Ν. Μυλωνάς: 'φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά'' αλλά πρέπει και μπορεί να ξεκινήσει μια πορεία ''ανατροπής ή πλήρους καταστροφής'

Αύγουστος 03, 2016
jumbo-banner

Α. Όλοι λέμε πολύ εύκολα ότι:  ‘’φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά’’.

Πολλοί το χρεώνουν στους ‘’λαθρο-μετανάστες’ και εξ ισου εύκολα βγάζουν ακροδεξιούς αφορισμούς. Άλλοι το χρεώνουν στον ‘’κακό χειρισμό’’ είτε του  ‘’παλαβού Δημάρχου’’ είτε της ‘’αριστερής αφελούς κυβέρνησης’’ και ξιφουλκούν εναντίον τους.  Άλλοι, ελάχιστοι, μέμφονται τις δημόσιες υπηρεσίες  και ιδίως την Αστυνομία που με την αδυναμία της ή την ενοχή της λόγω της διάβρωσης της από ρατσιστικές εθνικιστικές ιδεολογίες και οργανώσεις. Αυτό που λείπει και δεν σχολιάζεται είναι η έλλειψη ανάλυσης και η ψύχραιμη αποτίμηση. Ελπίζουμε ότι κάποτε θα το καταφέρουμε. Μέχρι τότε ας είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί απλά γιατί μπορεί τα πράγματα να τα δυσκολέψουμε.

milonas-stoixeia

Β. Το τοπικό πρόβλημα είναι με τον τουρισμό δεν είναι περσυνό ή φωτεινό. Χρονιά τώρα ξέρουμε ότι ο τουρισμός δεν έχει τα θετικά αποτελέσματα που ζήσαμε τις εποχές πριν το 2000. Ας παρακολουθήσουμε μερικά επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία:

1. το 2008 (πριν την κρίση) οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 11.662,3 εκατ. ευρώ οπότε σε σύγκριση με το 2015 το ποσοστό αύξησης μειώνεται σε 21,7%. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 η τάση αντιστρέφεται: οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 137 εκατ. ευρώ ή 6,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 1,3% με αποτέλεσμα η δαπάνη ανά ταξιδιώτη να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

2. Η μείωση της δαπάνης ανά ταξιδιώτη οφείλεται στην κυριαρχία των all inclusive, στην φοροδιαφυγή του τουριστικού κλάδου αλλά και στην οικονομική κρίση που έχει μειώσει τα εισοδήματα των ταξιδιωτών. Παρά τη γενική παραδοχή, ότι αυτού του είδους ο τουρισμός συνεισφέρει ελάχιστα στην πραγματική οικονομία, όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του (π.χ. με την κήρυξη περιοχών ως τουριστικά κορεσμένων για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων all inclusive) αλλά η επιχορήγηση της δημιουργίας τους διατηρήθηκε και στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο! Πρόκειται για σπατάλη δημοσίων πόρων. Αυτή την περίοδο έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού, δεκαπέντε φάκελοι που αφορούν στη δημιουργία ξενοδοχείων 5 αστέρων και υπερπολυτελών τουριστικών κατοικιών με δυναμικότητα 8.800 κλινών, κέντρων spa, γκολφ και συνεδριακών κέντρων. Στην Κω από τις προτάσεις που πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία 2 χρονιά όλες αφορούν επεκτάσεις και νέες μονάδες ξενοδοχείων 5 αστέρων 3000 κλινών και μόνο μια πρόταση αφορούσε διαχείριση απορριμμάτων

3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ ο τομέας του τουρισμού σημειώνει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης κατά την περίοδο της κρίσης, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (53,8%). Επιπλέον, πρώτες στη λίστα, με τον μεγαλύτερο αριθμό μεγαλοοφειλετών (800 επιχειρήσεις) και οφειλών άνω των 300.000 ευρώ η καθεμία (και 598,2 εκατ. ευρώ όλοι μαζί)  βρίσκονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους παροχής καταλυμάτων και εστίασης. Στην Κω χωρίς να έχουμε στοιχεία ακούγεται ότι είναι συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός υπερχρεωμένων τουριστικών επιχειρήσεων και η προοπτική να περάσουν σε ξένα χέρια μεγάλες επιχειρήσεις είναι προ των πυλών.

4. Ελάχιστη (και αρνητική) είναι η συμβολή του τουριστικού κλάδου και στην απασχόληση και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η κυριαρχία της εποχικότητας συνδυάζεται με τη ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Παρά τη μεγάλη αύξηση ταξιδιωτών και εισπράξεων, η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε κατά μόλις 9% περίπου. Στην Κω επικρατούν συνθήκες ‘’τριτοκοσμικής εκμετάλλευσης της εργασίας’’ γιατί είναι ο σίγουρος παράγοντας αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

5. Το μισό νησί της Κω είναι χωρίς πόσιμο νερό. Η πορεία υποβάθμισης και εξάντλησης των φυσικών πόρων είναι χωρίς επιστροφή. Καμία κίνηση αντίδρασης. Υπάρχουν ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν μόνο το νερό των γεωτρήσεων τους, εν αγνοία και απουσία της ΔΕΥΑΚ η εκμετάλλευση των τοπικων φυσικών πόρων είναι ο δεύτερος σίγουρος παράγοντας αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!

Δεν μας φταίνε  μόνο οι άλλοι και η σιωπή μας είναι χρυσός για τις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού! 

Το πολιτικό μας ζήτημα είναι η ανατροπή μιας χρόνιας καταστροφικής πορείας για το νησί μας! Είναι η ανατροπή της πορείας ΠΛΗΡΟΥΣ μετατροπής της χώρας και του νησιού μας  σε φθηνό τουριστικό θέρετρο και γηροκομείο της Ευρώπης.  Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η προσπάθεια τοπικής και εθνικής παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ν. Μυλωνάς

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot