75 χρόνια από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Δεκέμβριος 07, 2016
jumbo-banner

Η ιαπωνική επίθεση κατά του αμερικανικού στόλου στη Χαβάη στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 σηματοδοτεί την είσοδο των Αμερικανών στον πόλεμο αλλά και την αρχή του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγες μόνο μέρες πριν από την ιαπωνική επίθεση κατά του Περλ Χάρμπορ ένα περιοδικό χαρακτήριζε την Χαβάη, την 50η Πολιτεία των ΗΠΑ, ως «ευτυχή κόσμο σε μια θάλασσα ειρήνης». Την ημέρα εκείνη δύο στρατιώτες, ο Τζορτζ Έλιοτ και ο Τζόζεφ Λόκαρντ πραγματοποιώντας πρώτες δοκιμές ενός νέου συστήματος ραντάρ, παρατήρησαν πλήθος κουκίδες στην οθόνη.

Οι προϊστάμενοί τους τις απέδωσαν ωστόσο σε τεχνικό πρόβλημα. Κατά την επιστροφή των δύο Αμερικανών στην στρατιωτική τους βάση έγιναν μάρτυρες μιας από τις πιο διάσημες επιθέσεις στην πολεμική ιστορία. Εκατοντάδες ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθονταν στον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού που βρίσκονταν αγκυροβολημένος στο Περλ Χάρμπορ. Με την «Ημέρα της ντροπής», όπως την ονόμασε ο τότε πρόεδρος Ρούζβελτ, οι ΗΠΑ εισέρχονταν στον πόλεμο.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνονταν ήδη για αρκετά χρόνια στην Ασία. Η Ιαπωνία κατέγραφε τη μια νίκη μετά την άλλη, καταλαμβάνοντας πολλά κινεζικά εδάφη και διαπράττοντας φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου. Αντιδρώντας η Ουάσιγκτον επέβαλε εμπάργκο πετρελαίου στο Τόκιο. Οι Ιάπωνες είχαν δύο επιλογές: είτε να αποδεχθούν τις αμερικανικές κυρώσεις είτε να κάνουν πόλεμο. Επέλεξαν το δεύτερο γνωρίζοντας ότι μόνο με αιφνιδιασμό θα μπορούσαν να πλήξουν μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ.

Στην ιαπωνική στρατιωτική επιχείρηση συμμετείχαν έξι αεροπλανοφόρα που ξεκίνησαν να διανύσουν την απόσταση των 5.000 χλμ μέχρι τη Χαβάη. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού των Αμερικανών, οι περισσότεροι ασυρματιστές παρέμειναν στην Ιαπωνία ανταλλάσσοντας αδιάφορα μηνύματα. Τις πρώτες ώρες της Κυριακής, σε καιρό ειρήνης, 400 ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθονταν στον αμερικανό στόλο καταστρέφοντας το ένα πολεμικό μετά το άλλο.

Η αμερικανική άμυνα οργανώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι υποστηρίζεται συχνά. Όμως η μάχη ήταν άνιση. Την ώρα που οι Ιάπωνες πανηγύριζαν τη νίκη τους στα αεροπλανοφόρα, οι ΗΠΑ είχαν παραλύσει. 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του Ειρηνικού καταστράφηκε και η Ιαπωνία συνέχιζε να καταλαμβάνει χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση όλο και περισσότερες κινεζικές περιοχές. Όμως η ιαπωνική κυριαρχία στην περιοχή του Ειρηνικού διήρκησε μόλις έξι μήνες, διότι τα περισσότερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα γλύτωσαν από την επίθεση, μιας και βρίσκονταν στα ανοιχτά. Στην μάχη του Μίντγουεϊ, που θεωρείται το Στάλιγκραντ της Ασίας, οι Αμερικανοί βύθισαν τέσσερα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα. Μέχρι το τέλος του πολέμου η Ιαπωνία κατασκεύασε άλλα επτά αεροπλανοφόρα, ενώ οι ΗΠΑ συνολικά 90!

Στις εκδηλώσεις μνήμης συμμετέχει για πρώτη φορά Ιάπωνας πρωθυπουργός. Ο Σίνζο Άμπε είναι ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το σημείο στο οποίο επιτέθηκε η Ιαπωνία εναντίον των ΗΠΑ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.


Πηγή: DW

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot