Σκάφος του Λιμενικού εγκαθίσταται στη Σύμη μαζί με τέσσερις άνδρες των ειδικών δυνάμεων

Σεπτέμβριος 01, 2015
jumbo-banner

Η διαχείριση των προσφυγικών ροών και η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα από πέρυσι αποτελούν δυο από τις βασικές προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη.

Ο νέος υπουργός θεωρεί πως το ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφύγων είναι μείζονος σημασίας καθώς τουλάχιστον το 80% προέρχονται από τη Συρία και είναι κυρίως οικογένειες και χρήζουν φροντίδας βάση διεθνών συνθηκών.

Για το θέμα είχε το πρωί της Τρίτης επικοινωνία με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου η οποία του περιέγραψε τις δραματικές εικόνες στο νησί της Λέσβου με τουλάχιστον 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Η κυρία Καλογήρου δήλωσε στον υπουργό πως υπάρχει η θέληση να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες αλλά δεν είναι εφικτό λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού τους ζητώντας τη συνδρομή της κυβέρνησης.

Από τη πλευρά του υπουργείου εκτός από την έκτακτη δρομολόγηση δυο πλοίων για την αποσυμφόρηση των νησιών, του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του «Τerra Jet», εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να μεταφέρει μετανάστες και ένα άλλο πλοίο της ΑΝΕΚ το «Κρήτη Ι» το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο εξωτερικό.

Επιπλέον ο κ. Ζώης αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη σε νησί του Αιγαίου - πιθανόν στη Κω - για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και να έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς για το θέμα.
Επιπροσθέτως σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία προωθούνται τρόποι απλοποίησης της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων αλλά και της έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στα νησιά.
Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με φορείς της Ναυτιλίας αρχής γενομένης από το Ναυτικό Επιμελητήριο και στόχος του είναι να ενημερωθεί για άμεσα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα και μπορούν να προωθηθούν άμεσα.

Συνάντηση Χρ. Ζώη με δήμαρχο Σύμης
Επίσης την Τρίτη το πρωί ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «είχε αποτέλεσμα η συνάντηση μας γιατί σήμερα φεύγει ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού το οποίο θα είναι επανδρωμένο με στελέχη του Λιμεναρχείου Σύμης αλλά και με τέσσερις άνδρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι θα μείνουν στο νησί για όσο χρειαστεί.

Μακάρι να είναι λίγος ο χρόνος που θα έρχονται οι μετανάστες και κυρίως συνοδευόμενοι από δουλέμπορους και αυτό είναι το επικίνδυνο. Όταν δίνεις μάχες με τα δουλεμπορικά κινδυνεύουν ζωές, όχι μόνο μεταναστών αλλά και των λιμενικών».

Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στο νησί αυτή τη στιγμή είναι τραγική. Γιατί χώρος φύλαξης μεταναστών στη Σύμη δεν υπάρχει. Υπάρχει το Αστυνομικό Τμήμα το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 100-150 μετανάστες μετά δυσκολίας, υπάρχει ένα μικρό κτίριο δίπλα σε αυτό της Αστυνομίας που μπορεί να φιλοξενήσει άλλους 50 και υπάρχει και το Λιμεναρχείο όπου φιλοξενεί άλλους 30 - 40. Δηλαδή «πιάνουμε» τους 250 με το ζόρι.

Αυτή τη στιγμή στη Σύμη έχει πάνω από 1.000. Είναι τραγικές οι συνθήκες που διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και τραγική η εικόνα που δείχνουμε προς τα έξω, προς τους επισκέπτες που έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί. Όλοι ξέρουμε ότι η Σύμη δέχεται ποιοτικό τουρισμό, είναι μια μεγάλη «έκθεση» σκαφών και καταλαβαίνετε ότι με το που θα μπουν μέσα στο λιμάνι αυτά τα σκάφη η πρώτη εικόνα που θα δουν είναι παιδάκια στο δρόμο να κοιμούνται κάτω σε ένα χαρτόνι, για μαξιλάρι το σωσίβιο. Πιστεύω ότι δεν είναι ότι καλύτερο και πρέπει πιστεύω το κράτος να παρέμβει με ότι δυνάμεις έχει».

Ακόμη συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει - να δώσει χαρτιά - σε 100  μετανάστες την ημέρα αλλά αυτοί που «βγαίνουν» καθημερινά είναι 150 - 200 ακόμη και 300 οπότε αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση σε λίγο θα έχουν στη Σύμη την «κατάρρευση» που έχει η Κω.
Η Σύμη εδώ και 4 μήνες ήταν χωρίς σκάφος του Λιμενικού και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Βήματος ο δήμαρχος Σύμης σημείωσε ότι δεν γίνεται τα νησιά μας που βρίσκονται σε απόσταση 4 μιλίων από τη Τουρκία να έχουν τα χειρότερα σκάφη και τα καλύτερα να είναι αραγμένα στον Πειραιά και χρειάζεται τα αξιόλογα πλωτά να είναι στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Έρχονται προσλήψεις στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων
Με τη προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ΡΑΛ «ανοίγει» ο δρόμος και για προσλήψεις. Στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται η ακριβής λειτουργία της Αρχής και το οργανόγραμμα της, δηλαδή οι υπηρεσίες και το προσωπικό ενώ θεωρείται απαραίτητο για να δρομολογηθούν και οι όποιες εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση των λιμένων.

Στη συνέχεια - μετά την δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τις προλήψεις, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει αποσαφηνιστεί καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους διαθέσιμους πόρους που θα έχει η ΡΑΛ. Σημειώνεται πως τα έσοδα της προέρχονται από τέλη λιμένων.

Οι προσλήψεις δεν αποκλείεται να γίνουν κατά κύριο λόγο μέσω ΑΣΕΠ ενώ δεν αποκλείεται κενά να καλυφθούν μέσω μετάταξης υπαλλήλων από Οργανισμούς Λιμένων.

Πηγή: tovima.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot