Menu
Χυδαίο ή εφευρετικό; Οι 10 «απαγορευμένες» διαφημίσεις που λατρέψαμε (Βίντεο)

Χυδαίο ή εφευρετικό; Οι 1…

Λογοκρισία υπήρχε,...

Aγώνας Διάθλου από ΠΟΔΗΛΑΤΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΩ και ΕΥΔΑΜΟ την Κυριακή 4/12

Aγώνας Διάθλου από ΠΟΔΗΛΑ…

O "ΠΟΔΗΛΑΤΚΟΣ ΟΜΙΛ...

Αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν ταίρι σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αυτοί οι άνθρωποι δυσκολε…

Οι ευφυείς άνθρωποι ...

Είναι πιο υγιεινά τα light αναψυκτικά;

Είναι πιο υγιεινά τα ligh…

Τι διαπίστωσε μιαν...

8 βασικά προβλήματα που ΟΛΕΣ έχουμε με τα εσώρουχά μας

8 βασικά προβλήματα που Ο…

Μεταξύ μας τώρα, εμε...

Ομιλία Νίκου Στ. Μανούση στη Βράβευση Αριστούχων του 1ου ΓΕΛ: Βραβείο στην Ελένη Κιαπόκα

Ομιλία Νίκου Στ. Μανούση …

Αγαπητοί μαθητές κ...

Η Τουρκία ζητάει τερματισμό της αποστολής του NATO στο Αιγαίο

Η Τουρκία ζητάει τερματισ…

Σε μια περίοδο που...

ΣΟΚ για τους καπνιστές στριφτών τσιγάρων: Στα 8 ευρώ το πακέτο!

ΣΟΚ για τους καπνιστές στ…

Στα 8 ευρώ θα... ε...

ΝΟΔΕ: Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο "νόμος Παππά" ανήκει πια στο παρελθόν.

ΝΟΔΕ: Ο διαγωνισμός - παρ…

«Η απόφαση του Συμβο...

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εργασιών υπηρεσίας πρασίνου» - Δείτε πού και πότε

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Διακοπή κυκλοφο…

Η Δ/νση Περιβάλλον...

Ελληνες και Τσέχοι βατραχάνθρωποι δείχνουν πώς γίνεται η κατάληψη ενός νησιού [εικόνες]

Ελληνες και Τσέχοι βατραχ…

Από τις 17 έως τις...

Παράπονα Καμμένου στο ΝΑΤΟ για τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες

Παράπονα Καμμένου στο ΝΑΤ…

Στις περικοπές των...

Prev Next

Οι κίνδυνοι για τους "αθλητές του Σαββατοκύριακου"

Οι κίνδυνοι για τους "αθλητές του Σαββατοκύριακου"
Τους βλέπουμε Κυριακές και αργίες να κάνουν τζόγκινγκ στα πάρκα και στις λεωφόρους, με τη φόρμα, τα ντιζαϊνάτα sneakers τους και τα ακουστικά στ' αυτιά. Άλλοτε παίζουν τέννις ή σκουός κι άλλοτε ιδρώνουν στα high tech μηχανήματα των γυμναστηρίων, υπό το άτεγκτο βλέμμα του προσωπικού τους προπονητή...

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι κοινός: Να "εξιλεωθούν" για την καθιστική ζωή όλης της εβδομάδας και να γίνουν fit, για καλύτερη υγεία πρωτίστως αλλά, ας το παραδεχτούμε, και για καλύτερη εμφάνιση.

Οι 45άρηδες της νέας εποχής ασχολούνται με τον αθλητισμό, όποτε τους το επιτρέπει το βεβαρυμένο τους πρόγραμμα. Και η αλήθεια είναι ότι, το ότι αθλούνται έστω και τότε, είναι θετικό. Όμως πόσο έτοιμο είναι το μυοσκελετικό τους σύστημα να ανταποκριθεί στις αυξημένες καταπονήσεις, που επιβάλλουν τα "σκληρά" αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χειμερινό ή το θαλάσσιο σκι και άλλα;

Τι μπορεί να συμβεί
Όπως εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δημήτρης Σταματόπουλος, οι "αθλητές του Σαββατοκύριακου" κινδυνεύουν να πάθουν από μια απλή θλάση έως ένα πολύ σοβαρό κάταγμα. Και ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά "αναγκάζουν" το σώμα τους να καταναλώσει πολλή ενέργεια μαζεμένη, να κάνει πολύ "έργο" δηλαδή, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί, από τους οποίους κιδυνεύουν, είναι:
-κακώσεις γόνατος,
-ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου,
-ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, -ρήξη έσω ή έξω πλάγιου συνδέσμου,
-ρήξη έσω έξω μηνίσκου - όλες παθήσεις που αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Επιπλέον, πολύ συχνά ταλαιπωρούνται από διαστρέμματα και, όπως εξηγεί ο διακεκριμένος ορθοπαιδικός χειρουργός, τα διαστρέμματα συνίστανται σε διάταση των συνδέσμων μιας άρθρωσης, μέχρι και στην πλήρη ρήξη αυτών και η αντιμετώπιση των περισσότερων γίνεται συντηρητικά.

Οι επίδοξοι πρωταθλητές εμφανίζουν, ακόμη, κακώσεις του ώμου:
-εξάρθρημα γληνοβραχιόνιου.
-εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικης αρθρωσης.
-ρήξη μυοτενοντίου πετάλου
-κάταγμα κεφαλής βραχιόνιου, παθήσεις που χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης.

Όσο για τις θλάσεις, αυτές συμβαίνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω του ότι, οι μύες που δεν γυμνάζονται συχνά, χάνουν τη ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα, όταν καλούνται να παράγουν έργο παραπάνω από αυτό που έχουν συνηθίσει, να παθαίνουν ρήξη. "Θλάση, λοιπόν, είναι η ρήξη μυϊκών ινών και, ανάλογα με τη βαρύτητα, αλλάζει και η αντιμετώπισή τους, επισημαίνει ο Δημήτρης Σταματόπουλος και συνεχίζει: "Πολύ συχνά συναντάμε και τα λεγόμενα κατάγματα καταπόνησης. Δηλαδή κατάγματα που δεν φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες, παρά μόνο στο σπινθηρογραφήμα των οστών.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πολύ μικρή λύση της οστικής συνέχειας, λόγω της παρατεταμένης καταπόνησης σε ένα οστό, που δεν έχει μάθει σε τέτοιες συνθήκες. Εξάλλου μόνο σπάνια δεν είναι τα πλήρη κατάγματα της ποδοκνημικής άρθρωσης, καθώς και της πηχεοκαρπικής. Η αντιμετώπιση ποικίλλει από συντηρητική έως και χειρουργική".
Τέλος, όσοι ασκούνται περιστασιακά, ενδέχεται να παρουσιάσουν και τενοντίτιδες. Αυτές συνήθως υπάγονται στα σύνδρομα υπέρχησης, αλλα δεν ειναι σπάνιες και στους περιστασιακούς αθλητές.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, παρόλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα αγαπημένα μας σπορ και συστήνουν:
- Να κάνουμε γενικές εξετάσεις αίματος καθώς και πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, πριν αρχίσουμε να "οργώνουμε" τα γήπεδα.
- Να ασκούμε τα αγαπημένα μας αθλήματα με μεγαλύτερη συχνότητα, όχι για να μην κατηγορηθούμε ως "αθλητές του Σαββατοκύριακου", αλλά για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το αυξημένο έργο χωρίς τραυματισμούς.
- Να κάνουμε διατάσεις. Πριν και μετά την αθλητική δραστηριότητα να επιδιώκουμε καταρχάς σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας στους μύες ενεργητικά και παθητικά και εν συνέχεια να κάνουμε διατάσεις, δηλαδή να φέρουμε την ανάλογη μυϊκή ομάδα σε τάση (τράβηγμα), κρατώντας για περίπου 20" και επαναλαμβάνοντας 4-5 φορές. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουμε τους μυϊκούς τραυματισμούς, διότι με τις διατασεις ο μυς αποκτά μεγαλύτερη ελαστικότητα, κινητικότητα, αντοχή.
- Να προσέχουμε τι τρώμε. Σωστή διατροφή και πολλά, μικρά γεύματα, με το τελευταίο 3 ώρες πριν από την αθλητική δραστηριότητα.
- Να μην περιμένουμε από τις πρώτες μέρες να αγγίξουμε τα όρια του πρωταθλητισμού.

onmed.gr
eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός