O Δήμαρχος Κω εξηγεί γιατί δεν θέλουμε Hot spot στο νησί

Φεβρουάριος 08, 2016
jumbo-banner

Λέγοντας ότι ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος πριν μερικούς μήνες δήλωνε αντίθετος στη δημιουργία hotspots στο νησί, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσας μιλώντας στο iefimerida.gr εξηγεί γιατί τόσο ο ίδιος όσο και οι κάτοικοι του νησιού είναι αντίθετοι με την κατασκευή κέντρα προσφύγων στο νησί. 

«Ο Καμμένος συναντά έντονες αντιδράσεις γιατί το καλοκαίρι είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και είχε πει ότι πρόσφυγες οι οποίοι θα καταγράφονται και θα πιστοποιούνται στην Κω όταν πηγαίνουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. θα επιστρέφουν τα σημεία απ’ όπου ταυτοποιήθηκαν, άρα θα επιστρέφουν στην Κω, γι’ αυτό και δήλωσε αντίθετος στη δημιουργία hotspots στο νησί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια των τελευταίων ημερών με τα ΜΑΤ ο ίδιος διευκρινίζει ότι με συνεχείς παρεμβάσεις του συνιστά στους κατοίκους να επιδείξουν ψυχραιμία. Προειδοποιεί, όμως και αναρωτιέται για αιματοκύλισμα με αποφάσεις σαν και αυτή της αποστολής ΜΑΤ. «Μετά την προσωπική επιστολή που έστειλα στον Πρωθυπουργό, είναι συνέχεις οι παρεμβάσεις μου σε κάθε κατεύθυνση και στους κατοίκους της Κω, να επιδείξουν ψυχραιμία και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους με ειρηνικούς τρόπους. Ό,τι άλλο συμβαίνει, είτε από τα ΜΑΤ είτε από ορισμένους θερμοκέφαλους, είναι καταδικαστέο. Κυρίως όμως ζητώ να σταματήσουν οι προκλήσεις των ΜΑΤ. Κάποιοι σε κεντρικό επίπεδο, δεν αντιλαμβάνονται ότι θα αιματοκυλίσουν το νησί με τις αποφάσεις τους;» τονίζει μιλώντας στο iefimerida.gr ο δήμαρχος Κω. 

Με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού στη δημιουργία hotspot αλλά και τις κατηγορίες για την... ενοικίαση φορτιστών που εξαπολύει εναντίον τους ο κ. Καμμένος, ο Γιώργος Κυρίτσης τονίζει: «Βγαίνει (σ.σ. ο Πάνος Καμμένος) και λέει συνεχώς τα περί χρημάτων που δήθεν ζητούσαν κάτοικοι από μετανάστες για να φορτίσουν τα κινητά τους. Ολο το καλοκαίρι, όταν το κράτος ήταν απών, οι κάτοικοι της Κω, μικρομεσαίοι αρχικά και εν συνεχεία οι ξενοδόχοι, περιάθαλψαν, έντυσαν και φρόντισαν αυτούς τους ανθρώπους.Επίσης θα θυμίζω ότι η Κως προϋπήρξε πολυπολιτισμικό νησί. Ζούσαν αρμονικά επί χρόνια, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, εβραίοι. Σήμερα, ζούν αρμονικά ανάμεσά μας 1.500 μουσουλμάνοι Ελληνες. Ποιος λοιπόν μας κατηγορεί και μας λέει ξενοφοβικούς ή ότι θέλουμε να ρίξουμε στη θάλασσα τους μετανάστες, όπως άκουσα να λέει ο Παπαδημούλης;». 

Ο δήμαρχος Κω, τέλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι δεν επιθυμούν τη δημιουργία hotspot στο νησί, λέγοντας ότι η μη ύπαρξή του μέχρι τώρα λειτουργεί αποτρεπτικά, ενώ σε περίπτωση ανέργεσής του θα λειτουργήσει σαν «κράχτης». «Πρέπει να σας πω ότι οι ροές τις τελευταίες 3 ημέρες στην Κω είναι  μηδενικές παρά το ότι οι καιρικές συνθήκες είναι καλές όπως και στα άλλα νησιά, και παρά το ότι είμαστε πιο κοντά από την Τουρκία σε σχέση με τα άλλα νησιά. Αυτό δείχνει ότι η μη ύπαρξη τέτοιας εγκατάστασης στο νησί μας, είναι αποτρεπτική. Προτιμούν τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο. Τέλος, στο ν/σ που κατέθεσαν προβλέπεται στο άρθρο 9  παρ 7 ότι οι αιτούντες άσυλο μπορούν να παρατείνουν τη διαμονή τους στο νησί για πέραν του διαστήματος των 25 ημερών, με απόφαση του αρμόδιο περιφερειακού γραφείου μετανάστευσης.Ο φόβος μας είναι ότι αν το κέντρο αυτό λειτουργήσει ως «κράχτης» θα έχουμε μεγάλες ροές με αποτέλεσμα να περιμένουμε να φτάσουν 15.000 με 20.000 άνθρωποι στην Κω», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κω. 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot