9 ψέματα που σου είπαν για την εμμηνόπαυση

Μάρτιος 02, 2016
jumbo-banner

Η εμμηνόπαυση μπορεί να φαίνεται τρομακτική επειδή το σώμα περνάει μέσα από πολλές αλλαγές. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, φτάνει να απομυθοποιήσουμε κάποιες θεωρίες.

1. Η περίοδος θα σταματήσει μέσα σε μια μέρα
Η αλήθεια: Αυτό συμβαίνει σε μερικές γυναίκες, αλλά δεν είναι το σύνηθες. Ο κύκλος σας θα διαταραχθεί και η περίοδος θα υπάρχει ακανόνιστα στη ζωή σας, πριν σταματήσει. «Η μετάβαση προς την εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια και αυτό έχει να κάνει με τις διακυμάνσεις από τις οποίες περνά η λειτουργία των ωοθηκών», λέει η Dr. JoAnn Pinkerton διευθύντρια του Midlife Health Center του University of Virginia School of Medicine. Όταν η λειτουργία των ωοθηκών έχουν διακυμάνσεις το ίδιο παθαίνουν και οι ορμόνες, με αποτέλεσμα η περίοδος να εμφανίζεται σε άστατους χρόνους. Η μέση ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες έχουν την τελευταία τους περίοδο ορίζεται στα 51 χρόνια.

2. Όλες οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση εμφανίζουν τις ίδιες εξάψεις
Η αλήθεια: Σε μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια το 3% των γυναικών σε εμμηνόπαυση δεν εμφάνισε εξάψεις. Το 17% είχε ήπιες εξάψεις και το υπόλοιπο 80% εμφάνισε από μέτρια έως ισχυρά επεισόδια. «Περίπου το 15% των γυναικών θα συνεχίσουν να έχουν εξάψεις επ' αόριστον», υποστηρίζει η Andrea Rapkin, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο UCLA. Αυτό που είναι απογοητευτικό είναι πως δεν είναι ακόμα κατανοητό για την επιστήμη το από πού προέρχονται ακριβώς αυτές οι εξάψεις. Αυτό που αναφέρει η Dr. Pinkerton είναι πως υπάρχει μια θεωρία που τις συνδέει με μια ζώνη του εγκεφάλου που λειτουργεί σαν θερμορυθμιστής, αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο. Επίσης το άγχος είναι ένα έναυσμα.

3. Η ανακούφιση από τις εξάψεις δεν είναι αόριστη
Η αλήθεια: Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να ανακουφιστείτε. Απλές στρατηγικές που θα σας φέρουν ένα πρώτο αποτέλεσμα είναι το να ντύνεστε ανάλογα με τις περιστάσεις και να ξέρετε πως έχετε διαθέσιμο κοντά σας πάντα κρύο νερό. Για τις νυχτερινές εφιδρώσεις, αποφεύγετε τα ζεστά ροφήματα το βράδυ και κρατήστε το δωμάτιο σας ήπια δροσερό. Κάποιες γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση στη σόγια και σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής και βότανα, αλλά για όλα αυτά καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μια άλλη στρατηγική που αξίζει να δοκιμάσετε είναι θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς, με την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Σε μια πρόσφατη μελέτη του Ην. Βασιλείου αυτή η μορφή θεραπείας έκανε τις γυναίκες που την ακολούθησαν να αισθάνονται πολύ καλύτερα και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την κατάσταση.

4. Οι εξάψεις είναι το μόνο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης
Η αλήθεια: Σίγουρα οι εξάψεις είναι το πιο διάσημο σύμπτωμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Η Dr. Pinkerton λέει πως η διατάραξη του ύπνου είναι ένα ακόμα σύνηθες σύμπτωμα. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου οδηγεί τις γυναίκες σε κούραση. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την ευερεθιστικότητα, την κυκλοθυμία και την ομιχλώδη σκέψη. Το να κρατάτε σημειώσεις των συμπτωμάτων σας και της συχνότητας τους θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε στον γιατρό σας ακριβώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε κι εκείνος στη συνέχεια θα μπορέσει να σας δώσει μια λύση για την περίπτωση σας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Lubna Pal, διευθύντρια του Menopause Program at Yale School of Medicine.

5. Οι συνταγογραφημένες ορμόνες είναι επικίνδυνές
Η αλήθεια: Ορισμένες γυναίκες θα πρέπει σίγουρα να αποφύγουν τις ορμόνες για διάφορους λόγους υγείας και να ακολουθήσουν τις συμβουλές των γιατρών τους. Αλλά για άλλες γυναίκες η αντικατάσταση των οιστρογόνων που χάνονται με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη. Η ορμονική υποκατάσταση δεν συνιστάται στις γυναίκες με προβλήματα στις αρτηρίες, με υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία ή ιστορικό καπνίσματος. Η χορήγηση ορμονών δίνεται συνήθως σε γυναίκες κλινικά υγιείς, οι οποίες δεν βρίσκονται στα τέλη πενήντα χρόνων. Σε κάθε περίπτωση η ενδιαφερόμενη θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού της.

6. Η εμμηνόπαυση θα σκοτώσει τη σεξουαλική σας ζωή
Η αλήθεια: Κάποιες γυναίκες βλέπουν τη λίμπιντο τους να κάνει μια βουτιά όταν η εμμηνόπαυση κάνει την εμφάνιση της, αλλά σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν είναι το θέμα η επιθυμία. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, ενδέχεται να έρθετε αντιμέτωπες με την κολπική ξηρότητα που κάνει το σεξ να μοιάζει μια κάπως άβολη διαδικασία. Επιπλέον το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να παρουσιάσει μια ανελαστικότητα. Αν η διάθεση σας για σεξ παραμένει ακμαία υπάρχουν διάφορα λιπαντικά που μπορούν να σας διευκολύνουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αν και αυτό το κόλπο δεν πιάσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, προκειμένου να σας χορηγήσει κολπικά οιστρογόνα, λέει η Dr. Rapkin.

7. Η εμμηνόπαυση προσθέτει κιλά
Η αλήθεια: Οι ορμόνες έχουν σκαμπανεβάσματα και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο η αύξηση βάρους δεν αποτελεί δεδομένο, είναι απλά πιο δύσκολο να αποφευχθεί, λέει η Dr. Pinkerton. Λίγη προσοχή με τις ποσότητες των τροφών που καταναλώνονται, ο περιορισμός των υδατανθράκων και η άσκηση θα βοηθήσουν τον έλεγχο του βάρους και τον αποκλεισμό των περιττών κιλών. Σε περίπτωση που μια γυναίκα είναι παχύσαρκη ή υπέρβαρη και χάσει τα επιπλέον κιλά κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να δει μια ανακούφιση σχετικά με τις εξάψεις, υποστηρίζει η Dr. Pal.

8. Η εμμηνόπαυση φέρνει μαζί της τις πάνες ακράτειας
Η αλήθεια: Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι ιστοί της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας λεπταίνουν, με αποτέλεσμα το αίσθημα της επίσκεψης στην τουαλέτα να έρχεται πιο συχνά. Ωστόσο υπάρχουν πολλές επιλογές για να διορθωθεί αυτή η μικρή ζημιά και να αποφύγετε τις πάνες ακράτειας με τον φόβο ότι αν φταρνιστείτε, βήξετε ή τρέξετε μπορεί να συμβεί κάτι κακό. Τα κολπικά οιστρογόνα βοηθούν και πάλι σε αυτή την περίπτωση, καθώς και οι ασκήσεις Kegel (η γυμναστική της ευαίσθητης περιοχής). Σε μια πρόσφατη μελέτη από την Τουρκία, οι γυναίκες που έκαναν δέκα σετ των δέκα Kegel καθημερινά για οχτώ εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στο ουροποιητικό τους σύστημα. Ο γιατρός σας θα κρίνει αν χρειάζεται να λάβετε επιπλέον φαρμακευτική αγωγή ή και αν ακόμη είναι αναγκαίο να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

9. Η εμμηνόπαυση είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε
Αυτό δεν χρειάζεται μεγάλη επεξήγηση. Δεν πρόκειται για μια ασθένεια, οπότε μην το αντιμετωπίζετε σαν κάτι τέτοιο. Η εμμηνόπαυση είναι μια φάση της ζωής μας που έρχεται φυσικά και δεν χρειάζεται να το αντιλαμβανόμαστε σαν μια κατάρα. Δεν είναι το τέλος μιας κατάστασης, είναι η αρχή μιας άλλης (ο κανόνας με το μισοάδειο - μισογεμάτο ποτήρι). Η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει και να είναι ανακουφιστική, το τέλος της έμμηνου ρύσεως δεν είναι και κάτι τόσο άσχημο στο τέλος. Οι γυναίκες που είχαν πραγματικά άσχημο κύκλο περιόδου με πόνους και ταλαιπωρία καλωσορίζουν το νέο γεγονός!

marrieclaire.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot