×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Φωλιά χελώνας καρέτα – καρέτα στο Καντούνι Καλύμνου

Ιούλιος 30, 2014
jumbo-banner
Την παραλία στο Καντούνι επέλεξε για να κάνει την φωλιά της μια θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα.
 
Δεν ειναι η πρώτη φορά άλλωστε που η συγκεκριμένη παραλία φιλοξενεί αυτό το  είδος χελώνας αφού έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.
 
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι λουόμενοι και οι επισκέπτες για να μην καταστραφεί η φωλιά αφού η καρέτα καρέτα είναι απειλούμενο είδος και αξίζει την προστασία όλων. Ο χώρος της φωλιάς έχει περιφρακτεί και γίνεται γνωστή η ύπαρξη της με ανακοινώσεις σε αγγλικά και ελληνικά.
 
Αν όλα πάνε καλα΄σε δύο μήνες θα δούμε μικρά χελωνάκια να ξεπροβάλουν από την άμμο και να αναζητούν την θάλασσα.
 
Λίγα λόγια για την χελώνα καρέτα καρέτα:
Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Αν καταφέρει να ξεφύγει από τους φυσικούς εχθρούς της αλλά και από τις ανθρώπινες επιδράσεις και απειλές, θα ζήσει περίπου 80 χρόνια. Όταν μεγαλώσει, περίπου μετά από δύο έως τρεις δεκαετίες και έρθει η ώρα της αναπαραγωγής της, θα επιστρέψει στην ίδια περιοχή και θα επιλέξει την παραλία όπου γεννήθηκε και η ίδια για να κάνει τη φωλιά της. Αυτή η επιστροφή καθιστά τις παραλίες ωοτοκίας ιδιαίτερα πολύτιμες για την προστασία της και τη δυνατότητα διαιώνισης του είδους.
 
Σε κάθε περίοδο ωοτοκίας, η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο έως τρεις φορές. Θα δημιουργήσει τη φωλιά της με τα πίσω της πτερύγια σε αμμώδεις παραλίες και σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 ημέρες. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά, κάτι που υποδηλώνει πόσο σημαντική είναι η ποιότητα της άμμου των παραλιών ωοτοκίας ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους.
 
Ανάμεσα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και οι διάφορες κατασκευές στην άμμο, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά αλλά και η διάβρωση των παραλιών. Η κλιματική αλλαγή απειλεί επίσης τα οικοσυστήματά της και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία αλλά και η ηθελημένη θανάτωση αποτελούν έναν επιπλέον ανθρωπογενή κίνδυνο.
 
πηγή: kalymnianvoice.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot