Μειώσεις 1,6 δισ ευρώ στις συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο έως το 2019

Μάιος 06, 2016
jumbo-banner

Περικοπές 1,6 δισ. ευρώ στις συντάξεις που θα καταβάλλουν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και ο ΟΓΑ την περίοδο 2016-2019 αποκαλύπτουν οι αναλογιστικές μελέτες που κατέθεσε στη Βουλή χθες ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα η δαπάνη για συντάξεις στο ΙΚΑ θα μειωθεί κατά 615 εκατ. ευρώ, ώστε να φθάσουν το 2019 στα 9,104 δισ. ευρώ, έναντι των 9,368 δισ. ευρώ που θα έφταναν εάν δεν γινόταν η εν λόγω μεταρρύθμιση.

Οι δαπάνες για συντάξεις του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα φτάσουν το 2019 τα 6,625 δισ. ευρώ έναντι των 6,908 δισ. ευρώ με την εξοικονόμηση 677 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για συντάξεις του ΟΑΕΕ φτάνουν το 2019 στα 3,512 δισ. ευρώ, ενώ αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση θα έφταναν 3,689 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 177 εκατ. ευρώ το 2019 και συνολικά 382 εκατ. ευρώ την τετραετία. Μικρή είναι η μείωση των δαπανώ για τις συντάξεις του ΟΓΑ αφού το 2016 είναι 3,476 δισ. ευρώ και το 2019 3,339 δισ. ευρώ. Συνολική μείωση 137 εκατ. ευρώ την τετραετία, όταν χωρίς την μεταρρύθμιση η εξοικονόμηση θα ήταν 141 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΕΤΑΑ των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων και το ΕΤΑΠ των εργαζομένων στον Τύπο, αλλά και για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση των υπόλοιπων αναλογιστικών μελετών σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, η συνταξιοδοτική δαπάνη για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ μετριάζεται με την μεταρρύθμιση κατά 413 εκατ. το 2016 (από 30,5 σε 30,1 δισ. ευρώ), κατά 725 εκατ. το 2017 (από 30,9 σε 30,2 δισ. ευρώ), κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2018 (από 31,4 σε 30,3 δισ.) και 1,3 δισ. ευρώ (0,66% του ΑΕΠ) το 2019. Τότε η δαπάνη πέφτει στο 15,63% του ΑΕΠ ενώ στο μεταξύ κινείται σε υψηλά επίπεδα (17,16% του ΑΕΠ φέτος, 16,65% το 2017 και 16,08%, οριακά πάνω από τον ευρωπαϊκό στόχο, το 2018). Το έλλειμμα των Ταμείων, παρ’ ότι μειώνεται έως το 2019, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται το 2019, στα 16,7 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) έναντι 17,7 δισ (9,03% του ΑΕΠ) που θα ήταν χωρίς την μεταρρύθμιση. Οι προωθούμενες αλλαγές εκτιμάται ότι βελτιώνουν το έλλειμμα κατά 1 δισ. ευρώ ή 0,53% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τις κύριες συντάξεις θα είναι αντιστοίχως μειωμένη.


Νομοτεχνικές διορθώσεις

Σειρά νομοτεχνικών διορθώσεων κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να αλλοιώνεται ωστόσο ο χαρακτήρας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Από αυτές, οι κυριότερες αφορούν τα ζητήματα της σύνταξης χηρείας, των εκπτώσεων που χορηγούνται σε νέους επιστήμονες, αλλά και του πλαφόν που το άθροισμα συντάξεων και της μείωσης της σύνταξης για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.

Αναλυτικότερα:

*Συντάξεις θανάτου: Διευκρινίζεται με την προσθήκη συγκεκριμένης φράσης ότι «Σε περίπτωση που ο θάνατος έχει συμβεί προτού συμπληρωθεί το 55ο έτος ηλικίας του επιζόντος συζύγου τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών ετών. Εάν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά την διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του».

*Νέοι επιστήμονες: Αποσαφηνίζεται ότι η σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 5 έτη ασφάλισης, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., καθώς και για τους οικονομολόγους ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε., περιλαμβάνει και τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό όσοι βρίσκονται στην παραπάνω κατηγορία το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο (2) έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία (3) έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5° έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

*Πλαφόν: Το άθροισμα των συντάξεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Στη νομοτεχνική βελτίωση τονίζεται ότι στον υπολογισμό του παραπάνω ποσού, εάν πρόκειται για άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας «και τα προνοιακά επιδόματα».

*Συνταξιούχοι που εργάζονται: Τονίζεται ότι διασώζονται από τη μείωση της σύνταξης κατά 60%, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού.

*Εισφορές σε μέλη προσωπικών εταιριών: Στο εξής ως ετήσιο εισόδημα όσων είναι μέλη σε προσωπικές εταιρίες θα είναι, το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρίας, επί του ποσοστού συμμετοχής του εκάστοτε μέλους σε αυτή. Στην αρχική του μορφή, που τώρα αντικαθίσταται, το συγκεκριμένο άρθρο τόνιζε ότι το εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρίας, δια του ποσοστού συμμετοχής κάθε μέλους σε αυτή.

enikonomia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot