Υπογράφει σήμερα στον Ολυμπιακό ο Βίτορ Περέιρα

Ιανουάριος 07, 2015
jumbo-banner
Ο 46χρονος πρώην προπονητής της Πόρτο είναι ο εκλεκτός των «ερυθρολεύκων» για να διαδεχθεί τον Μίτσελ - Διετές συμβόλαιο με απολαβές που θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ - Θα κάνει ντεμπούτο στο παιχνίδι με την Ξάνθη
 
Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε οριστική συμφωνία και ο 46χρονος θα κάνει το ντεμπούτο του στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Ξάνθη στα «Πηγάδια». Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ετών, με απολαβές που θα ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ. Eπίσης ο Ολυμπιακός θα αποζημιώσει τον Μίτσελ με το ποσό του ενός εκατ. ευρώ.
 
Γιατί ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Περέιρα
Γιατί δεν είναι τυχαίος. Προερχόμενος από την Σάντα Κλάρα, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας από τις Αζόρες, έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του αρχικά ως βοηθός του Αντρέ Βίλας Μπόας στην Πόρτο. Στις 21 Ιουνίου 2011, μετά την αποχώρηση του Μπόας για την Τσέλσι, ανέλαβε πρώτος προπονητής και την οδήγησε στην κατάκτηση δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων, τις περιόδους 2011-12 και 2012-13. Στα τρία χρόνια παρουσίας του στην Πόρτο γνώρισε μόλις μία φορά την ήττα στο πρωτάθλημα. Με δυο λόγια οι άνθρωποι του Ολυμπιακού στο πρόσωπο του Βίτορ Περέιρα είδαν τον ιδανικό για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το προφίλ του Πορτογάλου έχει τα κύρια στοιχεία που ήθελαν οι ερυθρόλευκοι να έχει ο αντικαταστάτης του Μίτσελ.
 
Αναλυτικότερα ο Bίτορ Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Περέιρα γεννήθηκε 26 Ιουλίου 1968, γεννήθηκε στο Εσπίνιο. Έπαιξε μόνο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση στην ηλικία των 29 ετών. Ο Περέιρα αποφοίτησε από τη γυμναστική ακαδημία του Πόρτο με έπαινο και τον δεύτερο καλύτερο βαθμό στο έτος του, ενώ η εργασία του για τον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα απέσπασε τα καλύτερα σχόλια. Άρχισε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός σε πολλές τοπικές ομάδες, πριν βρεθεί ως πρώτος προπονητής στην U18 της Πόρτο.

Το καλοκαίρι του 2013 ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία με την Έβερτον για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Μόγες. Ταξίδεψε στην Αγγλία και συναντήθηκε με τη διοίκηση των «ζαχαρωτών», όμως τελικά εκείνοι επέλεξαν τον Μαρτίνεθ. Το όνομά του ακούστηκε πρόσφατα και για την Κρίσταλ Πάλας. Τη σεζόν 2013-2014 εργάστηκε στην Αλ-Αχλί. Όμως τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε την αποχώρησή του για οικογενειακούς λόγους. Η Αλ Αχλί είχε τερματίσει στην 3η θέση, ενώ έχασε στον τελικό του Κυπέλλου με 3-0 από την Αλ Σαμπάμπ.
 
Οι προσωπικές του φιλοδοξίες και το αγωνιστικό του προφίλ
Στον Ολυμπιακό διέκριναν ότι ο Πορτογάλος έχει τη θέληση και τη δίψα αυτή να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας και να δουλέψει σκληρά για να φανεί και πάλι η δουλειά του στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το στοιχείο το οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιλογή του από τον Ολυμπιακό.
 
Σαν αγωνιστική φιλοσοφία είναι σχεδόν όμοια με εκείνη που έχει και τώρα ο Ολυμπιακός. Έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν και λογικό από τους ερυθρόλευκους να πήγαιναν σε μια επιλογή προπονητή με τελείως διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη που είχε ο Μίτσελ και έχουν γίνει οι επιλογές παικτών το καλοκαίρι.
 
Ο Περέιρα είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου χωρίς όμως να αμελεί την άμυνα. Θέλει η ομάδα του να είναι «επιθετική» στον αγωνιστικό χώρο, να πιέζει τον αντίπαλο αλλά δίνοντας και την απαιτούμενη σοβαρότητα στην άμυνα. Για τον λόγο αυτό, όπως και ο Μίτσελ, δεν επιθυμεί τους παίκτες με τα μεγάλα ονόματα, χωρίς να έχει πρόβλημα μαζί τους, αλλά προτιμά εκείνους που του κάνουν τη δουλειά που θέλει στον αγωνιστικό χώρο.
 
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο που έχει η επιλογή του Περέιρα είναι πως του αρέσει η σκληρή δουλειά. Όπως και οι προκάτοχοί του στον πάγκο του Ολυμπιακού του αρέσει να εργάζεται σκληρά και να αφιερώνει πολλές ώρες στην ομάδα.
 
Το σύστημα το οποίο εφαρμόζει ο Βίτορ Περέιρα είναι το 4-3-3. Οι τέσσερις στην άμυνα παίζουν στην ευθεία με τους δύο ακραίους να αναλαμβάνουν επιθετικές πρωτοβουλίες.
 
Στη μεσαία γραμμή επιλέγει έναν αμυντικό μέσο ο οποίος πλαισιώνεται από άλλους δύο μέσους με διαφορετικό ρόλο στο παιχνίδι. Ένας ο οποίος βοηθά στην άμυνα αλλά και στο κατέβασμα της μπάλας και ένας με πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες.
 
Στην επίθεση του αρέσει να χρησιμοποιεί δύο εξτρέμ οι οποίοι να μπορούν να δώσουν πλάτος και να μπορούν να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα.
 
Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει οι ομάδες του θέλει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της μπάλας και του αγώνα. Συνηθίζει να δίνει εντολή στους παίκτες του να πιέζουν αρκετά τις αντίπαλές άμυνες με στόχο να τις οδηγεί στο λάθος, δίδοντας μεγάλη σημασία στην εναλλαγή από την άμυνα στην επίθεση. Τρόπος αντίστοιχος με τον Ερνέστο Βαλβέρδε… Συνήθως επιλέγει η άμυνα της ομάδας του να είναι αρκετά ψηλά με στόχο να βοηθά στην πίεση που ασκείται στην αντίπαλη ομάδα.
 
Οι σχέσεις του με τους νέους παίκτες και με τα... “ονόματα” της ομάδας
Ως προπονητής θέλει να ανακαλύπτει νεαρούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν ταλέντο πριν από τις άλλες ομάδες και να τους βοηθά να εξελίσσονται. Ένας από τους παίκτες που «έβγαλε» στην Πόρτο ήταν ο Χάμες Ροντρίγκες, τον οποίο και βοήθησε αρκετά. Από την άλλη δεν “μασάει” από φίρμες και ονόματα. Ο Περέιρα στηρίζει την επιλογή του… Μπορεί να ήταν εκείνος ο οποίος βοήθησε τον Χάμες Ροντρίγκες στα πρώτα του βήματα αλλά –πάλι- ήταν εκείνος ο οποίος δεν δίστασε να τον βάλει στον πάγκο όταν έκρινε ότι ο Κολομβιανός δεν ήταν στα καλύτερά του. Αυτή η επιλογή του, του δημιούργησε και κόντρα με τους οπαδούς της Πόρτο όταν έβλεπαν τον Ροντρίγκες στον πάγκο.
 
Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2013 επέλεξε να μην έχει στην 11άδα της Πόρτο Ροντρίγκες στο πρώτο παιχνίδι με την Μάλαγα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μια επιλογή για την οποία δέχθηκε πολλή μεγάλη κριτική από τους οπαδούς.
 
Τέλος, να σημειωθεί πως για τον ερυθρόλευκο πάγκο έπαιξε και το όνομα του Ολλανδού Μάρτιν Γιολ, ο οποίος είναι χωρίς ομάδα από το Δεκέμβριο του 2013 όταν και είχε απολυθεί από τη Φούλαμ. Ο 58χρονος προπονητής έχει μάνατζερ τον Μίνο Ραϊόλα, που εκπροσωπεί τους Ιμπραΐμ Αφελάι και Παϊτίμ Κασάμι.
protothema.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot