Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την πιο μεγάλη κρίση» - Ερώτηση στη Βουλή σε 5 Υπουργούς και κατάθεση προτάσεων από το Βουλευτή Δωδεκανήσου

Οκτώβριος 26, 2016
jumbo-banner

«Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ», εκτιμά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σε μια απόλυτα τεκμηριωμένη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με αποδέκτες 5 Υπουργούς.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι υπάρχουν ήδη 158 ακυρώσεις δρομολογίων για το 2017 και εκτιμά ότι η πτώση θα είναι της τάξης του 30%.

Επισημαίνει ότι η αύξηση του αριθμού των επιβατών για το 2016 ήταν συγκυριακή και οφείλεται στα γεγονότα στην Τουρκία, γεγονός που ανάγκασε πολλές εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.
Η τάση που διαφαίνεται, όμως, για το 2017 και τις επόμενες χρονιές είναι η συρρίκνωση της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Ο Μάνος Κόνσολας δεν περιορίζεται μόνο στην επισήμανση και στην καταγραφή των προβλημάτων και των εμποδίων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας, αλλά καταθέτει και μια σειρά προτάσεων όπως:
1ον: Σύσταση Διϋπουργικού Οργάνου, το οποίο σε συνεργασία με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας θα λάβει αποφάσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης της κρουαζιέρας.

2ον: Άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, όπως το γεγονός ότι δεν ισχύει στην Ελλάδα το αφορολόγητο για καύσιμα και τροφοδοσία στα κρουαζιερόπλοια που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

3ον: Βελτίωση των λιμενικών υποδομών με παράλληλη βελτίωση και ενίσχυση της ανταγωνιστκότητας των υπηρεσιών που θα παρέχουν τα λιμάνια μας στα κρουαζιερόπλοια και για τις οποίες θα είναι αρμόδια ενιαία αρχή.

4ον: Ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία για να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.

5ον: Βελτίωση του συντονισμού τελωνειακών υπηρεσιών, λιμενικού και αστυνομίας ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία οι επιβάτες της κρουαζιέρας

6ον: Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.

7ον: Δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας και του ΣΕΠΕ.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά, επίσης, από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού (Λέσβος, Κως, Χίος, Σάμος και Λέρος) και υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες από τη μείωση των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «ανάπτυξη της κρουαζιέρας και hot spot σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς είναι έννοιες ασύμβατες».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κύριο Υπουργό Εξωτερικών
Κύριο Υπουργό Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «Άμεσα μέτρα στήριξης της κρουαζιέρας»

Κύριοι Υπουργοί,

Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση.
Αν δεν υπάρξει άμεσα σχεδιασμός και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προσέλκυσης δρομολογίων, βελτίωσης υποδομών, υπηρεσιών και ανταγωνιστικότητας αλλά και κινήτρων, ο τομέας της κρουαζιέρας οδηγείται σε συρρίκνωση.
Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει μαζί με την πολιτική του «αυτόματου πιλότου» να επικαλείται και τα στοιχεία που δείχνουν άνοδο του αριθμού επιβατών της κρουαζιέρας για το 2016, θα επιβεβαιώσει ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.
Και αυτό γιατί:
1ον: Η άνοδος του αριθμού επιβατών το 2016 αποδεικνύεται συγκυριακό προϊόν, που οφείλεται στην κρίση και στα γεγονότα της Τουρκίας, κάτι που οδήγησε εταιρείες να μεταφέρουν δρομολόγια στην Ελλάδα.
Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί το 2017, αφού μαζί με τα δρομολόγια της κρουαζιέρας σε προορισμούς της Τουρκίας, κόπηκαν και δρομολόγια που αφορούν σε ελληνικούς προορισμούς.
Ήδη υπάρχουν 158 ακυρώσεις σε δρομολόγια κρουαζιεροπλοίων, το οποίο μεσοσταθμικά, σημαίνει απώλεια 300.000 επισκεπτών. Με πολύ απλά λόγια, η κρουαζιέρα αρχίζει και απομακρύνεται από την περιοχή.
2ον: Το 2017 η κρουαζιέρα θα σημειώσει πτώση στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ , θα αγγίξει το 30%.
Αυτό σημαίνει απώλεια δημοσίων εσόδων αλλά και μείωση των τουριστικών εισπράξεων. Σημαίνει, επίσης, πτώση του τζίρου για χιλιάδες επιχειρήσεις στα νησιά.
Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι το πιο ηχηρό καμπανάκι κινδύνου που έχει σημάνει ποτέ για την κρουαζιέρα στη χώρα μας.
Είναι λάθος να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος, είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε στην αφορμή (δηλαδή τα γεγονότα στην Τουρκία) και να μην αντιμετωπίζουμε τα βαθύτερα αίτια που σχετίζονται:
α) Με την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης της κρουαζιέρας και προβολής των ελληνικών προορισμών.
Απουσιάζουν μέτρα στήριξης, όπως η μείωση των τελών σε λιμάνια και αεροδρόμια αλλά και μια επιθετική καμπάνια προβολής των ελληνικών προορισμών.
β) Με το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια σειρά αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, όπως το γεγονός ότι δεν ισχύει το αφορολόγητο για καύσιμα και τροφοδοσία στα κρουαζιερόπλοια, που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
γ) Με την έλλειψη κινήτρων που αφορούν στην ελληνική σημαία στα κρουαζιερόπλοια. Σήμερα δεν υπάρχουν κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία, αφού υπάρχουν σημαντικά αντικίνητρα, όπως η γραφειοκρατία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές κ.α. Αντίθετα, τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια που εκτελούν δρομολόγια στη Μεσόγειο έχουν σημαίες χωρών της Ε.Ε., όπως η Ιταλία και η Μάλτα, προφανώς γιατί υπάρχουν αυξημένα κίνητρα. Η συγκεκριμένη παράμετρος επηρεάζει την κίνηση και το σχεδιασμό των δρομολογίων.
δ) Με την ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία για να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων.
ε) Με τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα λιμάνια, που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας, δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές. Στη Σαντορίνη, μάλιστα, είναι εκτός λειτουργίας τέσσερα (4) ναύδετα.
Επισημαίνω ότι η διεθνής τάση ενισχύει, πλέον, την κατασκευή mega κρουαζιεροποπλοίων, μήκους 400 μέτρων και με δυνατότητα μεταφοράς 5.000 επισκεπτών. Πόσα ελληνικά λιμάνια μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοια πλοία;
στ) Με την έλλειψη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Σε κάθε λιμάνι υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων σε ό, τι αφορά στην εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών στα κρουαζιερόπλοια. Οι υπηρεσίες αυτές (καβοδεσία, ρυμουλκά, πλοηγοί, παροχές) δεν παρέχονται από ενιαία αρχή, αλλά εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες και φορείς. Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλοηγική υπηρεσία στο λιμάνι της Ρόδου, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα κρουαζιερόπλοια μετά τις 6 το απόγευμα.
ζ) Με την αδυναμία συντονισμού τελωνειακών υπηρεσιών, λιμενικού και αστυνομίας ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία οι επιβάτες της κρουαζιέρας.
η) Με την αδυναμία της Πολιτείας να προχωρήσει σε διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Σε πολλούς προορισμούς οι επιβάτες κρουαζιεροπλοίων βρίσκουν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους μετά τις 3 το μεσημέρι.
Η κυβέρνηση οφείλει, επίσης, να κατανοήσει ότι ανάπτυξη της κρουαζιέρας και hot spot σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, είναι έννοιες ασύμβατες.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, ως χώρα, είναι ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κρουαζιέρα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενιαίο σχεδιασμό, έστω και αν στην εφαρμογή ή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εμπλέκονται διαφορετικά Υπουργεία και υπηρεσίες.
Πέρα από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας που καταθέτει προτάσεις, χρειάζεται ένα Ενιαίο Διϋπουργικό Όργανο που θα παίρνει αποφάσεις και θα υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές.
Χρειάζεται, επίσης, όσο ποτέ άλλοτε σε αυτή τη συγκυρία, η Πολιτεία σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ και τους φορείς να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν η κυβέρνηση έχει αξιολογήσει τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις από τις πτωτικές τάσεις που παρουσιάζονται για το 2017 στην κρουαζιέρα. Υπάρχει μελέτη από το Υπουργείο Οικονομικών για το μέγεθος της απώλειας στα δημόσια έσοδα αλλά και για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις;
2. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Διϋπουργικού Οργάνου, το οποίο σε συνεργασία με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας θα λάβει αποφάσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης της κρουαζιέρας.
Πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ και τους φορείς, στη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς;
3. Σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί η Πολιτεία για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας στα κρουαζιερόπλοια; Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει κίνητρα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας, όπως η θεσμοθέτηση του αφορολόγητου για καύσιμα και τροφοδοσία στα κρουαζιερόπλοια, που ισχύσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία;
4. Με ποιο τρόπο προτίθεται η Πολιτεία, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών, να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ενίσχυσης του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία για να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων των επιβατών της κρουαζιέρας;
5. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών σε λιμάνια και νησιά που αποτελούν προορισμό κρουαζιέρας αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών; Εάν προτίθεται να επιλύσει τα προβλήματα στη λειτουργία της πλοηγικής υπηρεσίας αλλά και στην επικάλυψη των αρμοδιοτήτων σε ό, τι αφορά στην εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών στα κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια.
6. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συντονισμού τελωνειακών υπηρεσιών, λιμενικού και αστυνομίας, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία οι επιβάτες της κρουαζιέρας;
7. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διεύρυνση του ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, σε νησιά και περιοχές που αποτελούν προορισμούς για την κρουαζιέρα;
8. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη μείωση στις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων σε Λέσβο, Κω και Χίο λόγω του μεταναστευτικού;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot