Τρεις ευκαιρίες για επενδύσεις βλέπουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Απρίλιος 25, 2018
jumbo-banner
"Αν τα ποσά που πληρώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου μειωθούν, τότε οι επενδύσεις από τις επιχειρήσεις θα είναι μεγαλύτερες”. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο "Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις: Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις".
Υπάρχουν τρεις ευκαιρίες από τις οποίες ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας θα μπορούσε να επωφεληθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ. Πρώτον ότι τα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα αποτελούν πλέον αναγνωρίσιμο brand στο εξωτερικό, αλλά και το άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ μέσω πιστοποίησης των φαρμακοβιομηχανιών από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Πλέον δίνεται στις φαρμακευτικές εταιρείες η δυνατότητα, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την αμοιβαία αναγνώριση των παραγωγικών μονάδων (EU-US Good Manufacturing Practice Agreement), να εξάγουν ευκολότερα τα φάρμακά τους στην αγορά των ΗΠΑ, ανοίγοντας νέους εμπορικούς ορίζοντες για τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων. Τρίτον η εκμετάλλευση της διαδικασίας της ταχείας και ταυτόχρονης αδειοδότησης σε διαφορετικά κράτη μέλη, την οποία παρέχει το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της δυνατότητας ταχύτερης κυκλοφορίας σε αγορές τρίτων χωρών φαρμάκων που έχουν λάβει την έγκριση ενός κράτους της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά εντούτοις, όπως σημείωσε ο κ. Τρύφων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας είναι πολλά, με βασικότερα τα υψηλά ποσά των ανωτέρω επιστροφών (μηχανισμός claw back καθώς και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις του rebate), τα οποία χαρακτήρισε "πέραν κάθε λογικής”, το μη σταθερό περιβάλλον για την χάραξη πολιτικής και επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, αλλά και τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, το μερίδιο αγοράς των φαρμακοβιομηχανιών ανέρχεται μόλις στο 20% με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά σε εισαγόμενα σκευάσματα. Όπως εξήγησε, αν προωθηθεί ένα σωστό μείγμα πολιτικής και παράλληλα δοθούν υψηλότερες φορολογικές απαλλαγές, θα μπορούσε να επέλθει η ισορροπία στην εγχώρια αγορά του φαρμάκου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε τέλος στην απώλεια εσόδων από τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα λόγω της γραφειοκρατίας και των σημαντικών καθυστερήσεων στην έγκρισή τους, των ελλιπών υποδομών στα νοσοκομεία για τη διεξαγωγή των μελετών, αλλά και την υποστελέχωση του ΕΟΦ. Συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 26 ελληνικές παραγωγικές μονάδες που, σύμφωνα με την Ένωση, επενδύουν κάθε χρόνο περί τα 30 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη, με εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot