Menu
Έρχεται το νέο Nintendo Switch (βίντεο)

Έρχεται το νέο Nintendo S…

Tη νέα της παιχνιδ...

Έλληνες σφουγγαράδες στα σαγόνια του καρχαρία: Το τραγικό τέλος του Καλύμνιου δύτη που έφτασε στη βάρκα μόνο το αριστερό του χέρι...

Έλληνες σφουγγαράδες στα …

Τον περασμένο αιώνα ...

Συνεδριάζει το Δ.Σ. Κω την Τρίτη 25/10 με 16 θέματα ημερησίας διάταξης

Συνεδριάζει το Δ.Σ. Κω τη…

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ...

Στην Κω θα βραβευτούν οι 200 καλύτεροι πωλητές Πολωνικών τουριστικών γραφείων

Στην Κω θα βραβευτούν οι …

Η Εταιρία Διαχείρι...

Συνέντευξη τύπου Γ.Κυρίτση και Β. Πη την Δευτέρα 24/10

Συνέντευξη τύπου Γ.Κυρίτσ…

O Δήμαρχος Κω κ. Γ...

Στους δρόμους οι μαθητές του ΕΠΑΛ-συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις με την συμπαράσταση των λυκείων, γονέων και της ΕΛΜΕ-ΒΙΝΤΕΟ

Στους δρόμους οι μαθητές …

Σε πορεία διαμαρτυ...

1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας στη Ρόδο

1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονική…

Την αλληλεπίδραση Αρ...

"Χρυσά" τα ελληνόπουλα στο F1 Schools (βίντεο)

"Χρυσά" τα ελλη…

Ονειρεύτηκαν, φαντ...

Η φωτογραφία της καλόγριας που έγινε viral!

Η φωτογραφία της καλόγρια…

Τον γύρο τον social ...

Τσίπρας στο France 24: Το Grexit ήταν σχέδιο του Σόιμπλε - ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας στο France 24: Το…

«Το σχέδιο για την ε...

Ευχαριστήρια επστολή προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ευχαριστήρια επστολή προς…

Κύριε Αντιπεριφερε...

«Υπογλυκαιμία» είχε ο διαρρήκτης του Ζαχαροπλαστείου «ΜΙΧΑΛΑΡΑ» στην Κάλυμνο που αφαίρεσε 2 ταψιά γλυκά

«Υπογλυκαιμία» είχε ο δια…

Από «υπογλυκαιμία»...

Prev Next

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ: Ιπτάμενα τηλέφωνα σώζουν ζωές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ: Ιπτάμενα τηλέφωνα σώζουν ζωές

Η κατασκευή του πρώτου κινητού τηλεφώνου-drone στον κόσμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές που αφορούν θέματα υγείας, όπως στη μεταφορά φαρμάκων,

στην καθοδήγηση εγκλωβισμένων από φυσικές καταστροφές και την παροχή πληροφοριών στις Αρχές σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, έχει φέρει ένα βήμα πριν από την κορυφή σε διεθνές επίπεδο τον επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτη Παρτσινέβελο μαζί με την ομάδα του.

Χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το κράτος, καθώς όλο το έργο υλοποιήθηκε μέσω αυτοχρηματοδότησης, ο κ. Παρτσινέβελος μαζί με επτά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ιδρύματος κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο μη επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα (drone) σε μέγεθος όσο και μία θήκη κινητού τηλεφώνου.

Στο drone, αφού τοποθετηθεί ένα smartphone το οποίο υποστηρίζει την εφαρμογή-υπηρεσία «SaveMe», μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να σηκωθεί στον αέρα, να πάει στο κοντινότερο συμβεβλημένο φαρμακείο για να φέρει ένα φάρμακο πρώτης ανάγκης σ΄ έναν ασθενή (π.χ. διαβητικό ή με προβλήματα καρδιάς), ή σε περίπτωση ενός ανθρώπου που έχει χαθεί ή έχει τραυματιστεί σ΄ ένα απομονωμένο μέρος, όπως σε ένα φαράγγι, να ειδοποιήσει τις Αρχές, δίνοντας το στίγμα του ανθρώπου που χρειάζεται βοήθεια.

Στην τελική φάση
Η ερευνητική ομάδα SenseLab επιλέχθηκε μαζί με άλλες εννέα ομάδες στην τελική φάση του διεθνή διαγωνισμού τεχνολογίας που θα διεξαχθεί στις 4-6 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι με τίτλο «Drones for good» μεταξύ 1.000 προτάσεων από πανεπιστημιακά ιδρύματα και εξειδικευμένες εταιρείες από 165 χώρες.

Ιπτάμενα τηλέφωνα σώζουν ζωές

Παρά την έλλειψη χρηματοδότησης, ο επικεφαλής της ομάδας κ. Παρτσινέβελος αισιοδοξεί ότι μπορεί να κατακτήσει την 1η θέση με χρηματικό έπαθλο 1.000.000 δολάρια. «Η κατασκευή του phone-drone είναι η δική μας επανάσταση, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα», τονίζει.

Η έρευνα και η αναζήτηση τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του project κράτησε περίπου έναν χρόνο, ενώ στη συνέχεια χρειάστηκαν 2,5 μήνες εντατικής δουλειάς προκειμένου να κατασκευαστεί το drone.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας SenseLab, επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Π. Παρτσινέβελος

«Δαπάνησα περίπου 3.000 ευρώ σε διάστημα 8 εβδομάδων. Με απλά λόγια, 420 ευρώ την εβδομάδα ελέω capital controls. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε σε φορείς και οργανισμούς για χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε καλύτερα υλικά και να διεξάγουμε περισσότερα πειράματα αλλά μάταια. Είναι σαν να τρέχουμε ξυπόλητοι», τόνισε.

Στον διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, ο επίκουρος καθηγητής της σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων κ. Παρτσινέβελος μαζί με την ομάδα του θα παρουσιάσουν ένα βίντεο, δείχνοντας όλες τις λειτουργίες και τις πιθανές εφαρμογές του phone-drone, ενώ θα δείξουν και τις δυνατότητες του ιπτάμενου συστήματος σε πραγματικές συνθήκες.

Στην περίπτωση που η ομάδα SenseLab επικρατήσει στον διαγωνισμό, ο κ. Παρτσινέβελος τόνισε στο «Εθνος» ότι το ποσό θα διατεθεί για αρκετούς σκοπούς.

«Θα επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους χρηματοδοτώντας μεταπτυχιακές σπουδές, θα δημιουργήσουμε μία startup εταιρεία προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την ιδέα μας, θα στηρίξουμε την τοπική κοινωνία αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να έρθει σύγχρονος εξοπλισμός στα εργαστήρια». Επόμενο βήμα να διατεθεί κάποια στιγμή στο εμπόριο το προϊόν, κάτι που για να γίνει όμως χρειάζεται χρηματοδότηση.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Τα τέσσερα πεδία εφαρμογών

Το πρωτότυπο drone, αφού υποδεχθεί ένα smartphone σε μία ειδική θήκη, γίνεται σύζευξη μεταξύ των δύο συσκευών και ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού μία από τις τέσσερις προεπιλεγμένες εφαρμογές:

• Εάν ένας ασθενής, για παράδειγμα διαβητικός ή καρδιοπαθής, παρουσιάσει πρόβλημα έκτακτης ανάγκης, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό να κατευθύνει το drone στο κοντινότερο συμβεβλημένο φαρμακείο.

Αφού τοποθετηθεί το κινητό τηλέφωνο στην ειδική υποδοχή του drone, το κινητό στέλνει αυτομάτως sms και email στον πλησιέστερο συμβεβλημένο φαρμακοποιό και κατευθύνεται προς τα εκεί. Ο φαρμακοποιός είναι ήδη ενημερωμένος για το φάρμακο, το τοποθετεί στο ιπτάμενο σύστημα και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη.

• Σε περίπτωση που -για παράδειγμα- έχει χαθεί ένας ορειβάτης σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως συμβαίνει δηλαδή σε φαράγγια, απομονωμένες παραλίες κ.ά., μπορεί να ειδοποιήσει τις Αρχές σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως τραυματισμός.

Αφού πατήσει το αντίστοιχο κουμπί της εφαρμογής, το κινητό απογειώνεται μαζί με το drone και μόλις βρει σήμα, ειδοποιεί τις Αρχές που έχουν προεπιλεγεί (Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.) για τις συντεταγμένες του αποστολέα, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην περίπτωση που την έχει περιγράψει με ένα γραπτό μήνυμα.

Bοήθεια

• Η τρίτη εφαρμογή αφορά περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως φωτιές ή πλημμύρες, και υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν και είναι εγκλωβισμένοι.

Αν δεν μπορούν να δουν λόγω καπνού, το drone μπορεί να «σκανάρει» την ευρύτερη περιοχή και βάσει κάποιων αισθητήρων που διαθέτουν πολλά σύγχρονα τηλέφωνα να καταγράψει τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Επιστρέφοντας στον ιδιοκτήτη τον ενημερώνει για τους ασφαλέστερους δρόμους διαφυγής.

• Η τελευταία εφαρμογή λέγεται «record and report» και αφορά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να απειλείται η ζωή ενός ανθρώπου και πρέπει να δείξει στις αρμόδιες Αρχές σε τι κατάσταση είναι για να έρθει βοήθεια.

Σε αυτήν την περίπτωση, το drone το πετάς στον αέρα, απογειώνεται, μένει για λίγη ώρα στον αέρα τραβώντας βίντεο και φωτογραφίες για να αποτυπωθεί η κατάσταση που βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του και εν συνεχεία στέλνει με email στις Αρχές τα αρχεία ή, εάν δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τα «παραδίδει» στην αρμόδια Αρχή που έχει προεπιλεγεί.

ethnos.gr

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός