επιβατών που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Το όφελος, όπως υποστηρίζει, με πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε 300.000 ευρώ.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot