Menu
Ο Γιώργος Θεοδώρου, στο διαφημιστικό σποτ της Aegean για την Κω (βίντεο)

Ο Γιώργος Θεοδώρου, στο δ…

Φέρνουμε όλη την Ελλ...

Χυδαίο ή εφευρετικό; Οι 10 «απαγορευμένες» διαφημίσεις που λατρέψαμε (Βίντεο)

Χυδαίο ή εφευρετικό; Οι 1…

Λογοκρισία υπήρχε,...

Aγώνας Διάθλου από ΠΟΔΗΛΑΤΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΩ και ΕΥΔΑΜΟ την Κυριακή 4/12

Aγώνας Διάθλου από ΠΟΔΗΛΑ…

O "ΠΟΔΗΛΑΤΚΟΣ ΟΜΙΛ...

Αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν ταίρι σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αυτοί οι άνθρωποι δυσκολε…

Οι ευφυείς άνθρωποι ...

Είναι πιο υγιεινά τα light αναψυκτικά;

Είναι πιο υγιεινά τα ligh…

Τι διαπίστωσε μιαν...

8 βασικά προβλήματα που ΟΛΕΣ έχουμε με τα εσώρουχά μας

8 βασικά προβλήματα που Ο…

Μεταξύ μας τώρα, εμε...

Ομιλία Νίκου Στ. Μανούση στη Βράβευση Αριστούχων του 1ου ΓΕΛ: Βραβείο στην Ελένη Κιαπόκα

Ομιλία Νίκου Στ. Μανούση …

Αγαπητοί μαθητές κ...

Η Τουρκία ζητάει τερματισμό της αποστολής του NATO στο Αιγαίο

Η Τουρκία ζητάει τερματισ…

Σε μια περίοδο που...

ΣΟΚ για τους καπνιστές στριφτών τσιγάρων: Στα 8 ευρώ το πακέτο!

ΣΟΚ για τους καπνιστές στ…

Στα 8 ευρώ θα... ε...

ΝΟΔΕ: Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο "νόμος Παππά" ανήκει πια στο παρελθόν.

ΝΟΔΕ: Ο διαγωνισμός - παρ…

«Η απόφαση του Συμβο...

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εργασιών υπηρεσίας πρασίνου» - Δείτε πού και πότε

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Διακοπή κυκλοφο…

Η Δ/νση Περιβάλλον...

Ελληνες και Τσέχοι βατραχάνθρωποι δείχνουν πώς γίνεται η κατάληψη ενός νησιού [εικόνες]

Ελληνες και Τσέχοι βατραχ…

Από τις 17 έως τις...

Prev Next

Ν. Μυλωνάς: "τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτός του προεκλογικού διαλόγου"

Ν. Μυλωνάς: "τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτός του προεκλογικού διαλόγου"
Όλα δείχνουν ότι την επόμενη Κυριακή θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση με ένα νέο πλαίσιο πολιτικής διαχείρισης των κρατικών και κοινωνικών υποθέσεων που διαφέρει από το εφαρμοζόμενο εδώ και 5 χρόνια.

Ας θυμηθούμε την ανάλογη περίοδο του 1981. Η τότε διαφαινόμενη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προδιέγραφε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής πλεύσης (άλλα εφαρμόστηκαν κι άλλα όχι) που επιγραμματικά έλεγε: ‘’όχι στην ΕΟΚ, όχι στο ΝΑΤΟ, Εθνική ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση’’ και πρότεινε μια αδέσμευτη Ελλάδα με κοινωνικοποιήσεις βασικών παραγωγικών υποδομών και την δημιουργία κράτους πρόνοιας μέσω της λαϊκής εξουσίας που εδράζονταν ‘’στους 3 πυλώνες της δημοκρατίας: συνδικαλισμό-τοπική αυτοδιοίκηση-κοινοβούλιο’’. Η τοπική αυτοδιοίκηση, τότε, ήταν βασικό στοιχείο της κυβερνητικής ατζέντας.

Β. Σήμερα, μια σχετικά ανάλογη περίοδο, το πρόβλημα της αλλαγής μπαίνει με άλλους όρους με βασική διαφορά την αλλαγή της προεκλογικής συμπεριφοράς. Δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός του 1981 και η λαϊκή συμμετοχή. Η οικονομική δυσπραγία είναι προφανής και επηρεάζει το όλο κλίμα.
--Κυριαρχεί το θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας, το εξωτερικό χρέος και γενικά η οικονομική πολιτική σε σχέση με τον διεθνή παράγοντα και την σημερινή φάση της παγκοσμιοποίησης.
--Έχει υποβαθμιστεί ο προβληματισμός για την εσωτερική πολιτική της χώρας. Έτσι ενώ ακούμε κάπου- κάπου περί παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν διαγράφονται συγκεκριμένα μέτρα αλλαγών που θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη εθνική και κοινωνική κατάσταση από αυτήν που ζούμε εδώ και 5 χρόνια.

Γ. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, περνούν την δική τους κρίση. Θεωρήθηκαν χώροι σπατάλης δημόσιου χρήματος και επιβλήθηκαν περικοπές εσόδων από κρατικούς πόρους (> 50%), απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυστηρή επιτήρηση και περιορισμός του αναπτυξιακού χαρακτήρα τους ενώ υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης με την αδυναμία  των δημοτών να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα πράγματα πρέπει και εδώ να αλλάξουν! και είναι κρίμα που απουσιάζουν από τον πολιτικό διάλογο οι αναγκαίες θεσμικές και καταστατικές αλλαγές

Δ. Ο Δήμος είναι εν δυνάμει αναπτυξιακός κοινωνικός μηχανισμός. Για να μπορέσει όμως να ασκήσει καθήκοντα αναπτυξιακού προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης έργων υποδομής χρειάζεται η αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου, που είναι κυβερνητική αρμοδιότητα.
1.    Διαχωρισμός ευθυνών ανάμεσα στον Δήμο και την κρατική αρχή. Κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Διεύρυνση του ρόλου και της έκτασης της εκλεγμένης περιφέρειας (σε 1 νησιωτική) και ενδυνάμωση του πρώτου βαθμού ΤΑ.
2.    Νέος κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης που θα καθιερώνει την δημοκρατία (αναλογικό εκλογικό σύστημα), την διαφάνεια (ελεύθερη πρόσβαση κάθε πολίτη σε όλα τα δημοτικά έγγραφα) και την  ισότητα στην σχέση δημότη και την δημοτικής αρχής, καταργώντας τον δημαρχοκεντρισμό.
3.    Αυτοτέλεια του Δήμου στην πολιτική λειτουργία του και αποκλειστικότητα σε θέματα παροχής υπηρεσιών (Νερό, Απορρίμματα, πρωτοβάθμια παιδεία, πρωτοβάθμια υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την περιβαλλοντική πολιτική (χωροταξία-πολεοδομία και διαχείριση τοπικής τοπικών φυσικών πόρων) και άμβλυνση της κρατικής εποπτείας.
4.    Κατάργηση όλου του πλέγματος νεοφιλελεύθερων θεσπίσεων που απαγορεύουν στον δήμο να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα για την τοπική ανάπτυξη. Δημοτική επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης αγοράς κι όχι του προστατευτισμού.
5.    Διαχωρισμός ευθυνών ανάμεσα στον διοικητικό μηχανισμό του Δήμου και την Δημοτική Αρχή .
6.    Κατάργηση του νομικού πλέγματος απουσίας ευθυνών του Δημάρχου και των λοιπών αξιωματούχων της δημοτικής αρχής.
7.    Φορολογική αρμοδιότητα του Δήμου για επιβολή τοπικού φόρου για αναπτυξιακά έργα
8.    Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και υποχρεωτική εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων διαχείρισης σε κάθε πλευρά της Δημοτικής μηχανής. Καθιέρωση ποιοτικών κριτήριων ελέγχου του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αρμοδιοτήτων τους με δημοσιοποίηση των ελέγχων.
Ιδωμεν τι θα αλλάξει!

Ν. Μυλωνάς
                   
eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός