Menu
Η αντίδραση του Bradley των Stereo Soul όταν ο Αρναούτογλου αναφέρθηκε στις γυμνές φωτογραφίες και το hashtag …gay

Η αντίδραση του Bradley τ…

Η κουβέντα τους γι...

8 κανόνες για μία πετυχημένη κι αξέχαστη νυχτερινή έξοδο με τις φίλες σου!

8 κανόνες για μία πετυχημ…

Ποιος έχει ανάγκη το...

Αφροδίτη στον Τοξότη και οι σχέσεις αλλάζουν! Πώς επηρεάζει το ζώδιό σου ο πλανήτης του έρωτα;

Αφροδίτη στον Τοξότη και …

H Αφροδίτη πέρασε στ...

Η Αννίτα Πάνια επιστρέφει στo Epsilon με talent show! Ονόματα – έκπληξη στην κριτική επιτροπή!

Η Αννίτα Πάνια επιστρέφει…

Πρεμιέρα την Τρίτη 2...

Έμειναν κόκαλο στο “Σπιτάκι” από την ατάκα του Κώστα Αποστολάκη για το εισόδημά του! (βίντεο)

Έμειναν κόκαλο στο “Σπιτά…

Τι είπε ο γνωστός ηθ...

Μέχρι πόσα χρόνια μπορεί να σας «ψάχνει» η εφορία;

Μέχρι πόσα χρόνια μπορεί …

«Μπούσουλας» της ΓΓΔ...

Τα δρομολόγια του «Dodekanisos Express» και ‘Παναγία Σκιαδενή» για την περίοδο 24/10/16-30/10/16

Τα δρομολόγια του «Dodeka…

Τα δρομολόγια του ...

«Ποτάμια» οι δρόμοι στην Αττική - Κακοκαιρία σε Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλονίκη- Κι εμείς ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

«Ποτάμια» οι δρόμοι στην …

Προβλήματα στην Αθήν...

Δεν τα κατάφερε ο 14χρονος Δημήτρης – Θρήνος στην Πάτρα για το μικρό αγόρι

Δεν τα κατάφερε ο 14χρονο…

Στον ουρανό ανάμεσα ...

ΟΡΑΜΑ: "Ο κος Κυρίτσης είναι υπαρκτά Επικίνδυνος…"

ΟΡΑΜΑ: "Ο κος Κυρίτσ…

Όχι αγαπητοί συνδη...

Πτώση ελικοπτέρου στη Σιβηρία -Σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι

Πτώση ελικοπτέρου στη Σιβ…

Ένα ελικόπτερο Mi-8 ...

Prev Next

Αλλη μία ζωονόσος «εισέβαλε» στην Ελλάδα

Αλλη μία ζωονόσος «εισέβαλε» στην Ελλάδα

Μια ύπουλη, «άγνωστη» στην Ελλάδα ζωονόσος που «εισέβαλε» εσχάτως μέσω Εβρου στη χώρα μας, προκάλεσε μεγάλη καταστροφή σε ζωικό κεφάλαιο, βύθισε σε απελπισία κτηνοτρόφους και σήμανε συναγερμό και στην Ε.Ε. που ζήτησε να ληφθούν μέτρα (κάτι που έγινε) ώστε να μην πληγεί η κτηνοτροφία και άλλων χωρών...

Μεταξύ άλλων επιπτώσεων; Οσοι παραγωγοί έχασαν τα ζώα τους από την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών το φθινόπωρο, σκέπτονται να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία.

Η οζώδης δερματίτιδα είναι τροπική ασθένεια που οφείλεται σε ιό, και φέτος τον Αύγουστο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ταξίδεψε» στη χώρα μας από την Τουρκία όπου εδώ και καιρό είχαν εμφανιστεί κρούσματα. Μεταδίδεται από το τσίμπημα των κουνουπιών από ζώο σε ζώο, δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο, ωστόσο ο μόνος τρόπος να μην εξαπλωθεί η ασθένεια και στα υπόλοιπα ζώα στην ίδια περιοχή μετά τη διαπίστωση κρούσματος είναι η θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού. Ετσι, σχεδόν το 1/5 του ζωικού κεφαλαίου του νομού Εβρου, πάνω από 4.170 ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή έως τον Οκτώβριο του 2015 και οι παραγωγοί δεν έχουν «αντικαταστήσει» ακόμα τα ζώα τους. «Μετά την εμφάνιση ενός και μόνο κρούσματος επιβάλλεται η σφαγή όλων των ζώων της μονάδας, ενώ για έξι μήνες δεν έχεις το δικαίωμα να αγοράσεις νέα ζώα και να τα τοποθετήσεις στις ίδιες εγκαταστάσεις. Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα πώς θα ζήσουμε χωρίς εισόδημα; Και πού θα βρούμε τα χρήματα να αντικαταστήσουμε τα ζώα;» αναρωτιέται μιλώντας στην «Κ» κτηνοτρόφος από το Δέλτα του Εβρου, του οποίου η μονάδα έπεσε «θύμα» της ασθένειας.


Στις 13 Νοεμβρίου 2015 εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χρήματα που ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζημιά. Την προηγούμενη εβδομάδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Εβρου ανακοίνωσαν την εξασφάλιση κονδυλίου ύψους 2.258.000 ευρώ έως τις 31 Μαρτίου 2016 από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντικατάσταση του ζωικου κεφαλαίου που θανατώθηκε λόγω της οζώδους δερματίτιδας. Ακόμα και έτσι, τα χρήματα που θα κατανεμηθούν ανά παραγωγό είναι ελάχιστα, ενώ ταυτόχρονα ο κάθε κτηνοτρόφος στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έχασε εισόδημα και βέβαια πελάτες. «Οποιος θέλει κρέας δεν περιμένει μέχρι εγώ να ξαναγοράσω αγελάδες, ειδικά όταν στην Ευρώπη οι βόρειες χώρες έχουν μεγάλη παραγωγή» λέει ο ίδιος κτηνοτρόφος.

Oικονομικές επιπτώσεις είχαν ακόμα και οι παραγωγοί που δεν είχαν κρούσμα στη μονάδα τους αλλά πρέπει πλέον να τηρούν συγκεκριμένες απαγορεύσεις λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για προστασία από την εξάπλωση της ασθένειας. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται να πουληθούν ζώα από μια εκτροφή σε άλλη, ενώ δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος να μεταφέρει τα ζώα του σε σφαγείο εκτός νομού, οπότε χάνει τους πελάτες του όταν βρίσκονται λίγο πιο μακριά. Ακόμα και το γάλα δεν μπορεί να μεταφερθεί σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη φάρμα ώστε αν τυχόν υπάρχει ο ιός να μην μεταδοθεί.

Μετά το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στον Εβρο τον Αύγουστο, εστίες της νόσου εμφανίστηκαν στις περιφερειακές ενότητες Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κιλκίς και στη Λήμνο, συνολικά 117 εστίες από τις οποίες οι 64 στον Εβρο, οι 21 στη Χαλκιδική και οι 18 στην Ξάνθη. Τα τελευταία κρούσματα εμφανίστηκαν στη Χαλκιδική στις 14 Δεκεμβρίου και στη Ροδόπη στις 15 Δεκεμβρίου 2015. Η ύφεση της νόσου αποδίδεται στον χειμώνα, στις χαμηλές θερμοκρασίες δηλαδή που σταμάτησαν τη δράση των κουνουπιών μέσω των οποίων μεταδίδεται η ασθένεια. Τυπικά, εξηγούν οι κτηνοτρόφοι, θα μπορούσαν τα έκτακτα μέτρα να σταματήσουν να εφαρμόζονται δύο μήνες μετά, δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο θεωρούν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι πιθανότερο να παρατείνουν την περίοδο εφαρμογής της καραντίνας. Κατά την τελευταία δεκαετία τέσσερις ζωονόσοι (αφθώδης πυρετός, καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά, και τώρα η οζώδης δερματίτιδα) έχουν εισέλθει στη χώρα από τα ανατολικά σύνορα, με καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί κάθε φορά να επιβληθούν μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή κτηνοτροφία.

kathimerini.gr

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός