Ιστορική απόφαση που αλλάζει το ποδόσφαιρο - Βίντεο για τις αμφισβητούμενες φάσεις

Μάρτιος 06, 2016
jumbo-banner

Απόφαση... σταθμός με τη χρήση του βίντεο (δοκιματικά λογικά από την περίοδο 2017-18) να μπαίνει στο ποδόσφαιρο, ώστε να βοηθιούνται οι διαιτητές στην ορθότητα των αποφάσεων τους.

Αυτό ανακοινώθηκε στην 130η ετήσια γενική συνέλευση τους διεθνούς ποδοσφαιρικού συμβουλίου (IFAB), που έχει... λόγο για τους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο μίλησε για ιστορική μέρα. Πάρθηκαν και άλλες αλλαγές που αφορούν τους κανονισμούς, όπως 4η αλλαγή (στην παράταση), αλλά για τον… τελευταίο παίκτη που θα γλιτώνει την κόκκινη!Το ποδόσφαιρο είναι έτοιμο για άλλη μία καινοτομία, που θα αλλάξει τα... πάντα στον «βασιλιά των σπορ»! Όπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο αποφασίστηκε να δοκιμαστεί από του χρόνου η χρήση βίντεο ως βοήθημα για την ορθότητα των αποφάσεων των διαιτητών!

Θα υπάρξει, μάλιστα, μία δοκιμαστική περίοδος δύο ετών, προκειμένου να παρθεί οριστική απόφαση το αν εάν θα αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί παντού, δηλαδή και στις μεγαλύτερες διοργανώσεις. Η ιταλική ομοσπονδία εξέφρασε την επιθυμία της να εφαρμόσει τη χρήση βίντεο από τη νέα σεζόν στους αγώνες της Serie B’ και του Κυπέλλου. Και άλλες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή για την εισαγωγή της τεχνολογίας βίντεο! Η Ομοσπονδία των Κάτω Χωρών (KNVB) έχει ήδη πραγματοποιήσει τις δικές της δοκιμές...

Όπως έγινε γνωστό, στις δοκιμές θα μπορούν οι διαιτητές να επικαλούνται το βίντεο στις ακόλουθες περιπτώσεις: Εάν υπάρχει γκολ, για τις κόκκινες κάρτες, για τα πέναλτι, ή για υποδείξεις που αμφισβητούνται. Κατά την διάρκεια των δοκιμών, ο βοηθός θα μπορεί να βλέπει το βίντεο και έτσι να επανεξετάζει μια φάση. Κατόπιν θα επικοινωνεί με τον διαιτητή για να του λέει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Να θυμίσουμε ότι εδώ και μερικά χρόνια έχει μπει στο ποδόσφαιρο το «goal-line technology», που ενημερώνει τον διαιτητή για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος, υποδεικνύοντας το γκολ μέσω δόνησης και οπτικού σήματος που εμφανίζεται στο ρολόι του διαιτητή (θα εφαρμοστεί τώρα στους τελικούς Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ)!Οι υπόλοιπες αλλαγές...

Όπως είπαμε η FIFA και το διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο που καθορίζει τους κανόνες (IFAB), ενέκριναν και άλλες αλλαγές που αφορούν στους κανονισμούς. Πάμε να τις δούμε:

-Συγκεκριμένα, οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα για μια ακόμα αλλαγή, σε περίπτωση που το παιχνίδι οδηγείται σε παράταση.

-Σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής τραυματιστεί από φάουλ που σηκώνει κίτρινη κάρτα, δεν θα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, προκειμένου να μην αποκτά πλεονέκτημα αριθμητικό η αντίπαλη ομάδα.

-Σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής κάνει πέναλτι στον τελευταίο της αντίπαλης ομάδας, δεν θα αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά θα αποβάλλεται μόνο αν το μαρκάρισμα κριθεί πολύ σκληρό.Ινφαντίνο: «Έχουμε πάρει πραγματικά ιστορική απόφαση»

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο έκανε δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στο Κάρντιφ και, όπως είπαμε, μίλησε για ιστορική απόφαση.

«Έχουμε πάρει πραγματικά μια ιστορική απόφαση για το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της FIFA και συνέχισε: «Η FIFA και η IFAB είναι πάντα σε επαφές για την καλυτέρευση της μπάλας. Έχουμε δείξει ότι ακούμε τον κόσμο, τους παίκτες, τους προπονητές, όλους, για το καλό του ποδοσφαίρου. Θέλουμε να συμβαδίζουμε με την κοινή λογική. Φυσικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά είμαστε επίσης ανοικτοί για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο εξέφρασε πάντως την ανησυχία του και για το πως δεν πρέπει να επηρεάσει η χρήση του βίντεο τη ροή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Δείτε και σχετικό βίντεο:

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot