Τι λένε στις καταθέσεις τους οι τρεις Τούρκοι που ζήτησαν πολιτικό άσυλο

Αύγουστος 30, 2016
jumbo-banner

Διατάχθηκε χθες η διοικητική απέλαση με ταυτόχρονη κράτηση των τριών Τούρκων υπηκόων, ηλικίας 40, 34 και 39 ετών, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι 3 Τούρκοι έχουν υποβάλει δια της αρμόδιας υπηρεσίας της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ηλεκτρονικά, αίτημα για την χορήγηση ασύλου, για το οποίο αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Ρόδου.

Η απόφαση δεν εκτελείται αμέσως καθώς χωρούν ένδικα μέσα για την ακύρωσή της, ενώ επιπλέον αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες μεταγωγή τους για την καταγραφή του αιτήματος και συνέντευξη, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ο 39χρονος, που γεννήθηκε στο Kocaeli, μετήχθη στο μεταξύ την Κυριακή στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου καθώς όπως έγινε γνωστό, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και από αναπνευστικά προβλήματα και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή.

Οι δύο άλλοι, ο 40χρονος, που γεννήθηκε στο Oenizli και ο 34χρονος, που γεννήθηκε στην Bursa, αναμένουν πλέον την απόφαση επί του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, τονίζοντας ότι είναι όλοι οπαδοί του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν και θεωρούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Και οι τρεις ανάθεσαν χθες και σε δεύτερο δικηγόρο και συγκεκριμένα στον κ. Κώστα Αβδελλή την υπεράσπισή τους. Ο τελευταίος μαζί με τον συνάδελφό του κ. Αχιλλέα Κωνσταντινίδη, έχουν ήδη συγκεντρώσει στοιχεία γύρω από την δραστηριότητα των εντολέων τους στην Τουρκία και κατέστησαν χθες σαφές ότι και οι τρείς δεν είναι πολιτικοποιημένοι αλλά έχουν στοχοποιηθεί.
Ο 34χρονος συγκεκριμένα πολιτικός μηχανικός, που έχει απολυθεί από το δημόσιο, όπως και η σύζυγός του, υποστηρίζει ότι την 22α Δεκεμβρίου 2015 συνελήφθη και κρατήθηκε για ανάκριση επί 4ήμερο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 συνελήφθη εκ νέου και ανακρίθηκε. Υποστηρίζει ότι είχε υποχρεωθεί να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μέχρι την 25η Ιουνίου 2016 κι ότι τελούν υπό κράτηση φίλοι του. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αστυνομικοί, όπως διατείνεται, έσπασαν την πόρτα της οικίας του για να τον συλλάβουν.

Ο 40χρονος εκπαιδευτικός διατείνεται ότι συνελήφθη τον Απρίλιο του 2016 χωρίς να υπάρξει εισαγγελική παραγγελία κι ότι την 21η Ιουνίου 2016 διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του κι ότι η σύζυγός του απειλήθηκε με κράτηση με αποτέλεσμα να φοβάται για την τύχη του παιδιού του.

Ο 39χρονος εκπαιδευτικός ισχυρίζεται ότι εργαζόταν σε σχολείο που έκλεισε και ότι έχει σχηματιστεί σε βάρος του κατηγορητήριο για το οποίο η επαπειλούμενη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», οι τρεις Τούρκοι, εμφανίστηκαν στην υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου του κεντρικού λιμένα Ρόδου το βράδυ της 24ης Αυγούστου 2016 και ενημέρωσαν ότι επιθυμούν να τους χορηγηθεί τουριστική visa διάρκειας ενός μήνα, για την παραμονή τους στην Ελλάδα, προκειμένου εν συνεχεία να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με visa, που κατέχουν και η οποία τελεί σε ισχύ.
Οι τρεις Τούρκοι, που έφεραν μαζί τους σημαντικό χρηματικό ποσό και λίρες, διατείνονται ότι αφίχθησαν στο νησί με σκάφος, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν το όνομά του, ενώ υποστήριξαν ότι βγήκαν στην παραλία των Στεγνών προ τριημέρου και ότι παρέμειναν εκεί.

Ο 39χρονος είναι, έγγαμος, πατέρας τριών παιδιών, ο 34χρονος, πατέρας ενός παιδιού και ο 40χρονος εκπαιδευτικός πατέρας ενός ανάπηρου παιδιού.
Η σύζυγος του τελευταίου βρίσκεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου και εργάζεται.
Οι δύο εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν σε λύκειο και πανεπιστήμιο, διατείνονται μάλιστα ότι απασχολούνται σε δομή που έχει αναγείρει ο Γκιουλέν και για τον λόγο αυτό τους απαγορεύθηκε η έξοδος από την Τουρκία, ενώ ο μηχανικός υποστηρίζει ότι εργαζόταν στο δημόσιο με την σύζυγό του και ότι απολύθηκαν.

Ισχυρίζονται πιο πέρα ότι έφτασαν μόνοι τους στο νησί, καταβάλλοντας έκαστος το χρηματικό ποσό των 4.000 με 5.000 λιρών Τουρκίας σε «δουλεμπορικό» για την παράνομη μεταφορά τους στην Ρόδο.
Το σκάφος κατέπλευσε στην παραλία των Στεγνών και αφού παρέμειναν και διανυκτέρευσαν εκεί για μια μέρα, μετά μετέβησαν στο τμήμα ελέγχου διαβατηρίων στον λιμένα για να αιτηθούν την χορήγηση ταξιδιωτικής visa.
Σημειώνεται ότι σε έλεγχο στο σύστημα Σένγκεν από τους αστυνομικούς δεν προκύπτει να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με την δικαιοσύνη, ούτε έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα διαβατήρια, έχει καταχωρηθεί ως κλεμμένο στη λίστα της Ιντερπόλ Άγκυρας.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ερωτήσεις στελεχών κλιμακίου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το πού βρήκαν το συγκεκριμένο διαβατήριο και γιατί το χρησιμοποίησαν δεν έδιναν απαντήσεις.
Για την σύλληψή τους έχουν ενημερωθεί Europol και Interpol, όπως και οι τουρκικές αρχές προκειμένου να γίνει διασταύρωση των στοιχείων τους και να διαπιστωθεί αν απασχολούν τις διωκτικές αρχές. Από την πρώτη έρευνα δεν προκύπτει να έχουν σχέση με σώματα ασφαλείας ή του στρατού της γειτονικής χώρας.


dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot