Εμφύτευση τεχνητών αναμνήσεων, κατά της κατάθλιψης

Μάρτιος 14, 2015
jumbo-banner

Επιστήμονες πέτυχαν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν τεχνητές αναμνήσεις στη μνήμη ποντικιών.

Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να ανοίξει το δρόμο για μια νέου τύπου θεραπεία της κατάθλιψης στους ανθρώπους ή σε άτομα που πάσχουν σύνδρομο μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience.

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Καρίμ Μπενσενάν, επί της ουσίας κατάφεραν για πρώτη φορά να χειραγωγήσουν την μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων, "εμφύτευσαν" μια ευχάριστη ανάμνηση σε μια τοποθεσία στον εγκέφαλο των πειραματόζωων και, όταν αυτά ξύπνησαν, αναζητούσαν πλέον αυτό το μέρος, για να ξαναζήσουν την ευχάριστη εμπειρία (που αρχικά ποτέ δεν είχε υπάρξει).

Τα δύο ηλεκτρόδια είχαν συνδεθεί το ένα στην περιοχή της μνήμης, δηλαδή στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και το άλλο στο κέντρο αναταμοιβής - ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια τεχνητή συσχέτιση ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα καταγραφής του χώρου και σε ευχάριστα συναισθήματα.

Η νέα μνήμη ωθούσε το πειραματόζωο να επισκεφθεί μια τοποθεσία όπου υποτίθεται ότι είχε απολαύσει κάτι στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν επρόκειτο για μια υποσυνείδητη και αυτόματη αντίδραση, αλλά για μια συνειδητή μνήμη, η οποία κατεύθυνε τη συμπεριφορά των πειραματόζωων την επόμενη ημέρα.

Πιστεύουν λοιπόν ότι, το επίτευγμά τους δημιουργεί τη βάση για μια μη επεμβατική μέθοδο χειραγώγησης της μνήμης και στους ανθρώπους.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot