Σύμη, Αστυπάλαια και Πάτμος στη λίστα για τα "έξυπνα"νησιά

Φεβρουάριος 25, 2018
jumbo-banner
Θα αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, ώστε σε ετήσια βάση το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών να υπερβαίνει το 60% της συνολικής κατανάλωσης σε ρεύμα.
Από μία λίστα που περιλαμβάνει τη Σύμη, τη Σκύρο, την Αστυπάλαια, την Πάτμο και την Αμοργό, θα προέλθουν οι δύο επιλογές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους διαγωνισμούς για τα ισάριθμα «έξυπνα» νησιά, οι οποίοι θα διενεργηθούν εντός της χρονιάς.
Τα συγκεκριμένα νησιά περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τους πέντε… φιναλίστ που, σύμφωνα με πληροφορίες του www.worldenergymews.gr, έκρινε ο ΔΕΔΔΗΕ πως πληρούν τις προδιαγραφές για να θέσουν υποψηφιότητα προκειμένου να αποκτήσουν ενεργειακή… νοημοσύνη.
Όπως έγραφε το www.worldenergymews.gr πριν από δύο εβδομάδες, ο ΔΕΔΔΗΕ βρισκόταν τότε στην τελική ευθεία για την κατάρτιση της σχετικής λίστας με τα πέντε νησιά, την οποία θα απέστελλε στο ΥΠΕΝ.
Με βάση τις νεότερες πληροφορίες, ο κατάλογος βρίσκεται πλέον στο υπουργείο, το οποίο θα αποφασίσει ποια θα είναι τα δύο που θα γίνουν «έξυπνα».
Απόφαση που θα ανάψει το «πράσινο φως», ώστε στη συνέχεια η ΡΑΕ να προχωρήσει στους διαγωνισμούς εγκατάστασης και λειτουργίας των απαραίτητων υποδομών.
Άνω του 60% η διείσδυση των ΑΠΕ
Με τον όρο «έξυπνο», περιγράφεται ένα νησί το οποίο αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, ώστε σε ετήσια βάση το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών να υπερβαίνει το 60% της συνολικής του κατανάλωσης σε ρεύμα.
Κομβικό ρόλο στις λύσεις αυτές παίζει η χρήση υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες δηλαδή συνδυάζονται με μία μέθοδο αποθήκευσης της περίσσειας της παραγόμενης ενέργειας (π.χ. μπαταρίες), ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ανανεώσιμων πηγών.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή των πέντε φιναλίστ ήταν το γεγονός ότι θα έπρεπε τα υποψήφια νησιά να είναι αυτόνομα, δηλαδή να μην συνδέονται με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά και να μην προβλέπεται η διασύνδεσή τους στο άμεσο μέλλον.
Επίσης, το μέγεθός τους θα έπρεπε να μην είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό, κάτι που «μεταφράζεται» σε εύρος ισχύος ανάμεσα στα 5 και τα 10 MW.
Ανεξάρτητα πάντως από τα δύο νησιά που θα επιλεγούν να γίνουν «έξυπνα», στόχος είναι οι τεχνολογίες που θα εφαρμοσθούν σε αυτά να αξιοποιηθούν στη συνέχεια και σε όλες τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές, οι οποίες θα παραμείνουν ενεργειακές αυτόνομες.
Έτσι, θα μπορέσει να μειωθεί δραστικά το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», αλλά και το κόστος ηλεκτροδότησης όλων των νησιών που δεν προγραμματίζεται να διασυνδεθούν.
Η ΡΟΔΙΑΚΗ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot