Menu
Ο Χρήστος Τσιβρινής και το φημισμένο "Ρόδον".... (βίντεο-φωτό)

Ο Χρήστος Τσιβρινής και τ…

Στις 26 Δεκεμβρίου τ...

Νέο σοκ σε σχολείο της Κύπρου: Μαχαίρωσαν μαθητή!

Νέο σοκ σε σχολείο της Κύ…

Δυστυχώς, μετά τις μ...

Επεισόδια με ξύλο και τραυματισμούς στο hot spot της Χίου!

Επεισόδια με ξύλο και τρα…

Επεισόδια και συμπλο...

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Γ’ Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία…

Ολοκληρώθηκαν με ε...

Λαϊκή συνέλευση στην Καρδάμαινα την Κυριακή 30/10

Λαϊκή συνέλευση στην Καρδ…

Ο Δήμαρχος Κω Γιώρ...

ΔΕΙΤΕ τις αφίξεις πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Κω το διήμερο 26-27/10

ΔΕΙΤΕ τις αφίξεις πτήσεων…

Οδεύουμε προς το τέλ...

"Στήθηκαν σούβλες" στον πεζόδρομο της παλιάς πόλης για την γιορτή του Δημήτρη (Τζίμη) Πιζάνια (φωτό)

"Στήθηκαν σούβλες…

Περνώντας από την οδ...

Ντ. Σβύνου: "Αυτή είναι η Ένωση Ξενοδόχων Κω...Δράσεις και Εξωστρέφεια..ΟΧΙ μιζέρια και αρνητισμός!" (φωτό-βίντεο)

Ντ. Σβύνου: "Αυτή εί…

Την ετήσια τακτική...

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την πιο μεγάλη κρίση» - Ερώτηση στη Βουλή σε 5 Υπουργούς και κατάθεση προτάσεων από το Βουλευτή Δωδεκανήσου

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κρουαζιέρ…

«Η κρουαζιέρα στην...

Πανηγύρια και ελπίδες στο Μαξίμου για την επίσκεψη Ομπάμα

Πανηγύρια και ελπίδες στο…

Σε πανηγυρικούς τό...

Olympic Air: Προσφέρει 400.000 εισιτήρια από 19 ευρώ- Προλαβαίνετε!!

Olympic Air: Προσφέρει 40…

Με μια μεγάλη προσ...

Κατά 2 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», για την δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Κατά 2 εκατ. ευρώ αυξάνετ…

Παράταση για την υ...

Prev Next

Ο καρκίνος του πνεύμονα «κρύβεται» για χρόνια

Ο καρκίνος του πνεύμονα «κρύβεται» για χρόνια
Η ασθένεια μπορεί να «ξυπνήσει» ξαφνικά

Κρυμμένος στο σώμα του ασθενούς, σε κατάσταση «ύπνωσης», μπορεί να μείνει για περισσότερα από 20 χρόνια ο καρκίνος του πνεύμονα, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν οτι η ασθένεια μπορεί να «ξυπνήσει» ξαφνικά.
 
Η ανακάλυψη ότι ο καρκίνος «κρύβεται» για τόσα χρόνια μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη βελτίωση της διάγνωσής του.
 
Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη να γίνεται πιο έγκαιρη διάγνωση, προτού ο καρκίνος των πνευμόνων - η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως- προλάβει να εδραιωθεί, να αποκτήσει πολλαπλές μεταλλάξεις και να γίνει επιθετικός και μεταστατικός.
 
Σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν την τεχνική της τομογραφίας για να εντοπίσουν τυχόν όγκους, όμως εωσότου ένας όγκος γίνει αρκετά μεγάλος για να είναι πια ανιχνεύσιμος με το μάτι, μπορεί να περιέχει ήδη ένα δισεκατομμύριο καρκινικά κύτταρα και μάλιστα διαφορετικά μεταξύ τους από γενετική άποψη. Γι' αυτό, περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών σήμερα μαθαίνουν ότι έχουν προχωρημένο καρκίνο των πνευμόνων, σε στάδιο που πλέον οι θεραπείες είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.
 
Μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική διαγνωστική μέθοδος είναι η υγρή βιοψία που μπορεί να «πιάσει» πιο έγκαιρα τα ίχνη του καρκίνου, εντοπίζοντας το καρκινικό DNA στο αίμα του ασθενούς.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσαρλς Σουάντον του Ινστιτούτου Καρκίνου του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το «New Scientist», μελέτησαν πλήρως το γονιδίωμα των όγκων επτά ασθενών, μεταξύ των οποίων ήσαν τόσο καπνιστές, όσο και μη καπνιστές, δημιουργώντας το εξελικτικό «δέντρο» κάθε όγκου.
 
Η έρευνα έδειξε ότι μετά τα αρχικά γενετικά «σφάλματα» (μεταλλάξεις) που προκαλούν τον καρκίνο, αυτός μπορεί να υπάρχει απαρατήρητος για πάρα πολλά χρόνια, εωσότου νέες πρόσθετες μεταλλάξεις «πυροδοτήσουν» την ταχύτατη μετεξέλιξη της νόσου σε επιθετική μορφή.
 
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, κάθε όγκος του πνεύμονα είναι γενετικά μοναδικός, καθώς διαφορετικές περιοχές του υφίστανται διαφορετικές μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα κάθε μία στη συνέχεια να ακολουθεί το δικό της ξεχωριστό γενετικό «μονοπάτι» εξέλιξης - είναι σαν να πρόκειται για πολλές διαφορετικές ασθένειες σε «συσκευασία» μίας. Μόνο το 10% έως 15% των ασθενών επιβιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση και λιγότερο από το ένα τρίτο ζουν πάνω από ένα χρόνο.
 
«Η επιβίωση από τον καρκίνο των πνευμόνων παραμένει χαμηλή, καθώς πολλές νέες εστιασμένες θεραπείες έχουν μικρή επίπτωση στη νόσο. Κατανοώντας όμως πώς αυτή αναπτύσσεται, έχουμε πια ανοίξει το "βιβλίο" της εξέλιξής της, πράγμα που μας δίνει την ελπίδα ότι θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βήματα στο μέλλον», δήλωσε ο Σουάντον, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου «τον αυτοκράτορα όλων των καρκίνων και έναν από τους δυσκολότερους να θεραπευτεί».
 
Η νέα έρευνα επισημαίνει επίσης τον ολέθριο ρόλο του καπνίσματος στον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς πολλές από τις πρώιμες γενετικές μεταλλάξεις συμβαίνουν εξαιτίας του τσιγάρου (αυτό μπορεί να αφορά ακόμη και πρώην καπνιστές που πια το έχουν κόψει). Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, προστίθενται νέα γενετικά σφάλματα που θα συμβούν αργότερα, κάνοντας «τη σταγόνα να ξεχειλίσει το ποτήρι» και τον καρκίνο να ενεργοποιηθεί πλέον. Είναι πιθανό ότι όσο «γερνάει» το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται κάθε νέα μετάλλαξη.
 
Οι επιστήμονες τόνισαν πως η μεγάλη ποικιλία μεταλλάξεων στους όγκους των πνευμόνων εξηγεί γιατί οι εστιασμένες θεραπείες έχουν περιορισμένη επιτυχία μέχρι σήμερα, με συνέπεια πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο (4.300 τη μέρα) παγκοσμίως από καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η επίθεση με χημειοθεραπεία εναντίον ενός συγκεκριμένου γενετικού σφάλματος, που έχει εντοπιστεί σε μια βιοψία, είναι αποτελεσματική μόνο για τα συγκεκριμένα τμήματα του όγκου που έχουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις και όχι για τα γειτονικά τους, όπου υπάρχει διαφορετική μετάλλαξη και για τα οποία θα χρειαζόταν διαφορετικό φάρμακο.
 
Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γενετική πολυμορφία του καρκίνου των πνευμόνων μπορεί να αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» του, καθώς κάθε φορά που συμβαίνει μια νέα μετάλλαξη, δίνεται η ευκαιρία στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να την καταπολεμήσει, με τη βοήθεια μιας νέας γενιάς φαρμάκων που ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Ήδη αρκετές φαρμακοβιομηχανίες (Bristol-Myers Squibb, Merck, Roche, AstraZeneca) διεξάγουν κλινικές δοκιμές με τέτοια φάρμακα ανοσοθεραπείας.
newsbeast.gr
eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός