Menu
Θύμα απάτης έπεσαν ο Ανδρέας Γεωργίου και ο ΑLPHA [vid]

Θύμα απάτης έπεσαν ο Ανδρ…

Κάποιοι επιτήδει...

Στην Ελλάδα στις 5 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της TUI -Ενισχύεται η Κως -Οι Πολωνοί τουρίστες στην Κω αναμένεται να φτάσουν στους 35.000

Στην Ελλάδα στις 5 Οκτωβρ…

Οι επενδύσεις της ...

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Κω για ναρκωτικά & πλαστογραφία

Συλλήψεις αλλοδαπών στην …

Σύλληψη αλλοδαπού ...

Ο ΕΟΦ ανακαλεί καλλυντικά προϊόντα για πρόσωπο & σώμα (λίστα)

Ο ΕΟΦ ανακαλεί καλλυντικά…

Στην απαγόρευση δι...

Αυτό το βίντεο αποδεικνύει ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το αληθινό! ΔΕΙΤΕ το

Αυτό το βίντεο αποδεικνύε…

Είναι γεγονός πως η ...

Τουρισμός: Γερμανοί, Βρετανοί και Ρώσοι ανέβασαν τις εισπράξεις τον Ιούλιο

Τουρισμός: Γερμανοί, Βρετ…

Την περίοδο Ιανουα...

Με την επίβλεψη του δήμου Kω ξεκίνησε η διαδικασία για την κατεδάφιση στο κτήριο της Ναυκλήρου

Με την επίβλεψη του δήμου…

Ξεκίνησαν Σήμερα οι ...

Νότης Μαριάς: Η αύξηση της φτώχειας και το «προσφυγικό» είναι οι κυριότερες αιτίες της ανόδου της άκρας δεξιάς στη Γερμανία

Νότης Μαριάς: Η αύξηση τη…

Η αύξηση της φτώχεια...

Το 2020 θα λειτουργήσει το νέο Robinson στην Κρήτη. Επένδυση και στην Κω

Το 2020 θα λειτουργήσει τ…

Παράλληλα, στην ιδιο...

Η απάντηση των ελληνικών Αρχών στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους μετανάστες

Η απάντηση των ελληνικών …

Οι αρμόδιες υπηρεσίε...

40ήμερο μνημόσυνο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

40ήμερο μνημόσυνο ΧΑΡΑΛΑΜ…

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Το Σάββα...

Δράσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Κω για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Δράσεις της Ενωσης Ξενοδό…

Η Ένωση Ξενοδόχων Κω...

Prev Next

Σε ρύθμιση «κόκκινα» για 31.000 αγρότες της πρώην ATEbank

Σε ρύθμιση «κόκκινα» για 31.000 αγρότες της πρώην ATEbank
jumbo-banner

Σε ρύθμιση που ανοίγει παράθυρο για απομείωση επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο» προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ρύθμιση αφορά 31.000 «κόκκινα δάνεια» ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αγρότες της παλιάς Αγροτικής τράπεζας, επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής από τα πέντε στα 10 χρόνια. Επίσης προβλέπεται η επανεξέταση του χρέους, δηλαδή του κεφαλαίου και των τόκων, εφόσον οι δανειολήπτες είναι συνεπείς.

Ξεκινά με Αγροτική

Η ρύθμιση ξεκινά με τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας και σε δεύτερη φάση, το μοντέλο αυτό μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο των επισφαλών δανείων των τραπεζών που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων της ΑΤΕ ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών είναι 8,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις τράπεζες ΑΤΕ, Proton Bank, Probank, FBB, το «κακό» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη Συνεταιριστική τράπεζα Λέσβου-Λήμνου, τη Συνεταιριστική Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Δυτικής Μακεδονίας, Λαμίας και Αχαΐας. Η σχετική απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων σε αγρότες, ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και των συναρμόδιων στελεχών για την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα συνοδεύεται με την επανεξέταση της οφειλής για τους συνεπείς πελάτες. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διαγραφή των τόκων ή ακόμη και μέρος του κεφαλαίου και θα συνομολογείται με τον οφειλέτη κατά το αρχικό στάδιο, δηλαδή κατά την υπογραφή της σύμβασης, προκειμένου να δοθεί κίνητρο για να είναι συνεπής. Αναγκαίος όρος για τη διαγραφή μέρους της οφειλής θα είναι η τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά του οφειλέτη, ο οποίος θα πρέπει να εξοφλεί τις δόσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκκαθάρισης της τράπεζας επιχειρεί να αναβιώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πρώην ΑΤΕbank. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τοκοχρεολυτικά δάνεια αγροτών, επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια ή οφειλές από αλληλόχρεους λογαριασμούς, τα οποία παρέμειναν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας που τέθηκε σε εκκαθάριση, κατά τη διαδικασία εξυγίανσης. Σημειώνεται ότι το υγιές χαρτοφυλάκιο μεταβιβάστηκε το 2012 στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, που ανέλαβε εκτός από τις καταθέσεις και το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο δανείων της ΑΤΕ. Σημειώνεται ότι το κεφαλαιακό κενό κλήθηκε να αναλάβει την περίοδο εκείνη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η τράπεζα είχε βρεθεί κάτω από το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας.

Επιτυχία

Η επιτυχία της ρύθμισης που δρομολογείται για την ΑΤΕ ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για τη ρύθμιση και του υπολοίπου του χαρτοφυλακίου όχι μόνο της ΑΤΕbank, αλλά και των άλλων τραπεζών, που τέθηκαν σε εκκαθάριση, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Στόχος εκτός από τη ρύθμιση των οφειλών προς όφελος των δανειοληπτών είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των ποσών που μπορούν να ανακτηθούν από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ταμείο για το τρίτο τρίμηνο του 2014, κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου χρόνου, το ΤΧΣ εισέπραξε από τη διαδικασία της εκκαθάρισης των τραπεζών ποσό ύψους 40 εκατ. Το ποσό που θα ανακτηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου προσδιορίστηκε στα 2,8 δισ.

Καθημερινή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή