Κως: Μια επένδυση με αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία

Αύγουστος 19, 2018
jumbo-banner

Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, μάλιστα συνηθίζεται να αποκαλείται ως η μοναδική βαριά ελληνική βιομηχανία.

Κάθε χρόνο στην τουριστική περίοδο η Ελλάδα αποκομίζει δεκάδες ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κέρδη από τον τουρισμό, αλλά και σημαντική διεθνή αναγνώριση λόγω της πλούσιας ιστορίας και της ανεξάντλητης πολιτιστικής της κληρονομιάς, που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εκατομμύρια επισκέπτες.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας που παραδοσιακά προσελκύει μεγάλο μέρος του τουριστικού πληθυσμού που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Το νησί της Κω, θεωρείται από τις ναυαρχίδες του τουρισμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα νησί με παγκόσμια αναγνώριση, λόγω του ότι αποτελεί πατρίδα του Ιπποκράτη, δημιουργού της Ιατρικής, του οποίου ο όρκος είναι γνωστός σε όλη την υφήλιο.

Το νησί είναι επίσης γνωστό για την πλούσια αρχιτεκτονική του, κληρονομιά της ιταλικής κατοχής.

Ταυτόχρονα μετράει και τις πληγές του, από τον πρόσφατο σεισμό των 6,7 ρίχτερ που προκάλεσε σοβαρότατες υλικές ζημιές στις υποδομές του νησιού, και δυστυχώς πάνω από ένα χρόνο, από τον καταστροφικό σεισμό η εγκατάλειψη και αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης, για μια από τις ναυαρχίδες του τουρισμού στην Ελλάδα, είναι παραπάνω από εμφανής.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό εκπλήσσει ευχάριστα, το να βλέπει κανείς εξαιρετικές επενδυτικές προσπάθειες, οι οποίες συνδέονται με την πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική ιστορία του νησιού, δίνοντάς του περαιτέρω ώθηση και μάλιστα σε τουρισμό υψηλού επιπέδου.

Μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια αποτελεί η αναπαλαίωση, από τον Κώο επιχειρηματία, Γιώργο Κουτσό του παραδοσιακού από τα χρόνια της κατοχής των Ιταλών, κτιρίου – ξενοδοχείου, Albergo Gelsomino.

Το Albergo Gelsomino (ξενοδοχείο «Γιασεμί»), γνωστό στους μόνιμους κατοίκους της Κω και ως «Ακταίον», σχεδιάστηκε το 1927 από τον αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco, ενώ τη  διακόσμηση του σχεδίασε ο ίδιος  αρχιτέκτονας τo 1928. Η αρχική του λειτουργία ήταν ως ξενώνας για τους Ιταλούς αξιωματούχους.

Χτίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της κοινότητας σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και τους νέους κήπους που περιβάλλουν την καθολική εκκλησία και τα σχολεία. Σε μια ορθογώνια κάτοψη υψώνεται ένας γραμμικός όγκος, με κάθετη ανάπτυξη των τριών ορόφων, που βρίσκεται σε μία βάση πολυχρωματικής τεχνητής πέτρας. Η κύρια είσοδος που οδηγεί στο ισόγειο βρίσκεται επί της οδού Ακτή. Η πίσω πλευρά του κτιρίου όπου έχει πρόσβαση στη θάλασσα αποτελείται από μια μεγάλη βεράντα η οποία προστατεύεται από πέργκολα που στηρίζεται πάνω σε κολώνες. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο βρίσκονται τα δωμάτια τα οποία είναι διακοσμημένα με έπιπλα σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα R. Petracco.

Το ξενοδοχείο λειτούργησε επί Ιταλοκρατίας και αργότερα για λίγο φιλοξένησε τους πρώτους Έλληνες περιηγητές. Τη χρήση αυτή διατήρησε μέχρι την περίοδο της χούντας όταν κατελήφθη από τη στρατιωτική διοίκηση και χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως Λέσχη Αξιωματικών Κω. Με την απόδοσή του στο Δήμο του νησιού έγιναν οι εργασίες συντήρησης και επισκευών και οι χώροι του χρησιμοποιήθηκαν από το ΔΗ.ΡΑ.Σ. Κω (Δημοτική Τηλεόραση) και Δ.Ε.Α.Σ. Κω. (Αστική Συγκοινωνία) καθώς επίσης εκεί στεγάστηκε και το γραφείο ενημέρωσης και πληροφόρησης τουριστών του Δήμου Κω.

Ο επιχειρηματίας, Γιώργος Κουτσός, μιλώντας για την απόφασή του να επενδύσει σε αυτό το ιστορικό μνημείο της Κω, αναφέρει ότι αυτό το κτήριο, είναι συνδεδεμένο με όλη την κοινωνία της Κω και “προπάντων με τα δικά μου παιδικά χρόνια καθώς ήταν ένα σημείο αναφοράς για τα καθημερινά μας μπάνια στη θάλασσα, όσο οι γονείς μας διασκέδαζαν σε αυτόν τον χώρο, που ήταν στο ισόγειο εστιατόριο και χώρος εκδηλώσεων. Κατά συνέπεια, λοιπόν, είμαστε πολύ δεμένοι συναισθηματικά με αυτό το μνημείο και το θεώρησα μεγάλη ευκαιρία για εμένα να το αναπαλαιώσω με τη μορφή που είχε τότε έτσι ώστε να λειτουργήσει και πάλι για την κοινωνία της Κω.”

Το όραμά που έχει για το ξενοδοχείο αυτό είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των 8 πολυτελέστατων δωματίων στον πρώτο και δεύτερο όροφο, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν πελάτες υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, όπως σημειώνει, η διαμόρφωση του ισογείου και της πέργκολας μπροστά ως εστιατόριο μαζί με την παραλία, θα δώσει είτε στον επισκέπτη της Κω είτε στον μόνιμο κάτοικο του νησιού, την ευκαιρία να απολαύσει πολύ ωραία εδέσματα ή ένα ωραίο ποτό ή ακόμα και το μπάνιο του στην παραλία.

Ο κ. Κουτσός, θεωρεί ότι θα συμβάλει αρκετά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, διότι είναι ένα κτίσμα ιδιαίτερο και ιστορικό, καθώς υπάρχει αρκετός κόσμος που ενθουσιάζεται να μείνει σε ένα τέτοιο κατάλυμα. Με τη δωδεκάμηνη λειτουργία του συγκεκριμένου ξενοδοχείου , θα δημιουργηθεί ένας νέος πόλος έλξης και για τον κάθε επισκέπτη αλλά και για τον ντόπιο κάτοικο.

Είναι πραγματικά αξιέπαινο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, να βλέπει κανείς τέτοιου είδους επενδυτικές πρωτοβουλίες που πέρα από την οικονομική και τουριστική αξία, αναδεικνύουν την πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος, απόφοιτος του The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University.

http://www.thepresident.gr/2018/08/18/%CE%BA%CF%89%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot